Pandèmia mundial

Mor un home per la Covid-19

El pacient va ser diagnosticat al principi de la pandèmia i ha traspassat per les seqüeles de la malaltia

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

Hospital Nostra Senyora de Meritxell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut ha anunciat aquesta tarda la defunció d'un home que es va contagiar de la Covid-19 al principi de la pandèmia i que ha mort per les seqüeles de la malaltia. Joan Martínez Benazet ha explicat que la víctima número 53 del coronavirus a al Principat tenia menys de 60 anys i va ser el pacient que més temps va passar a l'UCI on va restar durant setmanes intubat i finalment ha traspassat probablement per les conseqüències greus a la salut que li ha deixat la infecció que ha fet que hagi continuat ingressat a l'hospital on s'ha produït l'òbit.

El titular de Salut ha informat que des del juliol s'han infectat 122 persones del país i ara hi ha 70 casos actius, cap d'ells de gravetat. El total d'afectats arriba a 977 amb els catorze positius que s'han diagnosticat des de dilluns i les recuperacions sumen 855 infectats que han negativitzat el SARS-CoV-2. El ministre ha destacat que la capacitat de detecció és "molt important" ja que s'estan fent entre 300 i 350 TMA al dia i la previsió és assolir el miler de proves amb els cribratges que s'aniran fent i que augmentaran amb el retorn de les vacances i ha recordat que les proves que es fan ara "és quatre vegades més sensible que la PCR".

El total de proves TMA realitzades entre el 10 de juliol i el 10 d'agost s'enfila a 6.387 persones, que el titular de Salut ha recalcat que representa el cribratge de quasi el 10% de la població el que mostra la capacitat alta de fer proves de diagnòstic que hi ha ara i ha insistit que s'ha de perserverar en aquesta operativa per evitar que la incidència de la malaltia es descontroli.

Martínez Benazet ha fet una crida a la població per fer un ús responsable de l'Stop Lab de bombers perquè s'ha trobat que hi ha ciutadans que han demanat hora per fer-se la TMA cada setmana perquè han sortit del país cada setmana. El ministre ha remarcat que es limitaran les proves a una al mes per persona i que el que s'ha de fer és "evitar anar-hi perquè s'hagin evitat les reunions de risc" de les quals es pugui sospitar que s'ha pogut agafar el virus. I ha precisat que no hi ha d'anar a aquest Stot Lab cap persona amb símptomes compatibles amb la Covid-19 i que no s'ha de fer de manera immediata quan es torni de l'estranger perquè la prova de diagnòstic sortiria negativa i cal esperar entre cinc i set dies per fer-se la prova.

Cribratge a la CASS

Joan Martínez Benazet ha assenyalat que després de la detecció de quatre positius per un brot a la CASS que manté confinades a 19 persones s'ha decidit fer un cribratge a unes 80 persones de la parapública per donar més seguretat i detectar si hi ha algun altre infectat per coronavirus. I ha recordat que s'estan fent cribratges a diferents sectors, com el que es va fer als centres sociosanitaris fa dos setmanes que va donar un únic positiu d'una dona de la neteja que no tenia gaire contacte amb els padrins i que es tornarà a repetir la setmana vinent.

Els cribratges seran una de les estratègies de Salut per controlar l'epidèmia i confinar les persones infectades i els seus contactes per evitar un confinament general de tota la població. El ministre ha detallat que ja s'ha fet un cribratge a 300 persones de l'hoteleria, la restauració i que treballen a pistes en contacte amb turistes per detectar si hi ha algun contagi i totes les proves han resultat negatives. Martínez Benazet ha subrallat que al juliol van entrar al país 370.000 visitants i el fet que no s'hagi generat cap infecció en el sector turístic vol dir que els protocols que s'hi estan aplicant estan funcionant bé i s'estan seguint de manera rigorosa. Les proves es continuaran fent per sectors i un els propers serà el de la construcció. El ministre ha indicat que s'està parlant amb l'Associació de Contractistes (Acoda) que anirà enviant personal de la construcció a fer cribratges per tenir una mostra de l'estat de la població i que s'aniran fent a d'altres col·lectius que passaran de forma ordenada per l'Stop Lab.

tracking