TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

justícia

Els batlles planten el Consell Superior de la Justícia

Només es va permetre que la presidenta fes entrega d’una carta crítica amb les darreres decisions de l’organisme

Els batlles planten el Consell Superior de la JustíciaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tensió al Consell Superior de la Justícia (CSJ) està lluny de minvar i és palpable en cada racó de la judicatura. La decisió de no renovar la batlle suplent Núria López va ser només el detonant en una institució amb massa picabaralles personals que han fet saltar les alarmes entre batlles, magistrats i secretaris judicials. Tots han fet públic els seu malestar. El CSJ ha proposat reunir-se a partir d’avui amb els batlles per separat en funció de la seva secció especialitzada però aquests s’han negat perquè hi volen anar junts, a excepció de dues batlles, les menys veteranes.

És el mateix que ja va passar el dia 19, quan els batlles van demanar poder-hi anar tots per entregar la carta expressant el seu malestar i la disconformitat amb la decisió de no renovar la batlle suplent, però Maika Torres i Clàudia Arias –dues de les més fermes opositores a López per raons personals, segons fonts de la justícia– s’hi van oposar i finalment va ser la presidenta dels batlles, Laura Rodríguez, qui va fer el lliurament en representació de tots els seus companys.

Torres i Arias –juntament amb Joan Cabeza– van sumar els tres vots necessaris per evitar la continuïtat de la batlle suplent, que manté un plet amb el CSJ perquè entén que com a batlle suplent ha de poder accedir directament a una plaça de batlle quan es convoca un concurs. La llei qualificada de la justícia parla de batlles (sense discriminar substituts) “i si està mal redactada no és culpa de López”, va comentar un membre del grup parlamentari de DA.

Tant el grup de la majoria com el Govern estan molestos per la forma com s’està actuant perquè consideren que falten arguments i sobra precipitació. I és que el final de la història no està escrit. La Batllia va donar la raó a López en aquest afer. El CSJ va fer un recurs i la resolució és pròxima, per al mes vinent, la qual cosa fa sumar les crítiques contra el CSJ perquè es considera que s’hauria d’esperar a la sentència del Superior o bé renovar López quatre mesos fins que s’incorporin nous efectius. Si López no continua la resta de batlles s’hauran de repartir la càrrega de tota la seva feina, amb l’afegit que ja han de treballar 15 dies a l’agost.

EL DEGÀ DELS LLETRATS DEFENSA EL CONSELL SUPERIOR

Xavier Sopena és l’advocat que defensa els arguments del CSJ, un fet que no agrada molts lletrats del país que consideren que ser degà i defensar el Consell és “incompatible”, perquè es pot donar el cas que hagi de posicionar-se amb crítiques al CSJ com a representant dels advocats. Pel que fa a la polèmica entorn dels seus sous, alguns advocats recorden que fa quasi un any el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, es va negar en rotund a la demanda dels membres del CSJ d’aconseguir un augment de les seves retribucions. També es considera inapropiat que el CSJ doni per fet que alguns secretaris judicials aconseguiran plaça de batlle –avançant-se als fets– i que d’aquesta manera ja tindran una preparació en la matèria.

tracking