x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
AFERS EXTERIORS

Celebració atípica de la festa nacional de França

L'acte de recepció a l'ambaixada ha comptat amb un assistència molt limitada i només hi han participat algunes autoritats
Discurs de Caballero pel 14 de juliol

Discurs de Caballero pel 14 de juliol

L'ambaixada ha celebrat la festa nacional francesa d'una manera atípica

Twitter ambaixada de França a Andorra
Xavier Espot, Roser Suñé i Jocelyne Caballero, a la recepció per la festa nacional francesa

Xavier Espot, Roser Suñé i Jocelyne Caballero, a la recepció per la festa nacional francesa

Xavier Espot i Roser Suñé han estat entre els pocs convidats a la recepció.

France en Andorra
Jocelyne Caballero

Jocelyne Caballero

Jocelyne Caballero

France en Andorre
Actualitzada 14/07/2020 a les 18:34
L'ambaixada francesa a Andorra ha celebrat avui la seva festa nacional del 14 de juliol de manera atípica, com a la resta del país gal, a causa de les mesures de seguretat per la Covid-19. Habitualment la recepció comptava amb diferents autoritats i membres de la societat civil gala al país, així com la premsa, però enguany s'ha reduït molt l'assistència i només hi han participat algunes autoritats, com ara el cap de Govern, Xavier Espot, o la síndica general, Roser Suñé. L'ambaixadora, Jocelyne Caballero, ha realitzat un discurs en què ha destacat el compromís de l'ambaixada, així com el convenciment de poder recuperar els actes en un escenari de convivència més proper en un futur. "Us invito novament a seguir fent exercicis de vigilància, responsabilitat i solidaritat en l'esperitat republicà que ens uneix i que celebrem tots avui", ha comentat Caballero. A més ha destacat la col·laboració entre França i Andorra durant els temps d'emergència sanitària. "De nou, França ha aportat a Andorra la prova de la seva antiga i indefectible amistat, posant a disposició 150.000 mascaretes i llits de reanimació en cas de saturació de l’hospital Meritxell i la inclusió de Andorra en les mesures franceses de desconfinament d’ençà l’11 de maig", ha assenyalat. 

Franquícia del tabac
L'ambaixadora de França a Andorra va afirmar ahir, en relació a la possible reducció de la franquícia del tabac, que “cal esperar perquè la mesura no s’ha adoptat de manera definitiva, sinó que hi ha hagut una primera lectura a l’Assemblea Nacional i s’ha de llegir al Senat. Si les dues lectures no concorden s’haurà de tornar a l’Assemblea Nacional”. Amb tot, però, va valorar que encara que a hores d’ara “no hi ha res definitiu" va deixar entreveure que es mostra confiada en una solució favorable per a Andorra. 

Caballero va remarcar en tot moment que la reducció de la franquícia del tabac “és un tema sensible per als dos països”, i va assegurar que quant a la cooperació duanera “tenim interessos compartits”. Així doncs, va destacar els tractats que es van signar el 2018 per “reforçar la coordinació entre els serveis implicats” per lluitar contra el contraban.
Un altre punt cabdal de l’habitual repàs de l’any que es fa amb la premsa arran de la festa nacional francesa va ser l’aspecte educatiu. Caballero va destacar el nou projecte que envolta el Lycée Comte de Foix i que va més enllà de l’ampliació de Ciutat de Valls, que serà una realitat per al curs 2021-2022 i que permetrà oferir formacions d’hostaleria i turisme, informàtica i la secció internacional del batxillerat. L’ambaixadora va posar en relleu que hi haurà un nou projecte pedagògic que pretén redinamitzar el Lycée. D’altra banda, s’oferirà un millor servei d’orientació perquè els alumnes vegin França com una destinació per cursar els estudis d’ensenyament superior. També s’inclourà professors andorrans en les formacions gal·les.


Caballero deixa el càrrec

L’ambaixadora va informar en la roda de premsa que deixarà el càrrec a final d’agost i va aprofitar per posar en relleu que durant la seva estada a Andorra hi ha hagut dues eleccions, la visita del Copríncep francès Emmanuel Macron i la de tres ministres. Altrament, va voler destacar la feina feta en l’àmbit de la cultura i de les negociacions transfrontereres en àmbits com ara l’agricultura, l’economia, la sostenibilitat, la sanitat i el turisme. A més, va indicar que hi ha molta feina a fer quant a la transició ecològica i que hi ha empreses franceses que es poden posar a disposició d’Andorra per avançar en aquest sentit, ja que “és un sector que a França està molt estructurat”.
Respecte la crisi de la Covid, Caballero va remarcar que ha estat una situació en la qual s’han demostrat les bones relacions entre França i Andorra, amb la cessió de 150.000 mascaretes, la posada a disposició de llits de l’hospital de Foix per a residents i el fet de considerar Andorra un territori interior.

 
LA CRISI DE LA COVID-19 NO AFECTARÀ LES OBRES DE L'RN-20 I 22
La crisi econòmica derivada de la pandèmia de coronavirus no afectarà les inversions franceses a la xarxa viària que connecten els dos països ni la protecció dels corredors d’allaus. Així ho va indicar ahir l’ambaixadora de França a Andorra durant la roda de premsa amb motiu de la festa nacional francesa. Jocelyn Caballero va afegir que les obres pretenen consolidar la mobilitat hivernal a les carreteres RN-20 i RN-22 i va assegurar que estan seguint el calendari estipulat i que a hores d’ara no hi ha endarreriments. “S’estan seguint els tempos que s’havien donat”, va comentar.
En aquesta línia, Caballero va explicar que el 2023 començaran els treballs del corredor H2 i que ja s’estan duent a terme els estudis previs per a aquesta fase. “Que no es vegin obres no vol dir que no s’estigui treballant”, va apuntar. Tanmateix, l’ambaixadora va especificar que es construirà un túnel i una galeria parcialment coberta per tal de protegir d’allaus i esllavissades la connexió entre els dos països. A més, es continuaran renovant les zones per posar i treure cadenes. Cal recordar que el 27 d’abril de l’any passat hi va haver una esllavissada a l’RN-22 que va tancar l’accés al país durant 22 dies.

Aquest és un dels cinc dossiers de compromisos compartits en els quals els dos països han de seguir treballant. L’ambaixadora també va ser preguntada per l’estat de les obres que s’estan duent a terme a la desviació de Tarascó i va assegurar que també segueixen el calendari previst.
Etiquetes
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts