Miquel Aleix

“No toca fer polítiques partidistes, s'han de fer solidàries”

Aleix considera que la majoria ha desestimat projectes de vital importància per a Escaldes i afirma que Gili hauria d’impulsar iniciatives de creixement futur i no treballar dia a dia

“No toca fer polítiques partidistes, s'han de fer solidàries”Lorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de l’oposició escaldenca posa de manifest que no comparteixen la gestió de l’actual majoria socialdemòcrata perquè estan deixant perdre l’essència de la parròquia i no tenen projectes de futur per millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Com han viscut la pandèmia del coronavirus al comú d’Escaldes des de l’oposició?

Bé, hem de tenir en compte que la pandèmia ha estat una cosa que ens ha trasbalsat la vida a tots, tant en l’àmbit individual com en el polític. Així, des de l’oposició hem intentat estar al servei de la majoria per poder dur a terme tot el que fos necessari perquè els ciutadans de la nostra parròquia tinguessin la mínima afectació i ens hem posat sempre a disposició per ser el màxim d’efectius possible arran d’aquest greu problema que afecta no solament Andorra sinó arreu del món.

La majoria ha comptat amb l’oposició per prendre decisions?

Moltes vegades ens hem queixat que creiem que podríem haver estat molt més útils del que se’ns ha demanat, però al cap i a la fi aquesta ha estat la voluntat i la decisió de la mateixa majoria. Tal com he dit, nosaltres hem estat disponibles en tot moment per col·laborar amb ells i pal·liar els efectes del coronavirus en la població d’Escaldes-Engordany.

Consideren suficient l’aportació d’Escaldes al fons solidari del Govern?

Ja ho hem dit en diverses ocasions, creiem que el comú hauria pogut donar molt més d’un milió d’euros al fons solidari, ja que li correspondria per dos factors essencials. En primer lloc perquè les finances comunals permeten aportar una quantitat més important i en segon lloc per la importància econòmica de les ajudes que l’executiu ha atorgat als ciutadans de la parròquia per intentar solucionar la problemàtica social i econòmica. La majoria s’ha dessolidaritzat d’aquest esforç nacional i està fent una guerra pel seu compte, creiem que en moments de crisi no toca realitzar polítiques partidistes, sinó solidàries, d’unitat i nacionals.

Demòcrates no es mostra a favor de les polítiques de Gili.

Bé, crec que el comú s’ha de gestionar de dues maneres, amb visió de futur i amb dedicació i treball per poder millorar la qualitat de vida dels ciutadans en el seu dia a dia. Quan ets cònsol has de treballar pels objectius pels quals t’han escollit els electors i moltes vegades una persona com la Rosa, que ha estat en la política nacional, pot arribar a confondre la gestió de la parròquia amb la del Consell General, en la qual en diverses ocasions es va a fer una oposició directa. En canvi, al comú, has de treballar per tots els ciutadans, independentment del color polític que siguin.

L’aprovació tardana del pressupost va permetre adaptar-lo als afectes de la pandèmia.

Sí o no. El pressupost d’Escaldes té l’avantatge que, més enllà del coronavirus, es podria haver aprovat amb anterioritat, ja que el comú el podria haver assumit igualment perquè té unes finances molt ben gestionades i estables gràcies a la gestió de les corporacions passades i no té les problemàtiques que tenen altres parròquies en l’àmbit econòmic.

S’ha creat una partida de 2,5 milions d’euros per a temes socials. Què en pensen?

Considerem que és un anunci polític que té poca pràctica. Estem a cinc mesos del tancament de l’exercici i encara no sabem en què pretenen invertir i distribuir aquests milions, legalment no tenim ni els decrets ni la normativa i tampoc sabem sota quins criteris i a quins col·lectius tenen la intenció de destinar la partida. Creiem que no és positiu donar il·lusions als ciutadans i que encara no se sàpiga com es distribuiran les subvencions. A més, independentment de la Covid-19, ja he perdut vuit mesos i ara encara haurem d’esperar més per saber on acabaran aquests diners.

Com valoren la gestió de la nova majoria socialdemòcrata?

Després de la pandèmia és ara quan hem entrat de ple en el treball efectiu i sembla que la nova majoria estigui treballant només pel dia a dia, que ja és important, però sense projectes de futur, que, al meu entendre, és una cosa essencial en la política comunal. Han posposat tots aquells projectes de l’anterior legislatura que consideràvem com a punts forts a la parròquia. Al comú s’han de fer coses pensades i projectades que permetin assentar les bases dels pròxims anys. Escaldes era el far del parroquialisme andorrà i al final quedarem com una petita llum que no veu ningú.

Entre els projectes es troba l’aparcament de l’Obac

Sí. Ens van dir que volien revisar les clàusules i que no era viable realitzar-lo en cinc anys. Pel nostre punt de vista, si realment creuen que el projecte és interessant i pensen que és vital per a la parròquia, podrien haver parlat amb els propietaris i arreglar els terminis, però comencem a pensar que volen que ens oblidem de l’aparcament i deixar-lo morir. Tanmateix, em desespera que vuit mesos després de ser escollits encara no ens hagin plantejat cap projecte de futur per a la parròquia, ja que potser tenen una molt bona idea i nosaltres la podem valorar i dir “bravo, heu trobat un projecte que considerem una gran iniciativa per a Escaldes”.

tracking