La data límit per desallotjar el Punt és el 30 de novembre

La Batllia fixa el 30 de novembre com a data màxima d’ocupació del centre comercial per part dels actuals explotadors

La data límit per desallotjar el Punt és el 30 de novembre

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La família Cachafeiro haurà de deixar lliure el Punt de Trobada abans de l’1 de desembre. Així ho va dictar ahir la sala civil de la Batllia en l’aute d’execució de la sentència del 9 de gener del 2018, ratificada pel Superior el 5 de desembre del 2019, que obliga els actuals explotadors del centre comercial a abandonar el terreny on està ubicat el supermercat, propietat de la família Mallol.

L’aute fixa el 30 de novembre vinent com a data màxima per retornar la possessió dels llocs “indegudament ocupats”, és a dir, la parcel·la de terreny anomenada la Prada de la Borda del Cosp, juntament amb totes les edificacions sobre ella bastides, formant part indissociable de les mateixes tots els béns mobles a elles incorporats de forma permanent en correcte estat de conservació, sense el perjudici del desgast propi derivat d’un ús normal dels mateixos. L’aute considera béns mobles incorporats de forma permanent les instal·lacions en general, els sistemes de ventilació i climatització, els ascensors, les escales mecàniques i els elements encastats als murs i envans.

La sala civil, després de recordar que ha concedit un “termini excepcional” als Cachafeiro per abandonar el Punt de Trobada, condiciona aquest fet a l’obligació de presentar de forma quinzenal, el dia 1 i 15, o el següent hàbil de cada mes, a comptar del proper setembre, un informe d’evolució del desallotjament “material” dels espais. L’informe ha d’incloure la calendarització de les actuacions a dur a terme dins el termini màxim fixat, aquelles que es trobin ja en curs i la previsió d’avançament de les futures, així com els eventuals mitjans d’assegurament de les mateixes.

La família Cachafeiro també té l’obligació de seguir pagant mensualment a la part executant (els Mallol) la indemnització per ocupació indeguda en vigor fins al retorn efectiu dels espais arrendats. L’aute d’execució de la sentència adverteix a la part executada (els Cachafeiro) que si a la data indicada del 30 de novembre del 2020 no hagués retornat la possessió dels llocs a la part executant, “se li depararan tots els perjudicis que en dret corresponguin”. Per últim, recorda que les costes de les diligències d’execució seran a càrrec dels Cachafeiro.

L’aute d’execució de la batlle rebutja els terminis per al desallotjament del centre comercial que havien presentat les dues parts enfrontades. La demanda de la propietat sol·licitava que es donés un termini de dos mesos als gestors per desnonar el Punt de Trobada. I els Cachafeiro havien presentat un escrit demanant un termini de 19 mesos per deixar l’edifici al·legant que era “l’únic escenari viable” per fer la liquidació amb empleats i proveïdors.

La batlle censura els Cachafeiro per haver presentat múltiples escrits des que el 26 de maig el Tribunal Constitucional va desestimar el recurs d’empara contra la sentència del Superior que avalava el desnonament del Punt de Trobada que “han provocat trasllats innecessaris i dilatant en el temps la presa de decisions”. Considera que els escrits posteriors al 23 de juny, en els quals els explotadors del centre comercial demanaven pròrrogues de 14, 17 i 19 mesos per abandonar el Punt, s’han de tenir per “no presentats”.

L’aute retreu als explotadors del centre comercial haver presentat un pla de liquidació del negoci, inclosa la pretesa afectació econòmica per la Covid-19, quan el que se’ls va requerir d’aportar era un pla de desallotjament. La batlle considera el pla de liquidació “irrellevant” jurídicament en el marc del procés d’execució de les sentències. Afegeix que “el futur de més de 350 empleats i la capacitat econòmica del patró per indemnitzar degudament els seus treballadors, en cap cas podria limitar, afectar ni perjudicar el dret de la part executant a recuperar els llocs immobles arrendats”.

L’aute de la batlle recorda que un “comerciant experimentat” i de “llarga trajectòria”, amb ple coneixement del que la causa de desnonament iniciada el 2016 podia acabar comportant, “ha d’estar necessàriament aprovisionat comptablement”. I afegeix que “la pretesa manca de liquiditat que la desocupació més o menys immediata dels llocs pugui comportar a nivell del negoci encara explotat, només seria imputable al propi comerciant”.

PYRÉNÉES ES DONA ENTRE DOS I TRES MESOS PER TORNAR A OBRIR

Pyrénées, el nou arrendador dels terrenys de la família Mallol, calcula entre dos i tres mesos el temps necessari per fer una primera actuació bàsica a les instal·lacions i després reobrir el centre comercial a partir de la desocupació de l’edifici. Quan es materialitzi el desnonament, van explicar fonts properes a l’empresa, Pyrénées prioritzarà els treballadors i estarà el mínim temps per reobrir i reincorporar el gruix de la plantilla. Els tècnics de la societat encara no han pogut entrar a l’edifici per avaluar l’abast dels treballs d’adequació i actualització de les instal·lacions i de l’immoble en el seu conjunt. I les mateixes fonts van indicar que es prioritzarà la seguretat i que tot el centre comercial compleixi les normatives d’obertura al públic un cop es reobri. Un cop feta la primera actuació i la reobertura del nou Punt de Trobada, el centre comercial, que compta amb tres plantes, en mantindrà obertes sempre dues i mitja. Els plans passen per tenir mitja planta tancada durant sis etapes, perquè progressivament es reformarà integralment cadascuna d’aquestes mitges plantes fins a la reforma total de l’edifici. Pyrénées ho vol fer d’aquesta manera per no haver de tancar almenys un any per fer la reforma integral de l’edifici, de manera que el centre podrà estar operatiu i només restaran tancades mitges plantes. Una de les plantes l’ocuparà Carrefour i la resta serà un centre comercial, amb comerços i serveis, van explicar les mateixes fonts relacionades amb la nova empresa explotadora.

tracking