reportatge

La Marratxa sense el popular ball a la Plaça Major

L’Esbart Laurèdia va interpretar ahir la dansa tradicional “símbol d’identitat” de la parròquia, tot i que amb mesures de seguretat i sense tenir a prop els més de 100 assistents a l’acte.

La Marratxa sense el popular ball a la Plaça Majorana / M. P.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un ball de la Marratxa poc usual. La festa major de Sant Julià va repetir ahir amb el tradicional ball i en una ocasió molt especial, ja que va coincidir amb els 57 anys de l’Esbart Laurèdia.

“Eren vuit persones en un escenari ballant i això ha fet que hagi sigut un ball més fred” va explicar al Diari, Jaume Torra, director artístic de l’esbart. De fet, cada any es duia a terme la dansa a la plaça Major amb el públic als voltants, però les recomanacions sanitàries han fet que la ballada d’enguany fos a la plaça de la Germandat. “Volíem mantenir l’esperit de festa major” va dir Torra, que va indicar que es van aplegar més d’un centenar d’assistents separats entre ells.

“Quan hi va haver el rebrot vam decidir cancel·lar tota la participació de la festa” excepte la Marratxa, “un símbol d’identitat” va dir el director artístic. De fet, havien d’aparèixer en diferents actes amb les diverses formacions que l’esbart engloba. “És una llàstima perquè havíem preparat totes les danses sense que els participants es toquessin entre si” va dir Torra. Tot i això, van preferir anul·lar-ho tenint en compte que “tenim diversos grups de persones de més de 60 anys i no ens volíem arriscar. L’any que ve esperem celebrar-la amb tots els membres” va exposar.

Els assistents van poder veure un petit canvi. Una de les figures de la dansa, el casat, la majoria de vegades és interpretat per una persona “més gran”, però “enguany hem tingut un noi molt jove per evitar riscs”.

Les vuit persones només van assajar un dia, ja que tenen coneixement dels balls, per evitar estar amb contacte, en no formar part del mateix nucli familiar. Això va comportar que tots els balladors apareguessin amb una mascareta durant el ball a conjunt amb el vestit i “una bona rentada de mans abans de pujar a l’escenari” va matisar Torra.

La Marratxa sense el popular ball a la Plaça Major

tracking