infraestructures

Cultura vol tenir reconstruït el campanar de Sant Vicenç el 2021

Els experts relacionen la caiguda amb l’antiguitat de l’església i les fortes precipitacions

Cultura vol tenir reconstruït el campanar de Sant Vicenç l'any que veFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La voluntat és que l’any que ve tinguem campanar, a menys que sigui una cosa molt complexa.” Així es va expressar el director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, durant la presentació de l’estudi per desenrunar el campanar de Sant Vicenç d’Enclar, juntament amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ahir al matí.

La ministra va explicar que l'antiguitat del monument, més de 1.200 anys, la pèrdua de la cohesió del morter interior, la fallida de la base en la banda sud-est i l'episodi de pluges i vent són les causes que els experts estimen que van provocar que el campanar col·lapsés i caigués el desembre passat, segons es desprèn de l'anàlisi dels tècnics.

El repte per al ministeri de Cultura ara és fer una reconstrucció el més fidedigna possible, motiu pel qual de manera paral·lela ja es treballa en el concurs per a la selecció d'un equip que redacti el projecte de reconstrucció del campanar.

Dos dels experts que integren la comissió creada ad hoc, Olivier Poisson i José Luis González, van donar la seva opinió sobre les causes de l'esfondrament. Per a Poisson, va ser una “conjunció de factors”. González va expressar el parer que ara les diferents causes s'haurien de tornar a plantejar i fins i tot fer una inspecció in situ per acabar de “confirmar les diferents hipòtesis”. També Poisson va indicar que la reconstrucció haurà de ser el més fidedigna possible si bé va lamentar que “l'original ha desaparegut per sempre”. De totes maneres, va assenyalar que hi ha diferents tècniques avui en dia que permeten reconstruccions molt reals respecte del monument original.

De manera paral·lela, van explicar tant Riva com Llovera que es treballa amb el comú d'Andorra la Vella per a l'adequació del roc d'Enclar de tal manera que es pugui crear un entorn “més ben adequat”. Amb tot això, el director de Patrimoni Cultural va indicar que la voluntat de tornar a tenir el campanar enllestit l’any vinent, sumant-hi l’adequació de la zona, permetria encabir aquesta finalització amb la tramitació de la candidatura del Coprincipat a Patrimoni Mundial, tot i que és un procés que encara es pot allargar uns quants anys.

tracking