Controls a empreses amb ERTO

Policia i Treball van iniciar ahir al Pas de la Casa una ronda d’inspeccions a negocis per comprovar que compleixen la llei

Controls a empreses amb ERTO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha iniciat una campanya per verificar possibles “males praxis i juguesques” a les empreses que s’han acollit a les suspensions de contracte i reducció de jornada (ERTO). El ministre de Finances Eric Jover va matisar en la roda de premsa posterior al consell de ministres que si es detecta una mala gestió d’aquestes ajudes per part de les empreses, suposarà el retorn dels diners i la companyia també s’enfrontarà a una sanció econòmica que oscil·larà entre els 500 i els 25.000 euros.

El departament de treball juntament amb la policia són els dos òrgans encarregats dels controls que ahir mateix van iniciar al Pas de la Casa amb onze visites a empreses de venda al detall i de restauració. Jover va informar que s’anirà recorrent tot el país per avaluar i determinar si alguna societat, sigui del tipus que sigui, s’està beneficiant de les prestacions sense complir els requisits. “Hem de ser curosos amb la seva utilització”, va dir el ministre, que va afegir que “és important que arribi a les empreses i autònoms que realment ho necessitin”.

Jover va recordar que les ajudes a les empreses impulsades pel Govern per fer front a la crisi de la Covid-19 tenen com a objectiu evitar l’acomiadament dels treballadors de les empreses en dificultats. També va incidir en el fet que aquelles que ho necessitin poden continuar acollint-se al programa d’ajudes. Ara bé, va assegurar que amb aquesta iniciativa “generarem un important dèficit” a les arques públiques. Per tant, tenint en compte que “juguem amb els diners de tots, fem una crida a la responsabilitat a gestionar correctament els recursos públics” va remarcar el ministre, tot i que no va explicar si tenen detectats possibles casos.

El nombre de persones que es van veure afectades per una reducció o bé per la suspensió de la jornada laboral el mes de maig van ser un total de 9.620 persones, segons les dades facilitades pel Govern. Una dada que s’allunya a la del mes de juny, quan es va comptabilitzar un total de 6.800 persones. D’aquesta manera, es visualitza una davallada de 2.800 persones. Jover ho va relacionar amb la represa de l’activitat i l’entrada de turistes al país, fet que ha permès que “s’hagin incorporat als seus llocs de treball”. A més, va celebrar que cada vegada més les empreses optin per una reducció de la jornada en lloc de la suspensió del contracte.

També el ministre va exposar que desconeixia el nombre de persones que havien abandonat el país arran de la crisi social i econòmica, però es va mostrar convençut que l’impacte “serà menor que en crisis econòmiques anteriors”, com la que va començar l’any 2008, i va expressar que “aquesta es tracta d’una situació molt profunda però amb efectes de millora més immediats”.

Menys despesa del previst

Amb tot això, la despesa per fer front a aquestes ajudes ha suposat un cost de 10 milions al maig i 7 milions més al juny. L’executiu calcula, doncs, que a finals d’any la inversió final pugui abastir una forquilla entre els 35 i els 50 milions d’euros. Jover ho va qualificar com un pronòstic “prudent” tenint en compte el possible rebrot de cara a la tardor i l’hivern. Un cost, però, que s’allunya de la previsió inicial, ja que l’executiu havia fet uns càlculs que arribaven als vuitanta milions d’euros.

El consell de ministres també va aprovar la proposta de ratificació del Conveni Constitutiu del Fons Monetari Internacional (FMI), un nou pas per a l’adhesió. Jover va reiterar que format part de l’FMI permet la possibilitat de tenir una font de finançament més en cas de necessitat o situació d’emergència, així com millorar la reputació i homologació internacional i l’accés a assistència tècnica i formació en finances.

OCUPACIÓ TÉ 1.301 INSCRITS SENSE FEINA

El nombre de demandants al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) en recerca de feina a mitjans de juliol és de 1.301 persones. La xifra evidencia una tendència a la baixa, ja que el mes de juny es va comptabilitzar un total de 1.456 inscrits i al maig un total de 1.761. A més, el ministre Portaveu, Eric Jover, va informar que el passat 15 de juny es va arribar assolir el rècord històric amb un total de 1.873 desocupats. Jover, malgrat que va valorar positivament la millora de les darreres setmanes, va recordar que “malauradament continuen sent xifres molt elevades”. Així, va afirmar que la voluntat del Govern es “continuar treballant per estabilitzar aquesta xifra” desenvolupant polítiques que donin resposta a qui es trobi en aquesta situació. Pel que fa al nombre de llocs de treball oferts des del servei d'Ocupació, al juny va arribar fins als 517, una lleugera millora respecte al mes de maig, quan es van oferir 396 contractes. Jover, però, va remarcar que les xifres “continuen lluny a les del juny del 2019”, quan es van oferir 873 llocs de feina. Quant a l’ajut per desocupació, 522 persones percebien al juny la prestació. D’aquestes, 476 es van acollir a l’ajut amb les mesures de flexibilització aprovades en els paquets de mesures econòmiques, laborals i socials i les 46 persones restants provenien del sistema anterior de la prestació.

tracking