x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Successos

Una avaria en el motor, possible causa de l'accident d'helicòpter a Fórnols

Haritz Galarraga va ser una de les víctimes a la col·lisió que va tenir lloc a Fórnols
Dues persones moren en un accident d'helicòpter

Dues persones moren en un accident d'helicòpter

El giny s'ha estavellat a Fórnols, l'Alt Urgell

Actualitzada 02/09/2020 a les 19:50
Una avaria al motor de l'helicòpter d'Helitrans Pyrinees podria ser la causa de l'accident que va acabar amb la vida de dues persones ahir al migdia al terme municipal de la Vansa i Fórnols, a l’Alt Urgell, prop del paratge de Sant Marc. La nau es trobava fent tasques de renovació d'una línia elèctrica, però en el moment de l'accident l'aparell estava en trànsit i venia de repostar al camió cuba que l'empresa té situat a Fórnols. Fonts propers han explicat que l'helicòpter acabava d'enlairar-se a pocs metres d'on va acabar estabellant-se, a un prat a escassos metres del poble. La nau anava plena de combustible en aquell moment. 
Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va activar el pla especial per a emergències aeronàutiques quan prop de les 12 hores un testimoni va trucar al 112 per alertar que s’havia estavellat un helicòpter que estava en flames. En arribar al lloc dels fets, els efectius dels cossos d’emergència van confirmar la mort dels dos ocupants, Haritz Galarraga i Jordi Figueras, que es trobaven a la zona realitzant tasques de manteniment de les línies elèctriques quan es van estavellar. Els mossos d’esquadra han obert una investigació per esbrinar-ne les causes.

En el pla d’emergències de l’accident d’ahir hi van participar un helicòpter medicalitzat i una unitat terrestre del sistema d’emergències mèdiques (SEM), així com tres mitjans aeris dels bombers de la Generalitat, dos dels quals del grup d’actuacions especials, que van ser els primers a arribar al lloc de l’incident. De seguida van actuar amb extintors per evitar que les flames s’estenguessin a la massa forestal.
Galarraga era un pilot i empresari nascut a Sant Sebastià amb contacte amb Andorra que tenia 48 anys, mentre que la segona víctima va ser el vilafranquí Jordi Figueras, de només 30 anys. El basc era el propietari de l’empresa especialitzada en el transport aeri d’estructures de gran pes; va fundar Helitrans Pyrinees a la Seu d’Urgell el 2006. En una entrevista al Diario Vasco, va explicar que prèviament havia estat en una empresa de treballs aeris i que “vaig decidir muntar la meva perquè volia canviar la manera de fer algunes coses”. “A poc a poc vam anar avançant i tenint més feina”, afegia. Així mateix, va indicar que tot i estar establerts en el territori de l’Alt Urgell, “treballem a tot Espanya i a Amèrica del Sud”. Fins i tot en alguna ocasió havien anat al Kazakhstan.

Galarraga ja havia tingut un ensurt amb un helicòpter el 2015. El 19 de maig va enlairar-se d’Almeria, on havia dut a terme unes tasques amb el català Marcel Selma, rumb cap a la Seu d’Urgell, però quan passaven per Múrcia els va enxampar una tempesta amb llamps i fortes pedregades que els va desviar cap al mar. Quan sobrevolaven la costa de Pinedo un problema tècnic els va obligar a realitzar un aterratge d’emergència i l’aeronau va caure a l’aigua pels volts de les 15.18 hores.
Uns segons abans de l’impacte, el rotor va començar a fer un soroll estrany i van anar perdent altura. Tot i això, Galarraga va aconseguir que l’helicòpter toqués al mar de panxa i va accionar el sistema d’obertura d’emergència, fet que els va permetre saltar poc abans que s’enfonsés l’aparell a cinc quilòmetres de la costa. Després de lluitar contra la hipotèrmia nedant durant una hora, van ser rescatats.


ELS FETS

Cap a les 12 hores un testimoni va trucar al 112 per alertar que l’helicòpter s’havia estavellat.

Les víctimes de l’accident van ser el pilot i empresari de 48 anys Haritz Galarraga i el vilafranquí de 30 anys Jordi Figueras.

Galarraga era originari de Sant Sebastià i va decidir fundar Helitrans Pyrinees a la Seu d’Urgell el 2006. L’empresa realitza treballs a tot Espanya, Amèrica del Sud i, en alguna ocasió, el Kazakhstan.

El basc ja havia patit un accident el 2015, quan, arran d’una tempesta, va haver de fer un aterratge d’emergència al mar i tant ell com el seu company van sobreviure en saltar a l’aigua poc abans que s’enfonsés l’aeronau, que mai s’ha trobat.
  • #2 Alje
    (07/07/20 22:47)

    Podrieu fixar-vos una mica en les imatges que publiqueu i tenir una mica de descencia per a les victímes i les seves famílies! DEP i molts ànims 

    Respondre
  • #1 MInarquista
    (07/07/20 08:23)

    DEP

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts