x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
JUSTÍCIA

El CSJ vota de nou contra López en un clima de divisió i desconfiança

La reunió va ser ajornada diversos cops amb excuses poc sòlides fins que ahir estaven assegurats els tres vots contra la proposta de Casadevall
El president i els quatre integrants del Consell Superior de la Justícia.

El CSJ es trenca després dels intents fallits d'una votació

El president i els quatre integrants del Consell Superior de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 30/07/2020 a les 06:33
El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, s’ha adonat que l’enemic el té a dins de casa, que tot i ser transparent amb els membres de l’organisme, aquests li han posat totes les traves possibles. Casadevall, que al final és qui dona la cara i rep les crítiques, no ha pogut revertir el conflicte que viu la justícia perquè després de diversos intents amb reunions fracassades per excuses peregrines, ahir es va tornar a votar perquè la batlle substituta pugui continuar al seu lloc de treball i novament la votació va ser 3 a 2 contra la proposta del president.

Res va canviar: Joan Cabeza, Claudia Arias, Maica Torres continuen entossudits contra la batlle suplent, Núria López, mentre que Casadevall i Olga Adellach van votar a favor de rectificar i facilitar la readmissió. Però fins a arribar a la reunió d’ahir van haver-hi diverses convocatòries que no es van celebrar perquè el president del CSJ va preferir no fer una votació amb només quatre membres que hauria necessitat del seu vot de qualitat per decantar la decisió de reincorporar López.

Tot va començar en una trobada del cap de Govern i el ministre de Justícia, Xavier Espot i Josep Maria Rossell, amb els membres del Consell Superior de la Justícia, a qui els van intentar convèncer que modificar la llei no és la solució per acabar amb el col·lapse i el mal ambient i que la millor opció ara mateix és rectificar, tornar al punt inicial i admetre López tot i que el Tribunal Superior va desestimar el recurs de la batlle suplent en considerar que no podia accedir a una de les places titulars.

Tensió
Alguns dels membres del CSJ van defensar la independència de la justícia i van deixar palès el seu malestar per les recomanacions de les dues autoritats polítiques. Posteriorment Casadevall, conscient que els nous batlles no estaran disponibles fins d’aquí un any i que el malestar a la judicatura no s’esfumarà de cop, va convocar una primera reunió del CSJ amb l’ordre del dia de readmetre López com a batlle suplent. Arias es va excusar per no poder assistir i es va ajornar una setmana la reunió. La segona convocatòria tampoc es va poder celebrar, el psiquiatre Joan Cabeza no es va presentar i Casadevall, que podia celebrar la reunió amb només quatre membres, la va tornar a convocar per a la setmana següent. El mateix dia, a les 9 del matí, Cabeza va avisar que tampoc podia acudir per un imprevist urgent i Casadevall, ja fart de tantes absències sospitoses, va tornar a convocar-ne una altra ja amb la intenció que fos la definitiva. Arias, que té una malaltia greu, sí que va poder anar-hi aquest cop perquè havia obtingut la baixa mèdica i per tant el quòrum al CSJ va ser del cent per cent amb la votació ja coneguda contrària a l’opinió de Casadevall i Adellach -que es va enutjar molt-, i als interessos de López. Gràcies a aquestes absències, tot continua igual. Igual de malament, per ser més precisos. Tot sembla una estratègia per ajornar la votació fins a tenir els tres vots necessaris.

 
RODRÍGUEZ HAURÀ DE TORNAR A PRESIDIR LA BATLLIA EN CONTRA DE LA SEVA VOLUNTAT
El Consell Superior també va prendre una decisió que portarà cua. Es va decidir trametre una carta a la dimitida presidenta de la Batllia, Laura Rodríguez, per obligar-la a tornar a agafar el càrrec contra la seva voluntat, ja que va presentar la dimissió pel mal ambient que es viu a la justícia i l’empipament dels batlles per la situació de col·lapse i l’acumulació de causes, que es va agreujar quan es va decidir prescindir de la batlle suplent.

La Llei qualificada de la justícia permet aquesta decisió perquè no hi ha substituta, i que va tenir el principal suport en el bloc que formen els tres membres del consell. Tot i que legalment Rodríguez té l’obligació d’acatar l’ordre, hi ha un precedent quan a Azahara Cascales se li va donar a triar entre la presidència o una secció especialitzada. Com que va elegir aquesta darrera, la Batllia va funcionar durant 15 dies sense presidència i en aquell moment ningú es va queixar ni va tenir lloc cap incident destacat. Fonts de la justícia van explicar que Rodríguez està ara en una situació molt compromesa. D’altra banda, Espot i Rossell van expressar que la solució d’escurçar la formació dels batlles o que els magistrats poguessin fer de batlles de reforç no és ara la més oportuna.
Etiquetes
Veure’n més
28
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts