x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Unitat de convalescència a El Cedre

El servei que fins ara ofereix l’hospital s’ubicarà a la cinquena planta de la residència, però la gestió serà totalment independent
El centre sociosanitari El Cedre.

El centre sociosanitari El Cedre.

El centre sociosanitari El Cedre.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/08/2020 a les 06:16
La unitat de convalescència serà una realitat el mes que ve. El projecte, liderat per Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària i del qual ja s’havia parlat diverses vegades, s’ubicarà a la cinquena planta de la residència El Cedre, tot i que tant la seva gestió com la infraestructura seran totalment independents del centre sociosanitari. La nova unitat permetrà donar un servei que fins ara no existeix al país fora del centre hospitalari. En total, la zona tindrà capacitat per a una vintena de pacients i comptarà amb un equip multidisciplinari propi integrat per infermers, fisioterapeutes, educadors i logopedes, entre d’altres professionals.

L’espai es va començar a remodelar arran de la crisi sanitària provocada per la Covid-19, durant la qual la planta es va utilitzar per donar resposta als casos de coronavirus. L’espai s’ha condicionat i s’hi ha construït un gimnàs per tal que els pacients puguin dur a terme la rehabilitació que necessitin. L’objectiu és alliberar llits de l’hospital, especialment tenint en compte la delicada situació sanitària actual, ja que fins al moment no existeix cap espai destinat exclusivament a la rehabilitació dels pacients i se n’ocupa directament el centre hospitalari.

En concret, la unitat atendrà pacients relativament estables de qualsevol edat que necessitin un procés de recuperació abans de poder ser donats d’alta i tornar al seu domicili. Seria el cas, per exemple, de persones que hagin patit un ictus o que tinguin politraumatismes a causa d’un accident i necessitin dur a terme una rehabilitació en règim d’internament per recuperar l’autonomia funcional en les activitats quotidianes.

Ingrés màxim de tres mesos
Des del SAAS es valorarà la gravetat de cada cas i es derivaran els pacients a la unitat de convalescència quan es consideri oportú. Es tracta, doncs, d’un procés intermedi entre l’estada a l’hospital i el retorn al domicili que permetrà deixar més espai al centre hospitalari i al mateix temps facilitar la recuperació dels malalts. El temps màxim d’ingrés serà de tres mesos, però es preveu que en molts casos les altes seran donades amb un període de temps més curt, fet que permetrà atendre un nombre de pacients elevat malgrat que la dimensió de la planta no sigui gaire gran.


A ple funcionament al setembre

L’equip que liderarà la nova unitat ja està treballant en el projecte i fins i tot ha començat a atendre pacients que ho requerien. L’obertura oficial de la planta, però, serà a mitjan mes vinent i la seva coordinació dependrà del SAAS i estarà lligada al ministeri de Salut.

Malgrat que s’està atent a l’evolució dels casos de coronavirus i al fet de si hi ha o no un rebrot a la tardor, la voluntat dels responsables del nou projecte és que la cinquena planta de la residència no torni a destinar-se a pacients de Covid, sinó que es mantingui ja com una zona totalment separada del centre sociosanitari i es continuï amb la tasca de recuperació per a la qual s’ha condi­cionat.

Amb tot, la incertesa davant l’evolució de la pandèmia mundial que afecta el país de ple des de mitjan mes de març dificulta molt als responsables poder fer plans a mitjà termini. En tot cas, si el nombre de casos torna a desbordar el sistema sanitari la unitat es reconvertirà per atendre les persones amb coronavirus. Sempre que es pugui evitar, però, serà l’hospital qui es farà càrrec dels pacients afectats per la pandèmia per tal que el geriàtric, per una banda, i la unitat de convalescència, per l’altra, puguin seguir amb la seva activitat habitual i independent.
 
REHABILITACIÓ AL CENTRE HOSPITALARI
A final del 2017, l’aleshores director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, va anunciar que l’hospital tindria una unitat de convalescència per millorar les condicions dels malalts abans de tornar a casa. L’objectiu era el mateix que es busca ara amb la unitat que es crearà a El Cedre, tenir més espai per als pacients que requereixin hospitalització. En concret, en aquell moment es va habilitar una dotzena de llits al centre hospitalari i uns cinc llits més a la residència per optimitzar l’espai. Ara es fa un pas més enllà creant una unitat independent i específica per a la recuperació.
Etiquetes
  • #1 Infermer
    (04/08/20 08:54)

    Amb quin personal? Ara ja anem sota minims, no es cobreix...

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts