Finances

El Senat francès és contrari a reduir el nombre de cartrons

La comissió de Finances veu risc jurídic a deixar en un els cartrons que es poden entrar a França

El Senat francès és contrari a reduir el nombre de cartronsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió de Finances del Senat francès ha aprovat una esmena presentada pel senador dels Republicans, Albéric Montgolfier, per suprimir l’article aprovat el 8 de juliol per l’Assemblea Nacional que prohibia entrar a França amb més d’un cartró de tabac per persona als ciutadans que vinguessin d’estats de la Unió Europea o de països tercers. Aquesta mesura també hauria afectat Andorra, passant la franquícia del tabac amb França d’un cartró i mig (a la pràctica són dos) a un. Per la comissió, la mesura aprovada per l’Assemblea Nacional “és benvinguda”, però de tirar endavant podria comportar “dificultats jurídiques”.

La comissió de Finances del Senat, que ahir va presentar les esmenes al projecte de llei per modificar els pressupostos de l’Estat francès del 2020 a causa la Covid-19 aprovat per l’Assemblea Nacional, admet que els objectius que perseguia el canvi al Codi de general d’impostos per rebaixar els llindars per a la tinença de productes del tabac amb finalitats comercials “són certament legítims”. I ho són en la mesura que la lluita contra el tràfic transfronterer i l’exposició dels estancs francesos a la competència dels països veïns, on els preus del tabac són significativament més baixos, “constitueix un repte que no cal descuidar”.

Tot i això, afegeix l’esmena aprovada per la comissió de Finances, la disposició proposada “és clarament contrària” a la directiva europea sobre el règim dels impostos especials. De fet, l’article 32 de la directiva esmentada preveu expressament que els nivells indicatius que serveixen com a prova de la possessió de productes del tabac amb finalitats comercials no poden estar per sota d’uns llindars.

En la mesura que els llindars fixats per l’article 575 I del CGI en la seva redacció actual “ja estan fixats a un nivell inicial”, l’adopció d’aquest article que els abaixa encara més “exposaria França a una condemna per incompliment del dret de la Unió Europea en cas de litigi”. França ja va ser objecte d’una condemna del Tribunal de Justícia de la Unió Europea el 2013 com a part de la seva política de control del transport de productes del tabac. “La cerca de majors marges d’actuació en aquest àmbit comença doncs amb l’inici de negociacions amb els nostres socis europeus.”

La comissió recorda que durant l’examen de l’esmena que es va fer a l’Assemblea Nacional fa una setmana, el govern francès va admetre que era conscient del “caràcter molt ofensiu de la seva proposta en relació amb la posició europea”.

La comissió de Finances del Senat, després d’analitzar l’esmena presentada per Montgolfier, va decidir adoptar-la i, per tant, rebutjar el canvi que l’Assemblea Nacional vol fer a les franquícies.

tracking