justícia

Condemnen a set anys de presó el cap d'una xarxa de tràfic de tabac

El Tribunal de Corts el considera culpable dels delictes de contraban, associació il·lícita, blanqueig de diners i corrupció

Condemnen a set anys de presó el cap d'una xarxa de tràfic de tabacPOLICIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va notificar ahir la sentència que condemna a set anys i mig de presó el cap d’una xarxa de traficants que realitzaven contraban de tabac cap a Espanya i França. El líder de l’organització, conegut com El Panadero, va ser sentenciat per tres delictes majors i un de menor. D’aquesta manera, els magistrats li van imposar tres anys de presó i el pagament de 200.000 euros de multa per contraban, dos anys més per associació il·lícita, divuit mesos i 100.000 euros per blanqueig de diners, i un any pel delicte menor de corrupció, per haver efectuat un pagament a un agent duaner francès que va permetre el pas amb grans quantitats de tabac pel Baladrà.

Cal puntualitzar que el cap de la trama ha estat condemnat en rebel·lia processal perquè està en parador desconegut després de fugir del país mentre es trobava en situació d’arrest domiciliari i abans del judici, per la qual cosa tenia permís per sortir de la presó amb control a través d’una polsera de seguiment. Els fets haurien tingut lloc entre els anys 2012 i 2016 i es van poder descobrir per una alerta d’Interpol, en la qual avisaven de possibles intercanvis de bitllets entre el cap de la xarxa i la seva dona a prop de la frontera francoandorrana. A més, la unitat d’intel·ligència financera també va emetre una notificació, ja que el banc amb el qual El Panadero havia fet la hipoteca de l’habitatge hauria alertat de possibles activitats il·lícites.

A la causa també hi havia quatre acusats més, entre els quals es troben la dona i el fill d’El Panadero, i dos companys de nacionalitat portuguesa, un dels quals seria la mà dreta del principal imputat. Quant a la dona del cap, de nacionalitat espanyola, Corts l’ha condemnada a un total de dos anys i mig de presó, dels quals sis mesos són ferms en règim de semillibertat, i al pagament d’una sanció de 100.000 euros. Al fill d’El Panadero se l’ha penat a dos anys a la Comella, amb sis mesos ferms amb el mateix règim que la dona, i a abonar un total de 100.000 euros. Pel que fa a la mà dreta del líder de la xarxa, acusat de ser el responsable d’organitzar la trama per poder realitzar el traspàs als països veïns, també haurà de complir dos anys i mig de presó, amb nou mesos ferms, i pagar una sanció de 100.000 euros. Finalment, a l’altre company portuguès se’l va penar a dos anys de presó, un dels quals condicional, i a abonar cent mil euros de multa.

El tribunal va sentenciar el decomís de tots els efectes intervinguts durant la investigació, com els dos vehicles que utilitzaven, els mòbils i el tabac. No obstant això, els magistrats van decidir no requisar l’immoble dels acusats.

CINC ANYS A LA COMELLA PER ENTRAR A ROBAR A SET HABITATGES

Corts va notificar ahir la sentència condemnatòria a la dona, de nacionalitat macedònia, que va entrar a robar a set habitatge entre els mesos de març i agost de l'any passat. Els magistrats la van penar només per dos dels furts, els únics que van poder ser provats, a cinc anys de presó ferma i 20 anys d’expulsió de país. La sentència dictada pel tribunal va ser inferior a la que demanava la fiscalia, que sol·licitava l’expulsió definitiva del país, ja que la dona, que es troba en presó provisional des de fa deu mesos, havia estat condemnada i empresonada al centre penitenciari durant quatre mesos el 2014 després de cometre furts similars.

tracking