política

DA es va gastar 112.000 euros a les comunals

La despesa de la resta de candidatures dels comicis del desembre, 15, va ser de 138.000 euros

DA es va gastar 112.000 euros a les comunalsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les vint candidatures que es van presentar a les eleccions comunals del desembre de l’any passat es van gastar 250.319 euros en la campanya electoral. Així es desprèn de l’informe definitiu sobre aquests comicis elaborat pel Tribunal de Comptes que es va fer públic ahir al Butlletí del Consell General. La major part de la despesa la va fer Demòcrates per Andorra, ja que els taronges es van gastar 112.637 euros per costejar les cinc candidatures que van presentar en aquelles eleccions. Ho van fer a totes les parròquies menys a la Massana i a Sant Julià de Lòria, tot i que donaven suport a les llistes de Ciutadans Compromesos i Desperta Laurèdia, respectivament. A més, en la majoria de circumscripcions anaven de la mà de Liberals. Escaldes i Canillo van ser les úniques parròquies amb DA com a marca exclusiva.

Per candidatures, la despesa dels demòcrates (compartida amb els socis Liberals a la capital, Ordino i Encamp) va ser gairebé igual en cadascuna des les parròquies en les quals va presentar llista. Es van gastar uns 22.000 euros, respectivament, a les parròquies de Canillo, Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany, mentre que a la d’Andorra la Vella la despesa va ser de 23.990 euros. Cal recordar que DA va aconseguir la victòria a totes les parròquies en què va presentar candidatura menys a la d’Escaldes, on es va imposar la llista del Partit Socialdemòcrata (PS) que encapçalava l’ara cònsol major Rosa Gili.

I és que el PS va ser la segona formació que més diners es va gastar en la campanya electoral de les comunals passades. Els socialdemòcrates van presentar llista a cinc parròquies. No ho van fer a la Massana, amb una única candidatura, la de Ciutadans Compromesos, ni a Canillo. La despesa total del PS va ser de 39.999 euros. A la capital, Encamp i Sant Julià de Lòria es van gastar uns 8.000 euros, respectivament, mentre que a Escaldes-Engordany i Ordino la despesa va ser de prop de 7.600 euros.

Malgrat no tenir rival, Ciutadans Compromesos va ser la tercera formació que més diners va invertir en la campanya electoral per a les comunals. Es va gastar 29.118 euros per estar quatre anys més al capdavant del comú de la Massana tot i ser l’única llista que es va presentar.

Les quartes amb més despesa van ser les candidatures de terceravia. Cinc en van presentar i només en una, la de Sant Julià de Lòria (Unió Laurediana), van aconseguir la victòria. En total es van gastar 24.728 euros. La major part a Sant Julià, 7.029, una parròquia en què sortien com a favorits disposats a recuperar el comú després de la sorprenent victòria de Laurèdia en Comú el 2015. Terceravia es va gastar 5.400 euros a Andorra la Vella, uns 4.000 a Encamp i a Ordino, i 3.700 a Escaldes-Engordany. Objectiu Comú, que es va presentar a Canillo, va invertir 12.054 euros en la campanya. XOrdino, de l’ex-cònsol major Enric Dolsa, es va gastar 16.716 euros, mentre que Desperta Laurèdia i Unió per Escaldes-Engordany van invertir 7.824 i 7.240 euros, respectivament.

tracking