finances

França es doblega a l'acord duaner i mantindrà la franquícia del tabac

Les autoritats gal·les confirmen que el canvi legislatiu que redueix a un els cartrons que es poden introduir a l’estat veí del nord no afecta Andorra

França es doblega a l'acord duaner i mantindrà la franquícia del tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra no es veurà afectada per la reducció de la franquícia del tabac aprovada per llei per l’Assemblea Nacional francesa i que dijous passat va ser ratificada pel president de la República, Emmanuel Macron, i el primer ministre, Jean Castex. Ho va confirmar al Diari el responsable de la duana de Perpinyà, Bruno Parissier, qui qüestionat per l’afectació del canvi legislatiu al Principat va contestar que “a raó de les particulars relacions existents entre Andorra i la Unió Europea (UE), l’article 571 I del Codi general d’impostos (CDI) no s’aplica al tabac venut al Principat”.

Parissier va confirmar que es mantenen les quantitats fixades a l’article 13 de l’acord duaner amb la UE. D’aquesta manera, els visitants francesos podran seguir transportant un cartró i mig de tabac, que correspon a 300 cigarretes per persona, tot i que a la pràctica són 400, dos cartrons.

L’anunci del servei de duanes francès posa fi al neguit sobre l’aplicació de la restricció a la frontera del Baladrà, un fet que va aixecar totes les alarmes pels efectes negatius en el comerç del Pas de la Casa. Cal recordar que el ministeri de Finances gal va introduir una esmena a la llei de pressupostos del 2020 que s’ha modificat per incloure mesures per fer front a la crisi econòmica provocada per la Covid-19. L’esmena modificava l’article 571 I del CDI per reduir a un màxim d’un cartró per persona, és a dir 200 cigarretes, la quantitat de tabac que es pot introduir a França provinent d’un país tercer.

Aquesta modificació, que també afecta a la baixa la resta de productes manufacturats de tabac, va ser aprovada per l’Assemblea Nacional i després refusada pel Senat. Malgrat això, el parlament francès va aprovar la llei de pressupostos amb l’esmena introduïda per l’executiu gal.

Reaccions dels comerciants

Des de la Unió de Comerciants de Tabac a Andorra, el president, Raül Calvo, va posar en relleu que el sector ja demanava abans de la ratificació que el Govern fes prevaldre l’acord duaner signat amb la UE perquè “el producte continuï sent rendible en l’àmbit turístic”. En aquest sentit, va celebrar la decisió i va apuntar que “tant la Constitució francesa com l’andor­rana afirmen que els convenis amb la comunitat europea tenen més pes que les legislacions aprovades per diferents països”.

Tanmateix, va plantejar que en aquests moments “la pregunta clau a fer-nos és com encararem dintre de les negociacions per l’acord amb la UE en el nou marc que es preveu redactar en un futur”. I va afegir que si “des de la comunitat internacional i els països membres aposten per restringir i reduir les exportacions de tabac, nosaltres no podrem seguir mantenint aquest privilegi. Semblaria estrany que als estats socis els imposis la franquícia d’un cartró i que nosaltres ens mantinguem en el cartró i mig”.

Calvo també va manifestar que si finalment Andorra hagués entrat en l’esmena aprovada per l’Assemblea Nacional francesa, “hauria estat com una gerra d’aigua ben freda a sobre de la nostra economia, tant la dels venedors com la del país en general, ja que el tabac és un dels ingressos principals”. No obstant això, va exposar que el sector s’ha d’adaptar als canvis i tot indica que la “tendència anirà cap a la restricció, de la mateixa manera que les polítiques que haurem de desenvolupar a partir del 9 d’agost arran del conveni signat amb l’Organització Mundial de la Salut”.

D’altra banda, el president va destacar que Andorra es troba en una situació avantatjosa respecte a la resta d’estats membres de la UE. “És possible que alguns visitants de proximitat que abans anaven a Espanya a comprar tabac ara vinguin aquí, ja que esdevenim un país més atractiu pel diferencial de preu amb el veí del sud, i si tenim en compte que podran transportar més quantitat ens aportarà més visitants atrets per la franquícia”, va dir.

tracking