x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
salut pública

La moda dels 'botellons' a 2.500 metres d'alçada lluny de la ciutat

El confinament i l’increment de les multes porten grups d’adolescents a fer caminades fins a refugis per improvisar festes amb alcohol i música
Una festa de les moltes que s'han produït en

Festa alta muntanya

Muntatge de fotos d'una festa de les moltes que s'han produït en alta muntanya

L'idíl·lic refugi de Montmalús.

'Botellons' a 2.500 metres d'alçada en els refugis

L'idíl·lic refugi de Montmalús.

ARXIU
Actualitzada 13/07/2020 a les 17:25
La pràctica del botellón entre grups de joves i adolescents, lluny de desaparèixer, es va adptant a les circumstàncies, malgrat que les multes s’han incrementat de forma considerable per intentar dissuadir aquests joves. Gràcies –o per culpa– del confinament els joves han descobert llocs on es troben confiats, lluny del control de la policia i on poden muntar festes de nit i beure alcohol. No es por parlar de moda nova, ja que sempre s’ha fet, però l’ordenança de confinament i les sancions han fet incrementar els botellons en refugis a l’alta muntanya o en berenadors, lluny dels nuclis urbans.
Aquest fenomen també s’ha detectat als Pallars o a la Vall d’Aran. El perill radica en el fet que difícilment poden congeniar persones o famílies que busquen la pau i la tranquil·litat de l’alta muntanya amb les festes de joves desenfrenats pels efectes de l’alcohol i amb la música a tot drap.

A 2.500 metres d’alçada i de nit difícilment hi haurà policia per aturar la disbauxa, però ningú pot descartar que algun d’aquests dies es produeixi un altercat de conseqüències que no es poden calcular. Fa dos caps de setmana el refugi de Montmalús –2.500 metres d’alçada– va rebre la visita d’un grup de joves amb ganes de festa, amb petards, alcohol i música que van interrompre el descans de pescadors francesos disposats a matinar o de famílies que volien gaudir de la pau de la natura.

Menys vigilància
Alguns joves se senten impunes en aquests llocs, acostumen a iniciar la caminada a darrera hora de la tarda i no els importa haver de caminar més de tres hores fins al destí, on els espera una festa sense hora per finalitzar. En aquesta zona no hi ha cobertura i si alguna persona o família se sent coaccionada o amenaçada no pot contactar amb els agents de l’ordre i per tant han d’acceptar forçats la festa o bé s’haurien d’enfrontar a uns joves que amb més alcohol del compte poden reaccionar de forma violenta.

Aquestes festes es repeteixen en altres indrets, com a l’Angonella, o en zones més accessibles en cotxe, com poden ser la pleta del Porró als Cortals d’Encamp, on la policia va intervenir fa dos caps de setmana perquè joves amb 4 vehicles van improvisar una disco amb música a tot volum.
En altres zones, com Aixovall, al costat de les instal·lacions de la ITV, sempre hi ha algun cotxe amb ocupants joves que consumeixen substàncies, com també a Sant Romà de les Bons.

I a banda de la preocupant actitut d’aquests joves hi ha els efectes col·laterals, com la brutícia que deixen les seves festes, amb vidres trencats, llaunes de begudes o deixalles del menjar. La muntanya és per gaudir-la, no un refugi per amagar-se, però sembla difícil lliutar contra aquests hàbits.
 
UN MES DE JUNY ESPECIAL AMB MULTES QUE ASCENDEIXEN FINS A 300 EUROS
Prop d’una cinquantena de joves van aplegar-se la nit de Sant Joan en un espai públic per celebrar la revetlla i consumir alcohol fins a altes hores de la matinada, amb la qual cosa posaven així en risc les recomanacions del ministeri de Salut sobre el distanciament social. Segons van informar fonts policials, els agents del cos d’ordre van haver de dissoldre un botellón pels volts de les cinc de la matinada a l’aparcament de les Feixes, situat just al costat del Funicamp de la vila encampadana.

D’aquesta manera, l’actuació policial es va saldar amb sis joves que van ser multats amb 300 euros cadascun per incomplir la llei qualificada de seguretat pública. També el mes passat la policia va sancionar durant la matinada un grup de 15 joves que estava celebrant un botellón en una zona industrial d'Aixovalli. Els agents van identificar cada un dels joves i els van multar per infringir la llei qualificada de seguretat pública. El consum d'alcohol al carrer està prohibit i comporta una sanció de tres-cents euros per persona, així com per pertorbar el descans dels veïns.
L’increment de les sancions intenten evitar aquests tipus de reunions que sovin acaben amb joves a l’hospital per ingerir massa alcohol en poc temps.
Etiquetes
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts