pandèmia mundial

Cinc nous positius aliens al brot d'Escaldes

Govern engega la Comissió de Seguiment Sociosanitari per coordinar accions preventives

Cinc nous positius aliens al brot d'EscaldesSFGA/CEsteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha detectat cinc nous positius en coronavirus en les últimes 48 hores, tots aliens al brot de l’obra d’Escaldes-Engordany que es va identificar la setmana passada i al jove que es va contagiar en una festa de Lleida. A hores d’ara, el nombre de casos acumulats al país és de 889 mentre que els casos que es mantenen actius són 34, i un dels quals és una infermera del SAAS.

En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va especificar que la professional de la salut va presentar símptomes lleus i de seguida va ser sotmesa a una prova TMA que va revelar que estava contagiada. Tanmateix, va detallar que la sanitària havia estat cribrada el dia 14 després de marxar de vacances i que per tant hi havia hagut “poc marge” per contagiar la malaltia. Així, va valorar que “l’avantatge és que els professionals de la salut han après a protegir-se i ella tenia pocs contactes familiars i de l’àmbit sanitari” que s’han hagut d’aïllar.

D’altra banda, ahir es va detectar el positiu d’un jugador de l’FS la Massana que es va descobrir arran de les proves que la federació realitza als equips que continuen competint. El jove és asimptomàtic i es mantenen aïllats una vintena de contactes. Els altres tres contagis detectats des de dilluns són de persones que presentaven símptomes lleus i van acudir al metge referent o al SUM. En aquesta línia, Benazet destacava la importància d’identificar de pressa els contactes i de fer moltes proves diagnòstiques.

Respecte als nous contagis, el ministre va subratllar que “majoritàriament” es deuen a “persones d’aquí que han sortit, s’han infectat i han tornat” i no del turisme. És per això que va remarcar la importància d’extremar les mesures de seguretat si es viatja, especialment a Espanya, perquè “hi ha transmissió comunitària”. I va recordar que tothom que pensi que s’ha exposat a una situació de risc es pot fer una prova TMA per sortir de dubtes demanant hora al 821999 cinc dies després del possible contacte. Des de l’1 de juny s’han fet 4.281 proves i s’han intensificat els últims dies amb un miler de TMA efectuades des de dijous, 631 de les quals recollides des de l’stoplab de la caserna de Bombers, des del qual s’espera poder efectuar 250 proves diàries en un parell de dies.

Altrament, el ministre va recalcar que gràcies al ràpid diagnòstic la majoria dels casos de pacients de la Covid-19 que es detecten ara són lleus i gairebé la meitat són asimptomàtics i, des del punt de vista sanitari, aquests brots "no preocupen especialment" ni aquí ni en zones veïnes perquè la capacitat de resposta del sistema sanitari està plenament operativa. A més, va destacar que cada vegada hi ha més casos de persones joves perquè “se senten més segures i no es protegeixen tan bé”. Amb tot, va advertir que els nous casos són preocupants “pel fet que es pugui tornar a tenir un brot intens a la tardor”.

Seguiment sociosanitari

El Govern va aprovar ahir la creació de la Comissió de Seguiment Sociosanitari per tal de reforçar la coordinació de les accions preventives de la Covid-19. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va apuntar que "l'òrgan ha de ser un espai de debat per reflexionar de tot allò que tingui a veure amb els centres sociosanitaris" i en aquest sentit es podrà posar damunt de la taula la qüestió de la situació que es va viure a El Cedre i Salita durant l'època més dura de la pandèmia. A més, pretén esdevenir un canal perquè els centres facin arribar al Govern els neguits sobre els protocols de seguretat i altres qüestions.

GOVERN VOL AMPLIAR LA XARXA DE RASTREJADORS FINS A 60

Les autoritats sanitàries disposen de 38 rastrejadors, és a dir, persones que s’encarreguen de fer el seguiment de les cadenes de contactes dels casos actius. Tot i això, Joan Martínez Benazet, ministre de Salut, va indicar que “la voluntat és que la xifra augmenti fins a les 60 persones en les pròximes setmanes”, i per això s’ha fet una crida al col·legi d’infermers i entre el personal del SAAS. Amb tot, però, va expressar que “actualment només n’hi ha quinze d’actius perquè el nombre de positius actual no en requereix més, però la resta estan preparats per començar a actuar quan sigui necessari”. La quarantena de rastrejadors inclou personal procedent del mateix ministeri de Salut, d’altres departaments de l’administració general i una quinzena de voluntaris. Concretament, Benazet va detallar que hi ha dues persones de salut escolar que ja havien desenvolupat prèviament aquesta tasca i dues més del personal d’immigració, totes elles sanitàries. A més hi ha set persones del CRES que donen suport amb les enquestes i que han estat prèviament entrenades. A més, entre els 15 voluntaris hi ha metges i altres perfils de professionals sanitaris.

tracking