PANDÈMIA MUNDIAL

Petició de reciprocitat a Noruega

Afers Exteriors demana a l’ambaixador noruec que es valori la situació del Principat i que no se l’inclogui com a país de risc

Petició de reciprocitat a Noruega

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern exigeix la reciprocitat a Noruega, després que els nòrdics hagin considerat el Principat com un país de risc arran dels casos de coronavirus, com en el cas d’Espanya. Fonts properes al ministeri d’Exteriors van explicar al Diari que la ministra, Maria Ubach, va contactar amb l’ambaixador noruec Helge Skaara perquè deixi entrar els andorrans sense haver de patir una quarantena de deu dies, tal com Andorra ho fa amb els membres de la Unió Europea i estats assimilats.

La ministra va mantenir una conversa amb l’ambaixador aquest divendres després de rebre la notícia en la qual s’incloïa Andorra dins la llista de països que tenen una situació descontrolada del virus. Només permeten l’accés lliure als països que tinguin menys de 20 contagis per cada 100.000 habitants. Ubach, però, li va explicar el panorama sanitari del Principat al diplomàtic, i va argumentar que en aquests moments hi havia 42 casos actius, dels quals tots ells tenen una afectació lleu.

Segons el ministeri, l’ambaixador ja ha tramès la petició de reciprocitat entre els dos països al govern nòrdic, i ha recomanat que es restableixi la situació de normalitat pel que fa a la circulació de ciutadans andorrans.

Els partits a favor del govern

Per la seva banda, els grups polítics s’han mostrat disconformes a la decisió de Noruega de “posar dins del mateix sac Andorra tenint en compte la gestió que s’ha tingut per controlar el virus”, va comentar la presidenta suplent del Grup Demòcrata (DA), Mònica Bonell, que va afegir que “nosaltres estem prenent mesures amb molta antelació per evitar un major nombre de persones infectades. És necessari que es tingui en compte”. Bonell també va al·legar que la seva sensació és que “s’ha inclòs Andorra com si fos Espanya o Catalunya per la proximitat, quan no és així”.

La mesura de seguretat presa per l’executiu escandinau ha tingut en compte uns criteris estadístics “que no atenen a les particularitats de cada territori i això ha fet que hàgim sortit perjudicats”, va exposar Ferran Costa, president del grup parlamentari liberal. “S’han fet tots els esforços per garantir que som una destinació segura i crec que els països de la vora ho tenen clar” va afegir.

En aquest sentit, el primer secretari del partit socialdemòcrata (PS), Gerard Alís, va celebrar la decisió de la ministra Ubach d’explicar la situació andorrana, ja que “els països europeus han de saber quines polítiques tenim” i va indicar que “cal que la imatge que es tingui del nostre país sigui la real i que no es prenguin decisions centrant-se només amb una estadística”.

Els tres coincideixen que la solució passa per la via diplomàtica i que, malgrat que el turista noruec no té un gruix important al país, cal que no hi hagi una difusió errònia de descontrol quant a l’evolució epidemiològica.

EL GRUIX DE VISITANTS NORUECS NO FAN PERILLAR L'ECONOMIA DEL SECTOR TURÍSTIC

El turisme noruec a Andorra ara com ara té poc pes perquè pugui suposar greus pèrdues econòmiques al sector del comerç i de l’hostaleria. Tot i això, el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, va exposar la seva negativa al Diari, pel fet que la difusió d’algunes notícies “pot suposar una certa desconfiança per a la resta de turistes nòrdics”. Ramos va indicar que s’ha d’entendre que, malgrat la proximitat amb Catalunya, on diverses zones són considerades de risc per contagis de coronavirus, no s’ha de considerar que “pugui suposar un greuge ni un augment dels casos al país”. Malgrat això, el president de la unió hotelera va explicar que algunes de les reserves previstes per a aquest cap de setmana s’havien cancel·lat tenint en compte els augments dels casos positius. Tot i això, hi ha hagut un augment de les reserves en comparació amb el cap de setmana anterior, fet que podria fer que s’assolís el 50 o fins i tot el 60% de l’aforament. La majoria de turistes i reserves als hotels, gairebé el vuitanta per cent, són persones vingudes d’Espanya, segons Ramos. Pel que fa als protocols establerts, es mantenen iguals des del dia d’obertura, la qual cosa el president de l’UhA va indicar que hi havia completa seguretat.

tracking