justícia

Una indemnització per tenir els comptes bloquejats 15 anys

El TC ordena el pagament perquè creu que el temps d’instrucció és excessiu

Una indemnització per tenir els comptes bloquejats 15 anysFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha condemnat el Govern a pagar una indemnització a un home que fa 15 anys que té els comptes bloquejats a l’espera que se’l jutgi i es dicti sentència. El demandant està processat per un delicte de blanqueig de diners provinents de la delinqüència organitzada i, amb tots els comptes bancaris bloquejats durant aquest període, la seva esperança és poder disposar dels seus diners si aconsegueix una resolució favorable als seus interessos.

Segons es va fer públic ahir al BOPA, el recurrent d’empara afirma que la durada del procediment, quinze anys, suposa un lapse de temps molt superior a allò que hauria de durar una instrucció, que no existeix cap complexitat processal en el cas, que l’actuació de les parts no fonamenta aquest alentiment i que existeixen llargs períodes d’inactivitat dels tribunals i la fiscalia.

Per la seva banda, el ministeri públic argumenta que la causa és complexa i s’han hagut d’analitzar nombroses transaccions de capital, motiu pel qual consideren justificada la durada del procediment. No obstant això, el Constitucional manifesta que, malgrat el que afirma l’acusació pública, no existeix complexitat en el cas, ja que el fet d’haver d’analitzar transaccions financeres no comporta una dificultat, si bé pot alentir la causa. Per consegüent, del judici ponderat de la complexitat, de la durada i de les actuacions de les parts, es desprèn que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable.

D’aquesta manera la justícia comença a ser una via de despesa innecessària per a l’executiu, que veu com cada vegada hi ha més autes del TC que ordenen el pagament d'una indemnització a causa del temps de durada a dictaminar sentències dels tribunals donada l'acumulació de casos a la Batllia i la impossibilitat dels batlles de donar sortida a les més de 3.000 causes que tenen a sobre la taula.

tracking