Reportatge

Campanya per canviar de gènere

El Nil Monterroso és un menor transgènere de 15 anys que se sent preparat mentalment per sotmetre’s a una mastectomia. El que ara necessita són diners per aconseguir “la felicitat” i per això ha iniciat un ‘crowdfunding’ a les xarxes socials per sufragar el cost de la intervenció.

Campanya per canviar de gènereN.L.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des dels sis anys assegura que li va dir a la seva mare que “no volia tenir pits”. Ara, amb 15 anys, està a prop de veure el seu “somni” fet realitat. ‘Només’ calen 5.300 euros per sotmetre’s a una mastectomia. Per fer-ho possible i reunir aquesta quantitat, el Nil Monterroso va començar la setmana passada una campanya de crowdfunding a les xarxes socials donant visibilitat a la seva història.

“Va ser bastant complicat perquè aquí a Andorra no hi ha gaire llibertat per a les persones transsexuals”, afirma el Nil, qui espera que el seu exemple serveixi com a punta de llança d’altres casos que puguin romandre ocults al Principat. Pel que respecta al Nil, exposa que ha rebut sempre l’escalf familiar i ha pogut comptar també amb el suport del seu equip de futbol, però malauradament també admet haver patit durant molt de temps per arribar al punt d’inflexió actual. “M’ha costat molt perquè m’han fet bullying per vestir-me com un noi. Però amb el pas del temps m’he adonat que la meva felicitat no podia dependre del comentari d’altres nens. Així que va arribar un dia que vaig deixar de fingir el que no era”, expressa.

D’aquesta manera, el 12 de juny de l’any passat va iniciar el tractament de testosterona, el qual té mentalitzat que l’acompanyarà la resta de la seva vida. “És un procés lent, però des d’un bon principi ja vaig començar a sentir els efectes”, explica el menor. De totes maneres, ara que s’apropa l’estiu, reconeix que li segueix costant anar a les piscines públiques o les platges i passar desapercebut sense haver d’escoltar xiuxiueigs o rebre mirades indiscretes. “La identitat de gènere que jo tinc no m’acompanya amb el meu cos. És molt complicat perquè ets un noi atrapat en el cos d’una noia”, reflexiona el Nil.

Per aquest motiu, l’infant subratlla que més que una operació estètica per extirpar-se els pits aquesta és una intervenció quirúrgica per millorar la seva salut mental. ”Sempre hi haurà els típics comentaris de gent que no entengui el que jo pugui sentir, però jo ja no els donaré més importància”, assegura. Per tot plegat, aspira aconseguir la xifra que li permeti sufragar el cost d’una operació que tindrà lloc a l’Hospital Clínic de Barcelona el dia 3 o 10 d’agost. Amb tot, en un futur, desitja que casos com el seu puguin ser coberts per la CASS i es deixi d’estigmatitzar el seu anhel per canviar de gènere.

tracking