pandèmia mundial

Canillo atura l'aportació d'un milió en desacord amb Escaldes

La corporació posa en dubte destinar el milió previst si Gili no incrementa la seva aportació

Canillo pausa la seva contribució al fons en desacord amb el milió d'EscaldesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, critica la decisió del comú d’Escaldes- Engordany d’aportar un milió d’euros al fons solidari del Govern per fer front a la crisi del coronavirus. En aquest sentit, Camp, en roda de premsa posterior al Consell de Salut d’ahir al matí, va informar que la corporació canillenca té previst fer una aportació també al voltant del milió d’euros però que la setmana que ve prendran una decisió definitiva, ja que “primer hem de parlar amb els cònsols de DA i de coalició perquè entenem que Escaldes no està fent l’aportació que li correspon”.

Camp va recordar que el Govern havia demanat de fer una aportació per part dels comuns de 10 milions d’euros “per contribuir a les despeses que tindrà el país” i que cada comú dins el seu àmbit de competències havia escollit l’import. Tot i això va recriminar la posició de Gili al·legant que “està clar que ni per teixit econòmic ni per ingressos del pressupost del comú no es pot comparar el mateix import entre les dues parròquies” i, per tant, va considerar que el comú escaldenc “hauria de fer una aportació superior del que preveu”. Amb això va manifestar que “hem de veure si continuem en la línia del que havíem acordat o fem un reajustament”.

Per altra banda, la corporació canillenca va aprovar un programa d’ajudes de 500.000 euros per a famílies i empreses de la parròquia que han vist alterats els seus ingressos econòmics a causa de la pandèmia. D’aquesta manera, Camp va informar que per poder garantir el pagament d’aquestes ajudes els diners s’han finançat mitjançant una disposició del fons de reserva del comú iniciat l’any 2016 i que a hores d’ara està dotat amb 2,2 milions d’euros. “Aquests diners es poden fer servir en situacions de crisi i ara és el moment adequat per a les famílies i empreses que s’han vist afectades”, va dir el cònsol. “Entenem que amb 500.000 euros hauria de ser suficient per donar a l’abast a aquestes ajudes, tot i que està per veure quants interessats les demanaran”, va afegir.

L’ajuda econòmica per a les persones assalariades serà l’equivalent al 50 per cent de l’impost anual del foc i lloc i de les taxes anuals d’higiene i enllumenat tributades l’any 2020. A més, en cas que la persona estigui inscrita al servei d’ocupació, la reducció serà l’equivalent al cent per cent. Per poder optar a aquestes ajudes les persones han d’haver estat afectades per les mesures de suspensió temporal del seu contracte de treball i/o de reducció de la jornada amb posterioritat al 14 de març, data d’inici de la pandèmia. A la vegada el seu salari brut mensual mitjà dels darrers dotze mesos no ha de superar els 2.500 euros i no han de tenir deutes amb les administracions.

Pel que fa a les empreses que estiguin registrades des d’abans de l’inici de la crisi sanitària a la parròquia, l’import de l’ajut és l’equivalent al 100 per cent de l’impost anual de radicació i de les taxes anuals d’higiene i enllumenat tributades d’enguany. Per poder optar a aquestes prestacions, el negoci ha d’haver reoobert al públic abans del proper 6 de juliol. Altrament, “s’entén que s’està beneficiant de les prestacions del Govern”, va indicar el cònsol. A més, no pot tenir deutes amb les administracions públiques i ha d’estar al corrent del pagament del salari dels seus assalariats i cotització a la CASS. També ha de demostrar una reducció de la facturació durant el tercer trimestre del 2020 superior al 50 per cent respecte al mateix període de l’any 2019. Els interessats poden sol·licitar les ajudes fins al 31 de desembre de 2020.

Diners a entitats solidàries

Finalment també es va acordar per unanimitat destinar els 18.400 euros de la reducció salarial dels càrrecs electes, a AINA un total de 12.000 euros i a Creu Roja Andorrana 6.400 euros. Camp va informar que s’havia “revalorat la decisió de destinar-los a les ajudes de la ciutadania” i que aquesta aportació era “una mostra d’agraïment per la col·laboració rebuda durant la crisi sanitària a l’hora de facilitar allotjament i productes d’alimentació al col·lectiu de temporers”.

ENCARA QUEDEN ALGUNS TEMPORERS

El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va indicar que a hores d’ara encara hi ha algun temporer que es manté a la parròquia. Concretament Camp va informar que es troben a l’Hotel Pellicer. Tot i això, va explicar que entre dimarts i dimecres d’aquesta setmana es va procedir a l’alliberament dels pisos turístics al Tarter. Amb això va dir que molts dels temporers van expressar que no volien tornar al seu país sinó que havien decidit anar a Espanya. També va informar que la policia ha fet les actuacions pertinents perquè tinguin clar que no es renovarà el permís de residència.

tracking