x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Els ERTO es redueixen a la meitat

El nombre de treballadors en suspensió total o parcial de la jornada laboral passa de 8.375 empleats al juliol a 4.101 a l’agost
Diverses persones fent cua a la CASS per obtenir l'extracte d'ingressos.

Els ERTO es redueixen a la meitat

Diverses persones fent cua a la CASS per obtenir l'extracte d'ingressos.

Fernando Galindo
S'han matriculat un total de 506 vehicles al juliol.

Els ERTO es redueixen a la meitat

S'han matriculat un total de 506 vehicles al juliol.

Fernando Galindo
Actualitzada 07/08/2020 a les 06:23
El nombre de treballadors en suspensió total o parcial de la jornada laboral s’ha reduït a la meitat durant el mes d’agost. Segons dades facilitades per l’executiu, la xifra d’empleats en ERTO ha passat dels 8.375 al juliol als 4.101 el mes actual. El nombre d’afectats ha anat a la baixa des que la mesura va ser aprovada el mes de maig passat, passant dels mes de 10.000 treballadors amb ERTO de l’inici als 9.717 del mes de juny i fins arribar a les més de 4.000 persones en aquesta situació que hi ha actualment. La reobertura dels sectors econòmics que estan considerats com a no essencials a principi del mes de juny i l’obertura de la frontera espanyola a mitjan del mateix mes van contribuir a la la reducció dels ERTO, especialment en els sectors més lligats al turisme.

Les xifres, però, no estan desglossades per la situació concreta de cada treballador, és a dir, especificant si estan en suspensió total o a mitja jornada. Un fet que cal tenir en compte perquè en molts casos la reobertura dels sectors econòmics no essencials va comportar que les empreses aixequessin parcialment els ERTO i això va provocar que molts empleats passessin de no treballar a fer-ho durant menys hores de les habituals.

Pel que fa als treballadors per compte propi, la xifra de persones que s’han acollit a la prestació equivalent al salari mínim interprofessional, que actualment és de 1.083 euros, també s’ha reduït notablement. En concret, el mes d’agost només l’han sol·licitat 424 autònoms, mentre que el mes de juliol la xifra era de més del doble, amb un total de 1.803 treballadors. Els mesos anteriors el nombre d’afectats no va variar tant, sent de 1.792 al juny i de 1.577 al maig. Cal recordar que la prestació és atorgada pel Govern als treballadors per compte propi que cotitzen d’acord amb les bases del 50%, el 62,5%, el 75% i el 100%, i que han suspès la seva activitat, estan en règim de guàrdia i permanència o han vist reduïda significativament la seva activitat a causa de la crisi provocada pel coronavirus.

El procés
Del total d’empreses que tenen gent en ERTO, n’hi ha 355 que encara tenen pendent la validació de la cotització electrònica de l’agost, que es pot fer fins al dia 15 de cada mes i que és necessària perquè els treballadors cobrin. Aquesta xifra, però, ja està inclosa dins dels 4.101 treballadors afectats. També és important remarcar que el total de gent que encara segueix afectada per la mesura té dret a un descompte del lloguer del seu pis del 20%. Per obtenir-lo, però, cal que presenti al llogater cada mes l’extracte d’ingressos que proporciona la CASS. Un requeriment que a començament de setmana va provocar llargues cues a la parapública, que es va veure obligada a ampliar l’espai d’acollida per reduir el nombre de persones que esperaven al carrer. La situació es va normalitzar en unes hores però per evitar noves aglomeracions la parapública recorda que el tràmit es pot fer a través de la web.

 
AUGMENT DEL 30% EN LES MATRICULACIONS DE VEHICLES AL JULIOL
Els ERTO es redueixen a la meitatLes matriculacions de vehicles durant el mes de juliol van augment un 29,7% respecte al mateix període de l’any passat, assolint un total de 506 registres. Així es desprèn de la nota publicada ahir pel departament d’Estadística. Des de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA), el president, Carles Sansa, va manifestar que el sector està molt content dels resultats obtinguts durant el darrer mes. “Hi ha una alça significativa en les matriculacions, més enllà de les xifres, estem molt satisfets de la tendència que hi ha en aquests moments. Si algú ens hagués dit que assoliríem aquests números durant el confinament no ens ho hauríem cregut”, va indicar.
En aquest sentit, va exposar que l’increment “obeeix al gran treball sanitari realitzat per les autoritats del país, al fet que la població segueix tenint ingressos i que la majoria de la gent està treballant. Així com a la feina feta abans de l’arribada de la pandèmia, ja que totes aquelles vendes que hi havia emparaulades no s’han arribat a cancel·lar, i al treball realitzat durant el mes de maig, amb l’inici de les transaccions”.

Tanmateix, va puntualitzar que la caiguda d’un 16,2% de les matriculacions de camions i camionetes “és normal”. “Els transportistes tenen certa preocupació per saber què pot passar amb el virus quan arribi el primer cop de fred, per aquest motiu opten per aguantar els vehicles un any més a l’espera del que pugui arribar a passar i a l’expectativa de com evolucioni la situació sanitària i econòmica”, va explicar Sansa. Així, va dir que “tots estem pendents de com avança el coronavirus”.
  • #6 Paupérrims
    (07/08/20 11:27)

    El turisme brilla per la seva absència, els acomiadaments massius estan a la volta de la cantonada juntament amb el tancament definitiu de comerços, moltes empreses tancaran per la falta de crèdits tous estatals, el panorama és dantesc.

    Respondre
  • #5 Hanns
    (07/08/20 10:48)

    Més control i canviar les normes del joc, si una persona es acomiadada després d'acabar el ERTO que l'empresa torni els diners de les nòmines que el govern l hi a donat.

    Respondre
  • #4 Josepp
    (07/08/20 09:23)

    Hi ha molta gent amb ERTO o Suspensió parcial i està treballant a l'empresa. A veure si controlem mes

    Respondre
  • #3 Més controls
    (07/08/20 08:07)

    A veure si controleu més! Que hi ha gent que podent treballar, els hi estem pagant les vacances entre tots!

    Respondre
  • #2 Esteve
    (07/08/20 07:50)

    Estadístiques va dir..
    Aixo mateix jeje i quants acomiadaments hi ha?

    Respondre
  • #1 Estadístiques
    (07/08/20 06:42)

    Menys ERTO vol dir més acomiadaments.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts