Pandèmia mundial

Cinc nous positius

Un jugador de l'FS la Massana i una infermera són els últims contagiats de la Covid-19

L'FS La Massana va jugar dilluns l'últim partitFS La Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha detectat cinc nous afectats de la Covid-19 des de dilluns i cap d'ells té relació amb els malalts dels dos brots identificats fins ara en una obra d'Escaldes i d'un jove que havia tornat d'una festa a Lleida, segons ha anunciat el ministre Joan Martínez Benazet. El total d'afectats al Principat creix fins a 889 des de l'inici de la pandèmia mundial amb 34 casos actius.

El titular de Salut ha especificat que un dels nous positius és una infermera del SAAS que va presentar símptomes lleus i va ser sotmesa a una TMA que va revelar que estava contagiada. Martínez Benazet ha assenyalat que la dona havia estat cribada el 14 de juliol després de tornar de vacances de fora del país sense mostrar la malaltia i ha destacat que tots els contactes analitzats fins ara han donat negatiu a les proves de detecció del virus i que s'estima que pot haver generat una cadena reduïda de contactes, perquè ha mantingut mesures de protecció amb la família i al servei d'urgències on treballa, però es mantenen persones en confinament.

El segon positiu que s'ha conegut avui és el d'un jugador de l'FS La Massana que s'ha descobert en les proves que fa la Federació de Futbol per als equips que encara estan en competició. El ministre ha explicat que el jove és asimptomàtic i que es manté en aïllament als contactes, que en el cas del club són unes 20 persones. Els altres tres contagiats detectats dimarts són tres persones que han presentat símptomes lleus de la malaltia i han acudit al metge referent o al SUM i Martínez Benazet ha remarcat la importància que té identificar els contactes dels infectats molt ràpid i fer moltes proves de diagnòstic per evitar l'extensió del virus.

El ministre ha subratllat que l'anàlisi dels contagiats mostra que el coronavirus està arribant al Principat "majoritàriament de persones d'aquí que han sortit, s'han infectat i han tornat" i no de gent de fora que vingui i porti el virus i per això ha demanat que s'ha d'extremar la prudència per seguir les mesures de protecció i higiene i de distanciament social especialment si es viatja a Espanya i en concret a zones de Catalunya o l'Aragó. I ha recordat que tothom que pugui pensar que pot haver estat en contacte amb el coronavirus durant estades fora del Principat es pot fer una TMA per sortir de dubtes i ha recomanat que es faci cinc dies després del possible contacte de risc perquè abans no es pot detectar la infecció. Per això cal demanar hora al 821955 per fer-se la prova en un dispositiu que ressalta "és molt útil i ens tranquil·litza molt", així com els cribratges puntuals que es fan als centres sociosanitaris, demà se'n tornen a fer, o els que es faran la setmana vinent a persones del comerç i l'hoteleria que poden haver estat exposades al virus.

Malalts lleus

El titular de Salut ha manifestat que els especialistes consideren que els rebrots que s'està produint actualment a Europa sembla que corresponen a la cua del brot inicial de la pandèmia "perquè a Europa s'ha obert abans d'haver aixafat del tot la corba" i per elements afegits com l'arribada de treballadors temporers. El ministre ha recalcat que la majoria dels casos de pacients de la Covid-19 que es detecten ara són lleus i gairebé la meitat són asimptomàtics i des del punt de vista sanitari aquests brots "no preocupen especialment" ni aquí ni en zones veïnes perquè la capacitat de resposta del sistema sanitari està plenament operativa. I ha recordat que a Andorra no hi ha cap infectat de coronavirus ingressat a l'hospital i que a Catalunya hi ha mig centenar de malalts greus i al març hi havia més de 500 afectats a l'UCI. Joan Martínez Benazet ha indicat que els casos són més lleus perquè s'identifiquen de manera molt ràpida i es confina i estudia els contactes, el que permet arribar a la base de la infecció, i perquè a persones més joves "que se senten més segures i no es protegeixen tant" com les persones de més edat. Alhora ha advertit que els rebrots si que són preocupants "pel que fet que es pugui tenir un brot intens a la tardor".

Martínez Benazet ha insistit en la responsabilitat que té l'administració per donar una resposta sanitària ràpida per fer diagnòstics i determinar els contactes i ha incidit que les xifres demostren que s'està seguint aquesta estratègia. Des de l'1 de juny s'han fet 4.281 proves i s'han intensificat en els últims dies amb un miler de TMA registrades des de dijous, de les quals hi ha 631 de mostres recollides a l'Stop Lab de la caserna de bombers, on els efectius van fer 182 proves ahir i avui ja sumaven 160 TMA fins a les quatre de la tarda. La previsió és incrementar-ne la capacitat fins a les 250 diàries "en un dia o dos", ha apuntat el ministre. Per identificar els contactes Salut disposa d'un equip de 38 rastrejadors i ja hi ha 15 actius per fer l'enquesta epidemiològica i buscar els contactes i determinar si cal que es facin TMA i que estiguin de baixa. Martínez Benazet ha afirmat que l'objectiu és tenir 60 rastrejadors i per això s'ha fet una crida al Col·legi d'Infermeres, professió de la majoria de les persones que estan fent aquesta tasca, i entre el personal del SAAS.

El titular de Salut ha recalcat que l'objectiu comú ha de ser "romandre oberts amb el màxim d'activitats amb restriccions" en funcionament per les conseqüències greus que tindria econòmicament i socialment haver de parar i ha assegurat que "hem de ser prou hàbils per conviure amb la malaltia sense que ens haguem de tancar". Objectiu per al qual ha recordat que ha de lluitar tothom amb seguint les normes de protecció, higiene de les mans, ús de mascareta i distanciament.

Ajornament de la promoció de futbol

El president de l'FS la Massana, Sergio Canicoba, ha explicat que tota la plantilla passa proves per detectar possibles casos de coronavirus cada tres dies perquè s'estan preparant per jugar el partit de promoció a primera i l'última avaluació que s'ha fet ha revelat el contagi d'un jugador d'entre 20 i 25 anys que no mostrava símptomes de la infecció. El jove ha tornat recentment de passar uns dies de vacances recentment a una destinació de Catalunya.

El positiu de l'integrant de l'FS La Massana deixa en confinament domiciliari a una vintena de persones del club que han tingut contacte amb ell i que seran sotmeses a una nova prova de diagnòstic del SARS-CoV-2 demà i a una altra dilluns, segons ha anunciat el ministeri a l'equip.La xarxa de contactes previsiblement s'ampliarà ja que el planter massanenc va disputar un partit dilluns contra la selecció sub-19 i aquests jugadors podrien haver-se de fer també les proves amb la resta de persones que es determini que poden haver-se contagiat.

La detecció d'aquest cas en el futbol ha provocat l'ajornament del partit de promoció que l'FS La Massana havia de disputar dissabte, segons ha decidit la Federació de Futbol que s'ha mostrat molt crítica amb el comportament del jove per haver marxat de vacances a un lloc on es considera que pot haver agafat el virus. "Cal remarcar que des de la Federació, i per part de l'assessor que va redactar els protocols, sempre es va posar especial èmfasi a la necessitat que cadascuna de les persones pertanyents als clubs tinguessin una actitut personal responsable per evitar situacions de risc que és evident que en aquest cas no s'han complert", assenyala la Federació en un comunicat fet públic a les xarxes socials.

tracking