x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
PANDÈMIA MUNDIAL

Els hotelers rebutgen la taxa turística

Els empresaris afirmen que no és el moment per plantejar l’aplicació de l’impost perquè ara són altres les prioritats i reduirà pernoctacions
Turistes a l'eix comercial de la capital.

Els hotelers rebutgen la taxa turística

Turistes a l'eix comercial de la capital.

Actualitzada 03/08/2020 a les 06:28
El sector hoteler es mostra en contra de l’aplicació d’un taxa turística. Així ho van afirmar des de la Unió Hotelera (UHA) i l’associació Autèntics Hotels (AHA), que van posar de manifest que tenint en compte la situació que ha viscut el país i el món arran de la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, ara no és el moment d’implantar l’impost perquè derivarà en una reducció de les pernoctacions al territori dels visitants. “No ho tenim a l’agenda, creiem que ara és més important engegar iniciatives per remuntar el sector de l’hoteleria i no pensar a aplicar penalitzacions als pocs turistes que ens visiten”, va indicar el director de l’UHA, Jordi Pujol.
En la mateixa línia, la presidenta de l’AHA, Cristina Canut, va apuntar que la crisi econòmica del coronavirus ha damnificat molt el sector i l’aplicació de l’import no es troba sobre la taula de negociacions. “En aquests moments tenim preocupacions més importants que la taxa turística, però tampoc hi lluitarem en contra perquè és un tema que el Govern té sobre la taula des de fa molt temps i ara l’han reprès amb la voluntat que sigui una realitat a partir del primer semestre del 2022”, va explicar.

Canut també va puntualitzar que encara queden diversos punts a acordar abans de la implantació, com definir quin serà l’import, com es durà a terme i quin paper tindrà el sector en la recaptació. Tanmateix, ambdues entitats van exposar que els hotelers demanen que els diners vagin destinats exclusivament al turisme i no es posin al sac del pressupost de l’executiu per executar altres projectes. “Volem que s’inverteixi a impulsar el sector, ja que hem vist com directament o indirecta a Andorra tot es basa en el turisme i si aquest es para, cau tota l’economia del país. Els establiments turístics necessitem el comerç i ells ens necessiten a nosaltres, no podem anar l’un sense l’altre”, va matisar la presidenta. Per la seva banda, el director de l’UHA va expressar que les recaptacions s’haurien d’utilitzar per millorar diverses infraestructures que estan estretament lligades al turisme. “El turisme no són només els hotels i els visitants, s’ha d’invertir a millorar els accessos al país i les instal·lacions, com per exemple fer un altre carril d’entrada per la Seu”, va comentar Pujol.
En aquest sentit, la patronal també sol·licita que es posi en marxa un sistema de diàleg entre el sector públic i la part privada per poder fer un seguiment de les iniciatives que s’executin. “Demanarem al ministeri de Turisme que es creï una taula de treball on puguem participar i avaluar els projectes que es financin de la taxa”, va manifestar Canut. Així doncs, va destacar que des del seu punt de vista “el sector pot aportar idees molt profitoses i interessants per donar vida i dur a terme millores que facin créixer l’interès turístic del país. Per aquest motiu ens agradaria poder ser partícips de l’evolució i aplicació de la taxa”. I va afegir que “si se’ns escolta potser que finalment l’impost acabi donant un bon fruit i que en uns anys veiem que genera beneficis i és molt bo per al sector”.


 
EL TURISME HO VEU AMB BONS ULLS
Adrià Esteban - Andorra la Vella

Una passejada per l’avinguda Meritxell d’un diumenge d’estiu al matí sol ser un termòmetre de l’activitat turística al país. En aquest sentit, els diversos testimonis preguntats al voltant de la implementació d’una futura taxa turística coincideixen a veure amb bons ulls la seva aplicació. L’Isaac Aranda, de Badalona, admet que “no agrada que t’hagin de cobrar una mica més, però com ja ho fan a tots els llocs ja no ve d’aquí”. A tall d’exemple, comenta que dissabte “buscàvem un punt d’informació que no trobàvem, i si aquesta taxa la cobren per millorar l’oferta al turista, doncs ho acabaríem pagant”. En la mateixa línia s’expressa el Jordi Maya, d’Igualada, que veuria “l’opció més lògica” que Andorra ho apliqués. De fet, “si voleu viure del turisme, no entenc com encara no existeix”, afegeix. Sobre aquesta qüestió, recorda que a Catalunya ja es paga “1 euro per hotels de tres estrelles, d’euro i mig en hotels de quatre estrelles i dos euros per hotels de cinc estrelles”, raó per la qual considera que “no seria un problema” pagar aquesta quantitat en les pernoctacions. Per la seva banda, la Susanna Gutiérrez, de Barcelona i assídua a fer vacances al Principat, es mostra predisposada a abonar una petita quantitat en concepte de taxa turística. “Ja ho fem quan anem d’hotels a la Costa Brava, per què no ho hauríem de pagar a Andorra? Els serveis estan genial i si amb aquesta aportació poden millorar la qualitat, dons benvinguda sigui. Nosaltres vindríem igualment”, va reflexionar. En darrer lloc, l’Anna Graupera, de Berga, assegura que solen venir i tornar el mateix dia, tot i que “de vegades ens quedem aquí perquè volem sortir aviat d’excursió”. Per aquest motiu, creu que “seria d’utilitat aquesta taxa perquè es cuidi el país i el turisme sigui de qualitat”.
Etiquetes
  • #9 Antoni
    (04/08/20 00:18)

    Eureka! va dir..
    Ja em diras? Et fa gracia...? Si viatges i vas a l'hotel,quant demanes la factura,el total més l'impost i més la taxa...!
    I si viatges per agència, que ja has pagat,mas de lo mismo,a pagar..! Pues...no crec que t'agradi molt...

    Respondre
  • #8 Antoni
    (04/08/20 00:13)

    Si puguessim presumir del nostre,pais...!
    Em semblaria correcte una,taxa turística..!
    Però... ? De que? Podem presumir,fora,de la neu..? I amb tot i aixo,ja veiem el turisme que tenim...!
    Vage..! En aquets moments Jo no lo faria..!

    Respondre
  • #7 Antoni
    (04/08/20 00:08)

    No crec que sigui el moment.!
    Caldria veure que passe a partir d'ara!
    Si ven turisme i quin ven..!
    En tinguessin molt..!
    Si anem de,cap a caiguda,i volem imposar el poc turisme que ven..?
    Sempre volem inventar la sopa d'all i copiar els altres..!
    Em sembla que de primeres hauríem de mirarnos al mirall i corregir moltes,coses que no lo hem sapigut fet..!

    Respondre
  • #6 Eureka!
    (03/08/20 18:56)

    Haha va dir..
    Es clar, sera mes alt l impost que el benefici d una habitacio no? XD

    Respondre
  • #5 Haha
    (03/08/20 17:57)

  • #4 Turism
    (03/08/20 12:06)

    Turism del segle 19, cap turiste veu malament pagar un impost es una garantia de qualitat dels serveis oferts.i si un es queixa segur que no es el turiste sue es meideix Andorra. A mes no es al poble d'Andorra de pagar pels residus i altres que generen. Sempre aqui es vol la mantega i els diners de la mantega.
    A que serveixen la Unió Hotelera (UHA) i l'associació Autèntics Hotels? No haurien de fer passar el turism a Andorra al segle 21 ?! Em sembla no?

    Respondre
  • #3 Joan
    (03/08/20 11:51)

    Pels hotelers mai serà el moment. Lo increïble és que es pugui argumentar que un 1€ al dia pot fer perdre un sol client. Això només es podria explicar si el servei és molt dolent. 
    Viatgis on viatgis hi ha aquesta taxa i no per això deixem de viatjar.

    Respondre
  • #2 estripagecs
    (03/08/20 09:28)

    El turista veura l'impost com algo normal, donat que ja hi esta habituat. Es mes, ni s'hi fixara.
    Queixar-se de l'aplicacio d'aquest impost es absurd i pegar-se un tret al peu.

    Respondre
  • #1 Ferran
    (03/08/20 06:45)

    Absurd, és clar que no ho notaran els que pernoctin, sí a l'impost, ja fa anys que hauria de ser...

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts