x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals

Jutgen un cap del narcotràfic gallec acusat de blanqueig de capitals

El delicte reconegut es remunta a una sèrie d’ingressos fets per José Santorum a un banc del país durant la dècada dels noranta
El judici es va celebrar a la sala d'actes de Prada Casadet.

Jutjat un cap del narcotràfic gallec per blanqueig

El judici es va celebrar a la sala d'actes de Prada Casadet.

Fernando Galindo
Els diners i part de la droga comissada.

Jutjat un cap del narcotràfic gallec per blanqueig

Els diners i part de la droga comissada.

POLICIA
Actualitzada 15/07/2020 a les 06:23
El narcotraficant gallec José Santorum va ser jutjat ahir pel Tribunal de Corts per un delicte de blanqueig de capitals. A la vista estava citat tant ell com la seva esposa, que no van comparèixer a causa de l’edat i la distància, tal com va explicar el seu advocat. Els fets que es van jutjar ahir tenen l’inici a l’any 1991, quan Santorum va obrir un compte a una entitat financera, on va dipositar 300.000 pessetes. En dos ingressos posteriors va dipositar un total de 60 milions de l’antiga moneda espanyola
La fiscalia va incidir que Santorum mai va poder demostrar l’origen lícit dels diners. Fins i tot, el fiscal va recordar que si hagués estat provinent del contraban de tabac no hi hauria hagut cap problema, ja que fa tres dècades no era delicte a Andorra. Per la seva banda, l’advocat defensor va insistir que els diners provenien dels diferents negocis que té la família Santorum com, per exemple, un de directament relacionat amb la compravenda de pneumàtics, així com per rebre una herència de la seva dona. No obstant això, no van poder presentar documentació acreditativa al respecte, ni tampoc hi casaven les declaracions d’IRPF de l’estat veí del sud. No obstant això, la defensa va indicar que segons la legislació espanyola, la documentació només s’havia de guardar fins a set anys, i que el que s’estava jutjant era una situació de feia prop de tres dècades, i que “malgrat això hem intentat aportar l’origen dels diners”.

El ministeri fiscal va admetre la demora dels fets que es jutjaven ahir, ja que es remuntaven als noranta, i per aquest motiu va canviar la petició de penes que havia fet en un primer moment. Així, finalment el ministeri fiscal va acabar demanant cinc anys de presó condicional amb quatre de suspensió de condemna, l’expulsió del país de l’acusat i una multa que ascendeix a 500.000 euros. A més a més, també van demanar el decomís dels diners que Santorum té en un compte d’una altra entitat bancària del país, i que ascendeix a uns 600.000 euros. Pel que fa a la seva dona, que també estava encausada, el ministeri fiscal va retirar qualsevol petició de pena, ja que va afirmar que “no n’era coneixedora i només va actuar com a instrument. Tenia diferents propietats al seu nom, però no està provat que fes cap tipus d’intervenció en els fets delictius”.
La defensa de Santorum va acceptar els fets i la pena. No obstant això, va demanar que la multa fos de 20.000 euros, “ja que les arques públiques ja rebran la quantitat que es decomissarà”, i que també es retirés la petició de la pena d’expulsió del país.

 
MEMBRE D'UN CLAN FAMILIAR
Santorum té diverses condemnes a Espanya per narcotràfic. Tal com va relatar la policia al judici, l’acusat és una d’aquelles persones que van fer el trànsit des de contrabandista de tabac fins a narcotraficant, aprofitant part de les infraestructures que ja tenia, entre final dels vuitanta i la dècada dels noranta. La darrera operació amb la qual se’l va relacionar és l’operació Piranya, en què la policia espanyola va comissar un total de 4.000 quilos de cocaïna, la quantitat més elevada des del 2007, i en la qual Santorum. que rep el sobrenom O’Can, va ser detingut acusat de ser el cap.
 
REPORTATGE
CAMELL PER LA FAMÍLIA

La sala de vistes de Prada Casadet es va omplir amb el límit reglamentari de l’aforament –per la quantitat d’amics de l’acusat que es van desplaçar des de Barcelona– en la vista celebrada per tal de jutjar l’únic acusat de l’operació Nova. Els fets es remunten al gener del 2019, quan l’imputat, un home resident de 35 anys i que treballava a les pistes d’esquí, va ser detingut. El motiu, tal com va relatar el policia que va actuar com a testimoni a la vista, va ser que dos clients a qui s’havia controlat després que fessin un intercanvi l’impliquessin directament com qui els venia la droga.
Després de detenir-lo i procedir als pertinents registres, se li van comissar 3.290 grams de marihuana, 3.042 grams d’haixix, 190 pastilles d'èxtasi amb un pes de 66 grams, 150 grams de metamfetamina, 1,75 grams de metamfetamina en cristall, 3,2 grams de cocaïna, 2,36 grams d’heroïna, 9.070 euros en efectiu i diversos estris per a la venda al detall en els dos pisos i el box que estaven al seu nom. L’acusat va indicar que feia el tràfic per aconseguir diners per tal de resoldre una sèrie de problemes familiars. La fiscalia ho va rebatre indicant que amb el seu salari no podia mantenir els pisos ni canviar el vehicle per un altre d’alta gamma. Li van demanar nou anys de presó, l’expulsió del país i el decomís dels béns, mentre que la defensa va demanar quatre anys, dels quals només dos en ferm.
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts