x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
acreditació

La policia no està acreditada per a l'ús dels dispositius electrònics

L’empresa Axon Enterprise avisa que, si hi ha un incident, els responsables seran l’administració i l’agent que utilitza l’arma
Un mosso d'esquadra amb una pistola elèctrica.

El fabricant no respon de l'ús de les pistoles elèctriques

Un mosso d'esquadra amb una pistola elèctrica.

ARXIU
Actualitzada 26/07/2020 a les 06:09
Creada fa 26 anys per l'empresa que dona nom a l'invent, el seu ús sempre s'ha mogut entre els que la veuen com una solució menys lesiva que les armes de foc (fins i tot es parla d'eina no letal) i els que pensen que els seus riscos, encara que menors que els de les bales, segueixen sent importants i haurien de controlar-se molt més. El cert és que la multinacional Taser té com a clients policies i exèrcits de tot el món. I també Andorra, amb la peculiaritat que l’empresa nord-americana no es fa responsable de qualsevol incident de la policia amb els dos dispositius electrònics de control
-popularment coneguts com a pistoles elèctriques­-.

Si algun dia passa algun incident lamentable, la responsabilitat civil serà de l’administració, mentre que la penal serà de l’usuari, és a dir, de l’agent de l’ordre. I tot perquè en el moment de l’adquisició a Axon Enterprise
-coneguda fins a l'abril del 2017 com a Taser International- d’aquests dispositius, el director adjunt de la policia que havia de prendre la decisió va preferir el desplaçament a França per a la formació sobre l’ús de les Taser en comptes que el director de formació de l’empresa a escala europea i sud-americana -l’andorrà Joan Comella- s’ocupés de fer aquestes pràctiques directament al Principat.


Sense reconeixement

A la presó també tenen aquests dispositius i disposen d’instructors oficialment certificats per Axen, ja que s’han fet dues formacions. En canvi, la multinacional no reconeix els policies andorrans perquè no tenen formació oficial del fabricant reconeguda a nivell internacional.
Comella, preguntat pel Diari, ha confirmat aquesta circumstància i ha constatat que “els únics instructors reconeguts a Andorra són del centre penitenciari”, alhora que ha posat de relleu la importància de la formació oficial perquè “imposa estàndards molt elevats i cada dos anys s’han de renovar aquestes acreditacions”.

 
CINC SEGONS
El funcionament d'una Taser és molt senzill: l'aparell va carregat amb una munició especial i, quan s'estreny el gallet, surten uns petits dards que es claven a la pell de l'individu, i li provoquen tensió muscular a conseqüència d'una descàrrega elèctrica no contínua durant cinc segons; després, tot torna a la normalitat sense cap efecte secundari.
Comella és expolicia andorrà i ara la seva tasca com a entrenador l'ha dut a viatjar per arreu del món per donar a conèixer els avantatges de la formació dels els agents i militars. França és un dels clients potencials, ha estat a la base militar dels Estats Units a Ramstein-Miesenbach (Alemanya) formant els instructors en la utilització d'aquest tipus de dispositius i ha patrullat amb policies brasilers per barris de fabeles. També ja instruït guàrdies civils i agents de la policia nacional espanyola.

Un dels principals mites envers aquest tipus de dispositius és el perill que pot suposar cap a persones que duguin instal·lat un marcapassos. En aquest sentit, Comella ha assegurat que s'han fet tot un seguit de proves amb "cors de porc", que per la seva morfologia són pràcticament idèntics al dels humans. "Totes les proves no van mostrar el menor símptoma d'anomalia, tant en els que duien marcapassos com en els que no".
Les pistoles elèctriques transmeten polsos elèctrics (i no descàrregues elèctriques) d'alt voltatge, sota amperatge i curta durada que afecten les capacitats motrius de l'individu de forma temporal. Els mossos d’esquadra és un altre dels cossos que disposen d’aquest model d’arma per immobilitzar.
Etiquetes
  • #36 ciutadà preocupat
    (27/07/20 17:53)

    Estat policial va dir..
    es veritat aquella frase de: " Para o te pego un tiro" passarà a la posteritat, com la policia andorrana i el sheriff de coslada son iguals... jaja la pena de tot això esque hi han alguns policies que si són professionals i respecten al ciutadà... necessiten més formació i menys tonteríes... obligatòria la universitat ja!!!

    Respondre
  • #35 El Joan del pi
    (27/07/20 00:22)

    A la policia els millors ja fa anys van marxar !!!! Ara sols hi ha el 75% dels comandaments sense estudis, fan lo que poden i no sabem mes .

    Respondre
  • #34 Doble personalitat
    (26/07/20 23:01)

    Que faci la formació el Jose que es el
    Mes llest jajajjajajajaj

    Respondre
  • #33 Ciutadà
    (26/07/20 20:12)

    Maria va dir..
    Ja ho han fet senyora Maria, ja ho han fet, va amb la formació. Per informació.

    Respondre
  • #32 Isard
    (26/07/20 20:09)

    Algú pot explicar què va passar al Pas? Té tota la pinta de gens bo.

    Respondre
  • #31 Martí...ri
    (26/07/20 16:59)

    El Toni Martí va muntar una direcció de policia de club d'amics. No tenia cap respecte per la policia ni sabia el que feien i va optar pel bon rotllet. Així ha anat. El pitjor és que la cosa s ha fet massa grossa el club d amics s ha fet l amo i senyor

    Respondre
  • #30 De psiquiàtric
    (26/07/20 13:36)

    Estat policial va dir..
    El seu comentari és de psiquiàtric. Em sembla que qui li contesta segurament son policies que saben el què costa reduir una persona. Jo treballo a urgències i ho he vist molts cops i sí, tenen tota la raò del món, vosté no té ni idea del què parla.

    Respondre
  • #29 Observeu, observeu
    (26/07/20 13:33)

    La Perla va dir..
    La gent que llegiu els comentaris, veieu.... quan aquest parla de "reventaos", es refereix a tot un grup de treballadors als quals s'ha assetjat, perseguit i difamat des de fa anys a la policia....aquest que escriu, molt possiblement sigui un comandament del cos, un dels privilegiats que va rebre l'examen del concurs de les trampes...com podeu observar, aquest es el seu "modus operandi", contra tot el que s'atreveix a denunciar la corrupció i amiguismes que hi han instal·lats en aquella casa. Van anomenar tot un grup de treballadors "reventaos", perqué presumien "De carregarse'ls"..... Quines grans persones! Espereu, que ara contestarà carregant i difamant contra la gent malalta que ha estat de baixa, la majoria per culpa seva....i així van en aquella casa, com matons de película barata de mafiosos. Es pensen que fan gràcia i tota persona decent sap molt bé el què son. Felicitats, padrinet, t'has lluït.

    Respondre
  • #28 Albert
    (26/07/20 13:31)

    La Perla va dir..
    Ostia, con tanta pandilla me pierdo. Los rebentaos son los del Pas, o esos son la banda del moco? Deberíais hacer un esquema para civiles y colgarlo en el BOPA, así nos podemos reír más y mejor de lo tristes que soys.

    Respondre
  • #27 La Perla
    (26/07/20 13:03)

    Jajajajajaja, la pandilla dels reventaos esteu fatal

    Respondre
Veure’n més
36
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts