Insten els colliters a destruir les restes del tabac després de recollir-lo

Les analítiques realitzades han detectat que la causa de l’afecció és un fong

Insten els colliters a destruir el tabac després de recollir-loFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) insta els cultivadors de tabac que destrueixin les restes de les plantes immediatament després de recollir-les per evitar la propagació de l’afecció que les està matant. Ho van fer a través d’un comunicat en el qual notificaven que a través de les analítiques realitzades per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) s’ha pogut identificar que la malaltia que està fent malbé les plantacions és un fong. Tanmateix, els van manifestar que els estudis realitzats pel laboratori francès especialitzat en l’anàlisi de residus pesticides (GIRPA) han resultat negatius, no trobant-se cap dels residus específics sobre els quals s’havia focalitzat la recerca de l’afecció.

En aquest sentit, van exposar que malgrat que des de l’associació estan pendents de rebre els resultats sobre la seva caracterització per poder prendre mesures al respecte, recomanen que els colliters adoptin una sèrie d’accions per no malmetre pròximes plantacions i, sobretot, la collita de la temporada vinent. A banda de la destrucció de la plantació higiènicament, van matisar que és molt important arrencar les mates en comptes de tallar-les i recollir totes les fulles que puguin haver caigut a terra. Així doncs, van afegir que en el cas que ja s’hagi procedit a la recollida deixant les arrels a terra o que s’hagi fresat, suggereixen que es realitzin tasques que voltegin la primera capa del terreny per deixar les restes orgàniques exposades sobre la superfície perquè s’assequin. Finalment, indiquen que convé evitar la compactació del terreny per garantir un bon drenatge, així com evitar l’adobat excessiu amb fems per assegurar un bon equilibri del sòl.

Cal recordar que la malaltia afecta un 80% dels colliters de tabac i que arran de la fallida de la plantació d’aquest any, els cultivadors consideren que no es podrà recuperar l’exercici i que hi haurà grans pèrdues en l’àmbit econòmic que podrien superar els centenars de milers d’euros. I van afegir que tenint en compte la despesa que suposa plantar la producció anualment, “aquest any l’hem incrementat en un 30% com a mínim”. Tanmateix, les fonts consultades van posar en relleu que la collita de l’any passat tampoc va generar ingressos, ja que va haver de ser cremada per l’arribada de la pandèmia.

tracking