Pandèmia mundial

La recaptació als aparcaments públics cau 1,4 milions

Els ingressos derivats de l’estacionament de vehicles als pàrquings comunals, zones blaves i verdes cauen un 35%

La recaptació als aparcaments públics cau 1,4 milionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns han deixat d’ingressar un total d’1,46 milions d’euros en aparcaments comunals, zones blaves i verdes, durant la pandèmia provocada per la Covid-19. En aquest sentit, cal destacar que el gruix més important d’aquesta davallada es va produir a les parròquies centrals, ja que Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van centralitzar la caiguda d’ingressos acumulant el 92% del total; és a dir, la baixada de la recaptació en aquests conceptes a les parròquies centrals va ser d’1,35 milions d’euros.

Discriminant per parròquies, la caiguda més acusada es va produir a Andorra la Vella. Concretament, el comú que encapçala Conxita Marsol va passar de 2.185.438 euros durant el primer semestre del 2019 a 1.429.674 en el d’aquest any; una davallada acumulada de 755.764 euros. Tanmateix, cal destacar que el concepte en què menys es va ingressar va ser en els aparcaments comunals, ja que el 2019 van rebre dos milions d’euros per 1,3 del semestre passat. Sobre aquest punt, la corporació de la capital va recordar que durant la pandèmia provocada per la Covid-19, que va obligar al confinament i al respectiu tancament de les activitats, van decretar la gratuïtat dels aparcaments als carrers de la parròquia, així com també l’aixecament de les barreres dels aparcaments comunals.

Una situació similar es va viure a l’altra parròquia de les valls centrals, Escaldes. I és que tal com va informar el comú que encapçala Rosa Gili, la caiguda d’ingressos pel que fa als pàrquings va ser de 568.679,26 euros durant els cinc primers mesos de l’any respecte al mateix període del 2019, fet que va suposar un descens del 44%. Pel que fa a les zones blaves de la parròquia escaldenca, la disminució de l’ingrés va ser de 28.076,21 euros, que suposa un descens del 48%.

Un any excepcional

Malgrat les dades negatives a causa del tancament de l’activitat, des del comú d’Andorra la Vella van remarcar que durant el mes de gener s’havia produït un important increment en la recaptació en els aparcaments, gràcies a la bona temporada turística que s’estava vivint i que es va veure truncada de cop amb els tancaments de les activitats i de les pistes d’esquí a partir de la segona quinzena de març. El comú també va destacar que durant el mes de juny, i arran de la reobertura de les activitats i de les fronteres, la recaptació en aparcaments va millorar considerablement, arribant a nivells de l’any passat.

Precisament, les dades de la parròquia de Canillo van refermar aquesta situació, ja que la corporació que encapçala Francesc Camp va superar, durant els mesos de gener i febrer, la recaptació que havien fet l’any anterior en zona blava i en aparcaments; tot i aquestes dades positives i que refermen el fet que s’estava davant d’una campanya d’hivern excepcional, els ingressos a final de juny van ser inferiors a causa de l’aixecament de barreres i no cobrar els parquímetres entre el 14 de març i el 31 de maig, en un total de 50.247,22 euros.

Ordino va mostrar unes dades similars, ja que el comú que lidera Josep Àngel Mortés va patir una disminució dels ingressos de 28.155,42 euros en comparació amb els sis primers mesos de l’any anterior. Una tendència de la qual tampoc es va deslliurar Sant Julià de Lòria, que percentualment va ser una de les parròquies que més van acusar la davallada, amb una caiguda de la recaptació del 56% entre aparcaments i zones blaves, passant dels 150.680 euros del primer semestre del 2019 als 65.031 del 2020. Encamp, tot i no oferir els imports, també va confirmar un descens percentual del 34% en aparcaments i del 65% en zona blava. Finalment, no es van poder obtenir les dades de la Massana per ser un servei en concessió.

tracking