reportatge

El caloret africà

El Principat va assolir ahir les temperatures més altes registrades durant aquest estiu. Es preveu que divendres se superin.

El caloret africà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El país ha estat envait per una onada d’aire càlid d’origen nord-africà. Aquesta és l’explicació que els tècnics del servei meteorològic donen a l’augment de les temperatures durant la jornada d’ahir, quan es van registrar màximes de 34 graus a Andorra la Vella i a la Cortinada es van superar els 30 graus i va esdevenir el dia més calorós des del 18 d’agost de l’any passat, quan es van assolir els 31,2.

Segons van informar des del servei, ahir el país va viure el primer pic de calor de l’estiu, “la durada del qual no és constant, ja que, per exemple, aquest vespre [ahir] ens podem trobar amb l’aparició d’alguns núvols que deixin petites pluges intermitents”. Així, van posar en relleu que malgrat aquest estiu no està sent molt càlid, per a aquesta setmana s’esperen màximes que superin els trenta graus i “hi ha grans possibilitats que s’assoleixin temperatures històriques, superiors a les de l’any passat”.

Tanmateix, els meteoròlegs van manifestar que la previsió indica que entre avui i demà baixaran una mica les temperatures, tot i que encara es mantindran per sobre del normal, però de cara al cap de setmana, sobretot entre divendres i dissabte, tornarà l’episodi de calor amb intensitats que els tècnics preveuen que puguin superar els 34 graus de la jornada d’ahir.

En aquest sentit, cal recordar que en el marc del projecte europeu CLIM'PY, en què s'actualitzen les tendències climàtiques en un lloc i moment, el Cenma va detectar l’any passat un augment de les temperatures mitjanes anuals d'Andorra de 0,29 graus per decenni, un canvi que van considerar "estadísticament significatiu". A més, també van observar com hi va haver un increment del nombre de dies en què es van assolir o superar el llindar dels 25 graus, un fet que tal com van expressar, reflecteix l'augment anual de les temperatures màximes durant l'estiu al país.

tracking