PANDÈMIA MUNDIAL

Els ingressos del Punt cauen 11,5 milions per la Covid

Els ingressos del Punt de Trobada han estat entre el març i el maig de 4,5 milions quan el 2019 van pujar fins als 16

Els ingressos del Punt cauen 11,5 milions per la CovidFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Cachafeiro ha entregat a la Batllia el pla de desallotjament del Punt de Trobada amb els terminis que considera adequats per dur a terme una sortida ordenada que no dugui l’empresa “al col·lapse” i que permeti liquidar estocs i complir amb treballadors (ara mateix, 359, 177 dels quals afectats per un ERTO fins a final de mes) i proveïdors (més de 4.000). Els llogaters sol·liciten catorze mesos per marxar en un document en el qual reflecteixen l’impacte de la Covid en l’establiment comercial i demanen que s’apreciï a l’hora de fixar la data de sortida. Una repercussió que xifren en 11,5 milions d’euros d’ingressos menys entre el març i el maig respecte al que va entrar a la caixa el mateix període del 2019. Si l’any passat el recaptat va ser 16 milions d’euros, enguany s’ha caigut fins als 4,47. I la previsió per al juny no és gaire més esperançadora, ja que s’esperen ingressar uns altres 4 milions menys que el juny del 2019 (amb unes xifres de 5,4 milions). Els grans magatzems, puntualitza el document signat pels advocats de la família, es nodreixen bàsicament del turista, que representa un 90% de la clientela i, per tant, han perdut per la pandèmia la immensa majoria de compradors.

En el pla lliurat es demana un any a partir de l’aute de la Batllia per poder liquidar estocs, liquidar deutes i obligacions i acomiadar els treballadors. Els llogaters remarquen la importància de poder seguir funcionant durant aquest període i, per tant, de la necessitat de seguir aprovisionant-se de productes de primera necessitat i més bàsics per satisfer la clientela. Però asseguren que l’interès és ser facilitadors en el desallotjament i que compliran escrupolosament amb el pagament de prop de 142.000 euros mensuals per ocupació indeguda fixats a la sentència judicial, tot recordant que ja han abonat als propietaris, els Mallol, el gran gruix de la indemnització: set milions d’euros.

El termini adequat

El document indica que la liquidació correcta dels estocs necessita un temps i recorda que depèn de la reactivació de l’economia, fortament castigada en l’actualitat. Conseqüències de la Covid també seran, s’indica, la limitació de l’aforament de compradors per garantir la distància social i la pèrdua de poder adquisitiu dels mateixos, fet que també implica un impacte negatiu en les vendes. Els Cachafeiro es comprometen, en tot cas, a informar puntualment (si cal mensualment) la Batllia de l’evolució del procés de liquidació.

L’escrit fixa dotze mesos per a una liquidació “viable” i dos mesos més per dur a terme el desmuntatge de tot el parament i mobiliari dels grans magatzems per entregar-lo als propietaris. Catorze en total, que situarien el relleu el setembre del 2021. La representació legal de la família torna a incidir en la impossibilitat d’abandonar les instal·lacions en els quinze dies que fixa la Llei d’arrendaments i que apuntava la societat de la família propietària del terreny, COSP, en la demanda de l’execució de la sentència que avalava el desallotjament i presentada el mes de febrer passat. En aquest sentit, argumenten que la legislació en matèria civil apunta que, en el cas d’un desnonament, el batlle, apreciant les circumstàncies del cas, pot concedir fins a sis mesos al llogater d’un negoci o finca per abandonar-lo i que, per tant, donada la casuística dels grans magatzems, s’entén que és prudent atorgar un any quan es tracta de liquidar estocs, pagar proveïdors i compensar econòmicament els treballadors (indemnitzacions aquestes últimes fixades en cinc milions).

Els Cachafeiro demanen als Mallol i també a Pyrenées (futur explotador del centre comercial) que no s’oposin als terminis proposats, asseguren que la intenció no és continuar fent negoci ni obstaculitzar el desnonament i defensen que ja han fet passos per sortir de la instal·lació. Apunten que des del desembre de l’any passat s’ha reduït el deute amb els proveïdors de 13,8 a 6,3 milions, que també s’ha anat retallant la plantilla (superava les 400 persones l’any passat) i que ja s’ha rebaixat també considerablement l’estoc de mercaderies en passar d’un valor de 23,7 milions a 19 milions a data 31 de maig.

LA XIFRA

9,7 milions d'euros. Era l’estat de la tresoreria al tancament del 2019, quan van tenir una facturació de 72,6 milions d’euros (un any abans havien estat 77). A causa de la Covid, la xifra ha baixat a 3,1 milions. El document apunta, però, que la bona salut financera de l’empresa ha permès salvar la situació.

tracking