reportatge

Lluitar per un somriure

Unicef Andorra treballa en tres projectes sobre el terreny a diferents territoris del món per garantir la qualitat de vida dels infants. La directora, Marta Alberch, explica la importància dels viatges i els records que s’ha emportat a Andorra i que li donen força per seguir.

Lluitar per un somriureUNICEF

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lluitar per aconseguir el somriure de tots els infants. Aquesta és la tasca d’Unicef, una organització que treballa en 190 països i territoris per salvar les vides dels nens, per defensar els seus drets i per ajudar-los a assolir el seu màxim potencial. I des del Principat, amb Unicef-Comitè Andorra, també es treballa en aquest objectiu. La seva directora des de fa 10 anys, Marta Alberch, explica que ha tingut l’ocasió de visitar els projectes sobre el terreny que es desenvolupen al Congo, Mauritània, Jordània i al Camerun. I confessava que en guarda molts records.

“Sempre et quedes amb les experiències de les persones a les quals s'ajuda. Quan hi ha una mare que et diu que gràcies a Unicef té el seu propi negoci amb què garanteix l'educació als seus fills tornes amb les piles renovades per a molts anys. Per contra, quan et trobes amb una nena que té 12 anys i t'explica que ja l'han casat, que el seu marit li pega, que no la deixa anar a l'escola i que acaba de ser mare després de parir sola al bosc, se t'encongeix el cor però penses que estàs lluitant perquè això no torni a passar. D'aquí traiem la força per fer el que fem cada dia”, destacava.

Aquest any el comitè del país tenia la intenció d’anar a conèixer un dels projectes que actualment està desenvolupant l’entitat i en el qual participen, però el coronavirus els ha aturat els plans. “No anem cada any sobre el terreny però ens agrada anar-hi quan és un projecte nou perquè, a l’hora d’explicar-lo, no és el mateix haver-hi estat que haver-ho llegit d’un informe”, comentava Alberch, per afegir que “sempre és interessant veure-ho”.

ELS PROJECTES

Avui dia, el comitè d’Andorra està treballant en tres projectes emplaçats a tres territoris diferents: Bhutan, Zàmbia i República Centreafricana. I d’aquests, s’estrena en el de Zàmbia, on s’està desenvolupant un projecte en els centres Insaka, on tant pares com infants aprenen bones pràctiques educatives i de cura: “Es tracta que els pares aprenguin les millors pràctiques perquè els seus fills tinguin un bon desenvolupament des de ben petits”.

El projecte del Bhutan persegueix l’accés a l’educació de qualitat per als infants discapacitats de cada departament del país. La idea és que puguin anar a escoles inclusives on hi hagi professionals capaços de detectar discapacitats de pressa. A la República Centreafricana la tasca de l’ONG busca alliberar, reinserir i formar infants soldat.

tracking