La CASS no pot rebre l'aportació 'social' del comú d'Escaldes

L’objecte social de la parapública no preveu que pugui ser destinatària de donacions

La CASS no pot rebre l'aportació 'social' del comú d'EscaldesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aportació del comú d’Escaldes al fons solidari impulsat pel Govern va fer un nou gir divendres quan Rosa Gili va anunciar que tenien la intenció d’entregar el milió d’euros amb el qual contribuiran a la CASS i no pas a l’executiu. I per què? Per assegurar-se que els diners s’usen per sufragar ERTO i ajudes als treballadors per compte propi i no per “pagar una Cimera Iberoamericana o altres coses que no podem compartir”, va justificar. El problema és que la Seguretat Social no pot rebre aquests diners perquè el seu objecte social no preveu que pugui ser destinatària de donacions. I entre les seves funcions, van apuntar fonts properes a la parapública, tampoc està la de decidir què fer amb aquests diners. Hipotèticament, si aquesta quantitat acabes en mans de la Seguretat Social, els seus responsables haurien de demanar al Govern què fer-ne, amb la qual cosa la maniobra del comú d’Escaldes per evitar lliurar el milió a l’executiu tampoc no tindria cap mena de sentit.

La qüestió va més ellà perquè Gili va justificar la decisió en la voluntat d’assegurar-se que el milió que s’entrega a la corporació es per pagar els ERTO. És un altre element de la decisió comunal que ha generat com a mínim estranyesa perquè la realitat és que el paper de la CASS és el de fer la gestió administrativa però que els diners per pagar la part dels salaris que assumeix l’Estat dels treballadors amb el contracte suspès o reducció de jornada surten de comptes de l’executiu.

El fons solidari va néixer per contribuir a cobrir el dèficit que generarà en els comptes de l’Estat l’emergència sanitària i tot el seguit d’accions que s’han de dur a terme per pal·liar-ne els efectes, econòmiques i socials. Un saldo en negatiu que per aquest 2020 es preveu d’uns 111 milions. A partir d’aquí, apunten fonts coneixedores, no s’ha marcat una destinació concreta per als diners. La decisió del comú d’Escaldes s’afegeix a tota la polèmica prèvia sobre l’aportació econòmica de la corporació liderada pels socialdemòcrates. Serà d’un milió d’euros, una quantitat que els comuns demòcrates consideren baixa tenint en compte el pes d’Escaldes. La passada setmana, Conxita Marsol, encara s’hi referia entre línies, expressant el desig que algú es replantegés a l’alça l’aportació. Però Escaldes no té cap intenció i, a més, busca alternatives per no donar els diners al Govern. La que han pensat, però, no és factible.

tracking