Alta afluència al CAP de la Sardana per les TMA

L'stop lab de la caserna de bombers estarà habilitat demà, però el centre mèdic acull des de fa dies les proves, especialment per a gent que s'ha de fer el preoperatori

L'exterior del CAP de la Saradana, aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir en roda de premsa que a partir de demà estarà habilitat un stop lab a la caserna de bombers per a la realització de proves TMA, de caràcter voluntari i sense cap cost per al ciutadà. L'altre punt del país on es poden fer els tests és el CAP de la Sardana, que des de fa dies ja les acull, especialment per a gent que hi va per un preoperatori. Aquest matí hi havia força afluència de gent que tenien hora concertada, tot i que no serà fins demà quan s'intensifquin aquestes proves gratuïtes a tothom.

Segons va explicar Benazet, aquesta decisió ve motivada pel repunt de casos en els països veïns i tenint en compte els neguits que puguin sorgir a totes aquelles persones que hagin viatjat a zones considerades de risc epidemiològic.

D’aquesta manera, no serà necessària una indicació prèvia per part d’una autoritat sanitària, sinó que simplement caldrà concertar una cita prèvia trucant al telèfon 821 955, que estarà operatiu de dilluns a divendres de 8 a 18 hores i els dissabtes de 8 a 12 hores. Així mateix, i a diferència de com es feia fins ara, la prova serà gratuïta per a l’usuari, que només serà informat del resultat si esdevé un cas positiu.

Si pel contrari, en un període de 48 hores, no rep cap notificació voldrà dir que ha donat un resultat negatiu, segons va dir el ministre. Igualment, en cas que es precisi d’un certificat d’aquest resultat negatiu, s’haurà de sol·licitar al metge referent, mentre que en el cas que el resultat esdevingui positiu, des del ministeri de Salut es contactarà directament amb la persona per notificar-li el resultat i per fer-li la pertinent enquesta epidemiològica.

Quant a l’operatiu de la caserna de bombers, aquest podrà arribar a realitzar 600 mostres al dia, mentre al CAP de la Sardana es podran arribar a realitzar fins a 120 al dia. “L’estratègia és cribrar, cribrar i cribrar”, va sentenciar el titular de Salut. En qualsevol cas, per evitar un efecte crida, Benazet va aclarir que si una persona presenta símptomes compatibles amb el virus “el que ha de fer és trucar al seu metge referent”.

“Hem de diferenciar la persona que té símptomes de la persona que té intranquil·litat”, va afegir. Així doncs, la funcionalitat d’aquesta prova rau en aquelles persones “que venen d’un viatge on hi havia transmissió del virus o d’una festa on no s’ha guardat la distància de seguretat”, és a dir, adreçat a tothom qui tingui sospites. De totes maneres, el ministre va incidir que el resultat de la TMA no es “positivitzarà”, en cas d’estar infectat, fins al cap d’uns cinc o sis dies, raó per la qual va demanar “que ningú s’espanti si és asimptomàtic”.

TANCA TEMPORALMENT UN BAR DE SANTA COLOMA PEL VIRUS

Un concorregut bar de Santa Coloma va anunciar ahir, a través de les seves xarxes socials, el tancament temporal del negoci a causa d’un positiu d’un dels seus clients, que presumiblement es tractava d’un dels operaris de la construcció de l’obra a Escaldes-Engordany. De fet, segons va confirmar el ministre de Salut, la motivació per abaixar la persiana és a causa que un dels treballadors ha hagut de romandre en aïllament domiciliari en haver estat en contacte amb un dels positius. “El bar no l’han tancat les autoritats sanitàries sinó que ho han decidit ells mateixos perquè no tenien capacitat per tirar endavant l’activitat”, va assegurar el ministre amb relació a la baixa laboral de l’empleat confinat. De fet, el mateix bar va exposar que “tots els possibles involucrats” s’han sotmès a una prova TMA per determinar l’abast del virus, però sortosament no hi ha hagut cap resultat positiu. En qualsevol cas, des del bar van afirmar que “preferim curar-nos en salut i seguir amb el protocol establert pel Govern d’Andorra” com a prevenció per garantir la seguretat de clients i treballadors en el primer rebrot de coronavirus al país.

Proves gratuïtes a qui sospiti que pot estar infectat

Proves gratuïtes a qui sospiti que pot estar infectat

tracking