finances

La reducció de la franquícia del tabac a França no afecta Andorra

El Principat queda fora de l’aplicació de les noves mesures

França redueix la franquícia del tabac amb dubtes sobre si afecta AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La franquícia de tabac per passar d'Andorra a França queda com fins ara, amb un límit d'un cartró i mig, ja que les noves mesures de restricció no són aplicables al Principat, segons ha informat la duana gal·la.

Els canvis arriben per l’esmena a la Llei de Finances francesa sobre la reducció de les franquícies de tabac va entrar en vigor el 31 de juliol passat i des de llavors al territori gal només es pot accedir amb un cartró per persona, és a dir, amb un màxim de 200 cigarretes. Aquesta és la modificació que, malgrat l’oposició del Senat gal, va aprovar l’Assemblea Nacional francesa i que havia posat en alerta el sector tabaquer del país, tot i que finalment s'ha confirmat que no té cap afectació ene l cas del Principat.

Si bé és cert que en el text legislatiu queda palès que la seva aplicació concerneix “qualsevol persona que porti tabac manufacturat a França, independentment del seu origen”, el portal web de l’Administració gal·la esmenta fixava sense determinar “regles específiques si es torna d’Andorra”. De fet, el cas del Principat és objecte de l’enunciat d’una advertència cap als ciutadans francesos que tornen al seu país.

“Aneu aviat a Itàlia i voleu tornar a França amb algunes ampolles de limoncello? Heu comprat diversos cartrons de cigarrets a Andorra? Aneu amb compte, sobretot quan es tracta d'alcohol i cigarrets, la duana fixa les franquícies quan es viatja a Europa. Les quantitats de tabac han estat revisades a la baixa amb una modificació a la llei de finances modificativa publicada al Diari Oficial el 31 de juliol del 2020”, expressa l’escrit.

Per tot plegat, les quantitats autoritzades, tant si es retorna de la Unió Europea com d’un país tercer, es redueixen de 800 cigarretes a 200; de 200 cigars a 50, i d'un quilo de tabac d'embolicar a 250 grams. Així mateix, també es limita a 10 litres d’alcohol fort (whisky, ginebra, vodka...); 20 litres d’alcohol amb una graduació igual o inferior a 22°; 90 litres de vi (inclòs un màxim de 60 litres de vi espumós) i, en darrer lloc, 110 litres de cervesa.

La incertesa del sector

Davant la incertesa sobre les conseqüències que implicaria la reducció de les franquícies del tabac, els comerciants del país confien que el Govern faci prevaldre l’acord duaner signat amb la Unió Europea. “L’Estat ha de protegir aquesta activitat perquè a nivell turístic segueixi sent rendible”, va reivindicar en el seu moment el president la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac (UCAT), Raül Calvo.

Per la seva banda, l'ambaixadora de França, Jocelyne Caballero, ja va remarcar en tot moment que la reducció de la franquícia del tabac “és un tema sensible per als dos països”, i va assegurar que quant a la cooperació duanera, “tenim interessos compartits”. Així doncs, va destacar els tractats que es van signar el 2018 per “reforçar la coordinació entre els serveis implicats” per lluitar contra el contraban.

Així doncs, Andorra no és l’únic damnificat d’aquesta modificació legislativa. Espanya, Alemanya, Bèlgica i Luxemburg –amb un diferencial important de preus– també estan afectats i només podran vendre un cartró en comptes dels quatre actuals, de manera que França ignora no només l’acord duaner, sinó les regles del mercat interior europeu.

tracking