Qüestionen la pròrroga a Ambulàncies del Pirineu

El contracte de l’adjudicatària del servei finalitza a l’agost i se li ha sumat un any més

Qüestionen la pròrroga a Ambulàncies del PirineuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La renovació del contracte entre el Govern i Ambulàncies del Pirineu per una nova anualitat ha causat malestar al sector. En aquest sentit, cal recordar que l’adjudicació guanyada per l’empresa preveia que la durada de la prestació del servei fos de quatre anualitats, amb la possibilitat que hi hagués dues pròrrogues, d’un any cadascuna. Aquesta situació acaba a l’agost, en què s’acaba la darrera de les pròrrogues previstes en el contracte, i aquí és neix la problemàtica.

Segons va poder saber el Diari, el ministeri de Salut té previst prorrogar el contracte un any més amb Ambulàncies del Pirineu, tot i que aquesta nova situació no està prevista, sinó que el que caldria fer, tal com marca la normativa vigent, és convocar una nova licitació del servei, amb els termes que l’executiu estimés convenients.

Per la seva part, una de les empreses afectades per la no licitació, Ambulàncies Carlemany, va exposar que “no entenem que es pugui fer una pròrroga d’un any, perquè és un mecanisme que no està previst ni en el contracte ni al plec”. Així ho va expressar el gerent de l’empresa, Àlex Ballestà, que va dir que “nosaltres no tenim clar que aquesta pròrroga sigui legal”. Fonts properes al ministeri van afirmar que el motiu de fer aquesta nova ampliació és que la taula de treball que es va preveure per tal de reorganitzar el transport sanitari no s’havia pogut reunir a causa de la pandèmia provocada per la Covid-19.

No obstant això, Ballestà va dir que “normalment aquest tipus de licitacions es preparen amb antel·lació, i quan va passar la pandèmia la redacció hauria d’haver estat ja força avançada”. Tot i això, el gerent d’Ambulàncies Carlemany va apuntar que “podríem entendre que es fes una addenda d’uns mesos, per tal de poder treure el concurs amb totes les garanties, però mai que es faci una nova pròrroga d’un any; el contracte no ho permet”, i va acabar dient que “estudiarem si això es pot fer. Legalment hi ha d’haver un concurs sí o sí”. Així doncs, des d’Ambulàncies Carlemany no van descartar estudiar mesures legals per tal de poder defensar els seus interessos, ja que Àlex Ballestà va insistir que “no tenim clar que aquesta pròrroga estigui dins la llei. Només entendríem una mesura excepcional d’uns mesos”.

D’altra banda, fonts properes a Ambulàncies del Pirineu van confirmar al Diari que ningú del ministeri de Salut s’havia posat en contacte amb ells per tal de poder estendre un any més el contracte, però van recordar que “en el nostre contracte, el que sí que es preveu és que en el cas que no s’hagi acabat o no s’hagi celebrat el concurs públic per a una nova concessió del servei nosaltres hem de continuar prestant el servei”. Les mateixes fonts van afegir que “encara que se’ns hagi acabat el contracte hem de continuar fent la feina en les mateixes condicions com ho havíem fet fins a la data, perquè així ens ho marca el contracte”.

Cal recordar que Ambulàncies del Pirineu, que té la seva base a Canillo, ostenta la titularitat del servei des que va guanyar l’adjudicació del concurs públic el juliol del 2014, i va començar a actuar a partir de l’agost del mateix any. Un dels factors determinants d’aleshores va ser una proposta econòmica més baixa, per acabar guanyant el servei quatre anys amb dues possibles pròrrogues.

tracking