x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Els caçadors volen que els banders només puguin portar escopetes

El text que Govern ha entrat a tràmit i vol mantenir intacte dona empara legal al fet que els membres del cos puguin anar amb pistola
Banders fent tasques de vigilància a la muntanya.

Els caçadors s'oposen que els banders portin pistola

Banders fent tasques de vigilància a la muntanya.

Actualitzada 22/07/2020 a les 14:09
La Federació Andorra de Caça i Pesca (FACIP) ha mantingut converses amb diferents grups parlamentaris arran de l’entrada a tràmit de la modificació de la Llei del cos de banders. Els canvis en l’article 36 que regula el port d’armes que introdueix el nou text n’és el motiu. I concretament el fet que no es discrimini entre diferents tipus d’armes, cosa que obre la possibilitat futura que els membres del cos puguin portar pistola, segons fonts properes a les parts implicades. Una alternativa que desagrada als caçadors que han sol·licitat als consellers generals que modifiquin l’article de manera que s’estableixi per llei que només puguin fer servir armes llargues, escopetes o fusells. Una demanda que veurà la llum, ja que han aconseguit que els grups de la majoria hi donin suport i es canviarà el redactat via esmena. La modificació de l’article 36 tal com es va entrar el text al Consell fixa que els “Banders poden portar una arma, facilitada pel mateix cos, quan hagin de fer serveis previstos a la Llei de caça o les funcions...”, que amb els canvis pactats veurà com darrere la paraula arma s’afegirà “llarga”. La petició dels caçadors ha obtingut el vistiplau dels consellers però no del ministeri de Medi Ambient, que impulsa els canvis i és ferm partidari de mantenir l’actual redactat per reforçar la seguretat dels membres del cos, la qual cosa no significa que hagin de portar armes curtes d’immediat però sí que no es tanca aquesta alternativa. Més del 90% dels banders no volen portar armes però alhora són conscients que quan fan els controls als caçadors estan força desprotegits.

Cos armat
El redactat del text abans de la modificació prevista dona empara legal als banders a poder portar pistola, fet que obre la porta que es convertissin en un segon cos armat. No ara, perquè no és la voluntat manifesta de cap de les parts implicades, començant pel ministeri que lidera Sílvia Calvó, però sí en el futur si el nou titular de la cartera ho cregués convenient. L’actitud dels representants de la Federació de caçadors, segons les mateixes fonts, no va ser bel·ligerant i no van intentar pressionar els grups parlamentaris per canviar el text. La trobada la van demanar per explicar que no farien un cavall de batalla de la modificació de l’article 36, però sí que era una qüestió que els preocupava i molt. Un aspecte que altres fonts consultades neguen de forma rotunda, i assenyalen que els representans de la Federació s’oposen frontalment a la possibilitat que els banders puguin portar arma curta i duent a terme una intensa campanya per aturar-ho. I si no canvien gaire les coses, ho han aconseguit, la qual cosa portarà a un enfrotament entre la ministra Sílvia Calvó i la majoria que dona suport al Govern. El que es qualifica com a una trobada amb to constructiu dels caçadors amb els consellers per una de les part consultades, ha creat força malestar al si dels sectors crítics perquè s’ha interpretat com un intent dels caçadors de limitar els recursos dels banders per lluitar contra la caça furtiva de forma més efectiva. De la mateixa manera que consideren que les modificacions cobreixen mancances evidents i només fan que equiparar la llei a les que estan en vigor als països del nostre entorn. I assenyalen en concret el fet de poder portar pistola, per la qual cosa s’han de complir amb un seguit de requisits i s’ha de dotar d’un plus econòmic. Finalment es pregunten per què tenen tant interès els caçadors a aturar la modificació de la llei, per què se’ls ha de tenir en compte alhora de legislar i quins són els arguments en contra que esgrimeixen en referència a l’article 36. Pel que fa a la resta del text, els caçadors veurien bé les modificacions. L’esmena de la discòrdia es debatrà en comissió i no es preveu que hi hagi cap impediment per modificar la nova llei, que s’hauria d’aprovar a la tardor.


Posada al dia

Els objectius de la nova Llei dels banders són quatre: reforçar-ne la identitat tot equiparant-los amb la resta de cossos especials; millorar la prevenció i control atorgant-los les competències sobre els gossos potencialment perillosos, agilitzar els tràmits administratius simplificant els procediments sancionadors i optimitzar els recursos amb la reorganització dels departaments del ministeri de Medi Ambient. Un altre dels aspectes més destacats és la creació d’un comitè mèdic que determinarà les mesures a adoptar en el supòsit que un membre del cos no pugui treballar.
 
CATALUNYA CANVIA EL REGLAMENT
La mort de David Iglesias i Xavier Ribes, dos agents rurals a Catalunya morts pels trets al cap d’un caçador fa tres anys, va posar de manifest la indefensió en què es trobaven quan duien a terme una inspecció en detectar alguna irregularitat. La reacció de la Generalitat catalana va ser impulsar una modificació del reglament de manera que ara, els agents rurals han de portar pistola quan fan feines de vigilància, inspecció i control. La Federació de caça andorrana defensa que això ha provocat incidents i és un argument que esgrimeixen per evitar que els banders portin arma curta.
Veure’n més
72
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts