Pandèmia mundial

Els comerciants, a l'aguait dels rebrots

Establiments de l’eix central afirmen que la situació sanitària a Catalunya ha reduït l’afluència de visitants al país

Els comerciants, a l'aguait dels rebrotsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants del país estan a l’aguait de l’onada de rebrots de coronavirus que s’està diagnosticant a Catalunya. D’aquesta manera, el sector es troba en un moment d’incertesa i de temor, ja que no saben ben bé com poden afectar els nous contagis del territori veí en l’àmbit turístic. “Nosaltres esperàvem que el rebrot del virus arribés de cara al mes de setembre, a la tardor, i el fet que ara ja hi comenci a haver casos ens genera por i incertesa sobre el que passarà”, va explicar al Diari Madhu Bahirwani, de l’establiment Sonimag.

En aquest sentit, va manifestar que amb l’arribada dels nous contagis a l’àrea metropolitana de Barcelona i a les comarques de la Noguera i el Segrià, “hem fet un pas enrere. D’ençà que vam obrir semblava que la cosa funcionava bé i la previsió fins fa dues setmanes era genial, però aquest cap de setmana ja es comença a notar que els casos han augmentat a Espanya i a la gent li costa venir”. En la mateixa línia, Mark Guasch, del comerç tabaquer Les 1.000 pipes, va reafirmar la por que té el sector als escenaris que puguin succeir en les pròximes setmanes. “Les primeres dues setmanes de mes, genial, però ara la cosa va a menys”, va dir. Tot i això, va indicar que les previsions són bones: “Esperem que l’estiu sigui una mica millor del que se’ns platejava quan vam reobrir, però res per tirar coets.”

Per la seva banda, el responsable d’un establiment comercial va afirmar que “cada dia que passa ve menys gent. No sé per què he tornat a obrir i tret del personal de l’ERTO, no em surt a compte, és un desastre”. I va afegir que “dels pocs clients que hem tingut aquesta setmana n’hi havia molts d’inconscients, venien sense mascareta i els havia d’insistir perquè es posessin gel hidroalcohòlic”.

El Pas de la Casa

Entre alguns comerciants del Pas de la Casa també es respira el mateix ambient d’incertesa i dubte pels rebrots a Catalunya. “Tenim por que arran dels nous contagis els governs dels països veïns decideixin tornar a tancar fronteres. Fins ara anem treballant, hem de tenir en compte que tenim la sort que el cartró a França costa 100 euros i aquí el tenen per 30”, va exposar Antoni Martín, responsable d’un establiment tabaquer de la població encampadana. Així, Marisa Rodríguez, del bar restaurant El Rosat, va apuntar que en comparació a les primeres setmanes després de la reobertura dels trams fronterers, “els turistes van arribant a poc a poc, al principi semblava que vindrien en massa però amb el pas dels dies l’afluència de visitants ha anat baixant i, en conseqüència, el volum de negoci”.

Des del comerç Record Gegant també van expressar que “a principis del mes passat venia molta gent, però crec que els rebrots i l’increment de les mesures de protecció al país els fan tirar enrere”. Tanmateix, va fer palès que tots els visitants que arriben al Pas de la Casa porten la mascareta. “Els clients tenen més clares les mesures que nosaltres, porten la mascareta en tot moment i no hem d’anar-los al darrere perquè es posin gel o guants, ho fan ells i si no, pregunten”, van matisar. De la mateixa manera, des d’un establiment sabater van assegurar que “pensàvem que ningú ho compliria i sembla que tots estan molt conscienciats”.

El president d’Iniciativa publicitària del poble encampadà, Jean Jacques Carrié, va explicar que els comerciants estan satisfets per les vendes del mes de juny gràcies a l’arribada de turistes i l’obertura de les fronteres, però va afirmar que els rebrots podrien comportar una davallada de visitants. “Estem contents, malgrat que amb l’augment dels contagis a Espanya aquest mes pugui ser una mica fluix, però fins al final no podrem fer balanç”, va expressar el president.

"ANDORRA ÉS LA DESTINACIÓ QUE MÉS SEGURETAT ENS HA DONAT"

Els turistes que es troben aquest cap de setmana al Principat consideren que tot i els nous casos de coronavirus que han sorgit aquesta setmana el país és segur. “Només tenim una setmana de vacances i mirant opcions vam veure que Andorra és la destinació que més seguretat ens ha donat per passar-hi les vacances”, van indicar l’Anna i el Sergi, dos turistes que van arribar dijous passat des de Barcelona. La parella va afegir que malgrat les notícies sobre la capital catalana, “la situació no és tan greu i nosaltres ens podem desplaçar sense cap mena de restricció”. Per la seva banda, la Núria i el Roger, dos visitants provinents d’Olot, van manifestar que “els rebrots ens han aturat les vacances, volíem viatjar, volar, però amb els contagis a Catalunya i tot plegat al final vam decidir venir a Andorra. Hi ha pocs casos i la gestió del Govern ha estat molt correcta per fer front a la pandèmia”. En la mateixa línia, en Juanma, un turista de Madrid, va reafirmar les bones polítiques que ha implementat l’executiu. “El Principat és un bon lloc, acollidor i el Govern ho ha fet prou bé, no com a Espanya que el virus està tornant amb més força”, va matisar.

tracking