Pandèmia mundial

El rebrot suma 25 casos actius

Salut detecta tres positius més, tots relacionats amb l’obra d’Escaldes-Engordany

El rebrot suma 25 casos actiusA. E.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de contagiats del primer rebrot de coronavirus al país va augmentar ahir fins als 25 casos, xifra que suposa la detecció de tres nous positius que eleven el total de casos a 880. Segons va informar el Govern, aquests casos també estarien relacionats amb el brot originat entre els operaris de l’obra d’Escaldes-Engordany. De moment, cap no ha requerit un ingrés hospitalari, ja que o bé presenten un quadre de simptomatologia lleu o són asimptomàtics. Així doncs, no s’han detectat positius relacionats amb el noi de 18 anys que va estar en una festa a Lleida amb altres contagiats. De totes maneres, com ja va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aquest positiu neguiteja perquè es tracta d’una persona amb molts més contactes i que, per tant, podria fer créixer el nombre d’infeccions.

56 sancions per la mascareta

D’altra banda, en els primers dos dies d’entrada en vigor del decret d’obligatorietat de dur la mascareta en espais públics, la policia ha imposat un total de 56 sancions a persones que no feien un ús correcte de la protecció, segons les dades facilitades pel Govern. A aquestes persones se’ls ha obert un expedient que comporta el pagament d’una multa de 100 euros. Concretament, 26 infraccions han estat per no portar la mascareta i 22 per fer-ne un ús inadequat. A més, cinc dels casos s’han detectat entre ciclistes que no duien la protecció o la portaven inadequadament en zona urbana i tres corresponen a persones que no la duien posada o la portaven incorrectament en vehicles quan anaven acompanyats de no convivents.

Cal recordar que el procediment per posar una multa per no dur la mascareta comença amb la constatació de la infracció dels agents de la policia, que fan un informe i el passen a Salut. És llavors quan el ministeri avalua si hi ha hagut vulneració de la normativa i comunica la decisió a l’infractor, que té deu dies hàbils per recórrer contra la proposta de multa del plec de càrrecs.

REPORTATGE

Per precaució, una TMA Des de dijous passat torna a ressonar el concepte stop lab, una expressió que es va popularitzar amb el doble cribratge, a partir de l’operatiu disse­nyat a la caserna de bombers de Santa Coloma. Aquest cop, però, no es tracta de mesurar el grau d’immunitat i comprovar si l’individu ha generat anticossos, sinó directament de verificar si existeix la presència del virus a l’organisme. “Els meus pares són grans i formen part dels col·lectius vulnerables i vull estar tranquil·la perquè mai els transmeti res”, afirma una persona que va acudir ahir a les dependències dels bombers. En el seu cas, a més, treballa en una botiga i vol tenir “la seguretat” a l’hora d’atendre el públic. En aquest sentit, una de les particularitats de la prova és que és de caràcter voluntari i tan sols es requereix una cita prèvia per evitar aglomeracions als dos punts de control que hi ha organitzats. De moment, els primers dies de funcionament hi han passat prop de 200 persones i per a la setmana que ve ja està quasi tot reservat. “Hi ha gent que vol fer-se la prova perquè torna d’un viatge i es vol assegurar que no s’ha contagiat en el lloc on va estar de vacances, d’altres perquè marxen a fora i ho volen fer de forma preventiva, i fins i tot hi ha gent que per curiositat ho vol fer encara que sigui asimptomàtica. I hi ha altra gent que té símptomes que poden ser deguts o no al coronavirus i ve de forma voluntària, a banda d’aquells que estan citats pels metges referents”, expressa l’Ivan Parra, un dels quatre bombers de la secció sanitària que estan al peu del canó d’aquesta tasca encomanada pel ministeri de Salut. Per completar els reforços, hi col·laboren tres bombers infermers que estan acabant la carrera i tres empleats administratius per efectuar el registre de les dades. Precisament, aquests resultats s’obtenen a partir de les TMA de què disposa el laboratori de l’hospital, prèvia mostra d’un bastonet a la gola. “Al principi jo era una mica reticent a fer-me aquestes proves, però el padrí va agafar la Covid-19, va estar 21 dies en coma i després va morir per un aneurisma. Ho faig bàsicament per no carregar-me ningú”, va sostenir Santos García, que també va sotmetre’s a la TMA. “Jo treballo en una botiga on els oncles d’una companya han donat positiu. Ella es va posar malalta dimecres i jo ahir em vaig aixecar amb 38,5 de febre. Suposo que és un refredat però en haver-hi això vull fer-me la prova per precaució i per estar més tranquil·la”, va manifestar Loli Luque, que va accedir pel seu propi peu a realitzar-se la TMA.

tracking