construcció

La Massana és la parròquia més barata per construir pisos de lloguer

En el costat contrari de la balança es troba Ordino, on les taxes per edificar són les més elevades que hi ha a tot el país

La Massana és la parròquia on és més barat edificar pisos de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Massana és la parròquia on els preus públics per tal de poder construir pisos de lloguer són més baixos. Així, la corporació que encapçala Olga Molné té fixats 50 € per metre quadrat en l’impost de la construcció, però tenen fixat un coeficint de ponderació d’1, amb la qual cosa el preu queda igual. Pel que fa a la bonificació per construcció de lloguer, la Massana fixa un 75% i deixa en el mínim del 5% la cessió obligatòria. Amb aquests valors, Encamp està lleugerament per sobre de la Massana.

La parròquia que lidera Laura Mas té fixats en 41,60 euros el metre quadrat l’impost de la construcció, però amb un 1,3 de coeficient de ponderació, per tant el preu final acaba sent de 54,08, és a dir, 4,08 euros per metre quadrat per sobre de la Massana; igualment, tenen establert un 5% de cessió obligatòria i també apliquen una bonificació del 90%. Per la seva part, Sant Julià de Lòria se situa a la franja baixa, amb valors propers a a Encamp. El comú que encapçala Josep Majoral té el preu més baix establert (amb Canillo) de 33 euros el metre quadrat i amb una ponderació de l’1,5, i una bonificació del 80% i cessió del 10%.

Ordino, la més cara

Al costat contrari hi ha Ordino, que és la parròquia on el cost tributari de construir és el més elevat del Principat. Així doncs, la corporació que encapçala Josep Àngel Mortés té fixat un 15% de cessió obligatòria. Pel que fa a l’impost de la construcció estableix un preu de 50 euros per metre quadrat, que també és el més alt del país, juntament amb la Massana. A més a més, Ordino té un coeficient de ponderació d’1,90 (la Massana és d’1), per tant, el preu final queda establert en 95 euros per metre quadrat que es pretén construir. Pel que fa a les bonificacions, la parròquia ordinenca n’estableix del 75% per a la construcció d’habitatges.

Escaldes està en la línia d’Ordino. El preu del metre quadrat està establert en 41,44 euros. No obstant això, la corporació que dirigeix Rosa Gili té establerts fins a cinc coeficients, que van de l’1 al 2, augmentant 0,25 en funció de cada zona i una bonificació del 70% en construccions per al lloguer; però el 15% de cessió obligatòria la situa com una de les més cares per construir.

Andorra la Vella ja va optar per rebaixar el percentatge de cessió obligatòria, i actualment es regeixen amb un 7%. Pel que fa al preu per metre quadrat, el té fixat en 40 euros per metre quadrat, amb un coeficient de ponderació de l’1,50, cosa que deixa el cost final entorn dels 60 euros. També preveuen bonificacions del 75% pel que fa als habitatges. Pràcticament amb els mateixos valors es troba Canillo, que té fixat un preu per al metre quadrat construït de 33 euros, però amb un coeficient de ponderació de 2, mentre que la cessió obligatòria és del 10%.

LES DIFERÈNCIES PODEN ARRIBAR A MÉS DE 300.000 EUROS ENTRE LES DIFERENTS PARRÒQUIES

El cost de construir habitatge de lloguer no té res a veure en funció de la parròquia. Així doncs, en un supòsit de construir un edifici de pisos que tingui una planta de 500 metres quadrats i un pressupost d’execució de 3 milions d’euros, el cost varia en uns 300.000 euros segons on es construeixi. Així doncs, si el promotor vol fer aquesta obra a la Massana, haurà de pagar 24.999,25 euros, després d’aplicar la bonificació, relatius a l’impost sobre la construcció i fer una cessió del 5% que costarà 150.000 €, que deixarà el cost total en 174.999,25 euros. Si la mateixa obra es vol portar a terme a Ordino, l’impost de la construcció resultant ascendeix a 47.499,25 euros; mentre que aplicant el seu percentatge de cessió obligatòria del 15%, aquest puja a 450.000 euros i tot plegat té un cost final de 497.499,25. Així doncs, es constata que construir un edifici de pisos, destinats al lloguer, difereix de 322.500 € entre la Massana i Ordino.

tracking