mascotes

Repunt de les adopcions de gossos quan va finalitzar el confinament

L’inici de les vacances d’estiu no està comportant un gran increment d’abandonaments

Repunt de les adopcions de gossos quan va finalitzar el confinamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra és un país de gossos, un lloc on quasi hi ha una mascota per llar, per a disgust d’aquells que pateixen l’incivisme dels propietaris. Cert que hi ha molta natura, però pocs espais a les ciutats on portar els gossos. Durant l’etapa d’estricte confinament per la pandèmia tenir un gos a casa era un passaport directe al carrer, amb la possibilitat de passejar i deixar per una estona les quatre parets de casa.

Coral Bonnín, secretaria de GosSOS, comenta que durant el període de confinament no hi ha hagut un nivell d’abandonament superior a la d’altres anys, cosa lògica, però que ara es comença a notar l’arribada de les vacances i com algunes persones abandonen els seus animals com si fossin qualsevol objecte. Tot i això, la xifra no és molt elevada i les protectores es fan càrrec dels gossos a l’espera que tinguin la fortuna de trobar un propietari millor.

No a tots els llocs l’escenari és igual. Segons la Reial Societat Canina d'Espanya (RSCE), es calcula que uns 5.000 gossos van ser acollits des del passat 14 de març. Moltes famílies van aprofitar, creient que tindrien més temps per cuidar-lo, o bé per entretenir els nens o fins i tot per tenir un motiu de sortir al carrer, però al juny es va quantificar en més de 2.000 gossos la xifra d'abandonaments des que va començar el desconfinament a Espanya, fet que suposa un augment del 25% respecte a fa un any. De fet, el 70% dels gossos que hi ha a tot el món no tenen llar, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En canvi a Andorra, quan va finalitzar el confinament es va notar un repunt de les adopcions, ja que durant el tancament no es van poder fer entrevistes per conèixer les persones interessades a conviure amb una mascota.

Bonnín es refereix a “abandonaments amb responsabilitat”, perquè els gossos passen a ser cuidats per Bomosa fins que es troba el perfil del millor adoptant “depenent de la tipologia i la personalitat de l’animal” perquè encaixi amb la persona i evitar el fracàs que suposa que l’animal sigui retornat a l’entitat. També reconeix que en aquests moments s’estan rebent trucades de famílies i persones que es posen en contacte amb Bomosa perquè busquin una altra família per al gos. I és que comencen les vacances d’estiu. També s’ha incrementat el nombre de gossos en custòdia, ja sigui judicial o perquè el govern se’n fa càrrec per les males condicions de vida.

tracking