història

Pascal Escande explica com es va gestar la Constitució del 1993

Pascal Escande explica com es va gestar la Constitució del 1993ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director del gabinet del representant del Copríncep francès, Pascal Escande, va oferir ahir la seva visió de com es va portar a terme la Constitució andorrana. Ho va fer en la 55a càpsula d’història elaborada per l’Institut d’Estudis Andorrans. Cal recordar, que aquesta iniciativa de l’IEA va donar el seu tret de sortida durant la pandèmia i ha abordat diferents situacions de la història del Principat, amb la visió d’historiadors, politòlegs i persones que havien viscut els esdeveniments que s’explicaven de primera mà, o fins i tot formant-ne part.

No obstant això, Escande va voler deixar clar que ell no havia participat en la negociació de la Constitució del 1993. Així doncs, el director del gabinet del representant del Copríncep francès a Andorra va indicar que “jo vaig arribar al país, per fer les meves funcions, el 1994”, quan ja s’havia portat a terme la Carta Magna. Així mateix, també va recordar que en aquell moment els dos Coprínceps van ser François Mitterrand i Joan Martí Alanis, mentre que el cap de Govern era Òscar Ribas. Aquesta càpsula, parlant de la Carta Magna del Principat, se suma a la que va fer dijous el doctor, magistrat i expresident del Tribunal Constitucional Pere Vilanova, que també abordava el procés constituent del Principat, des de la seva visió com a coordinador del grup d’assessors del Consell General en la comissió tripartida que va redactar el text constitucional, i de com es van convertir les Valls en un estat democràtic, de dret i social. Igualment, dimecres passat l’IEA va oferir la visió del procés constituent de mossèn Nemesi Marquès, que era el representant del Copríncep episcopal Joan Martí Alanis.

Aquesta setmana també hi va haver sengles càpsules per analitzar l’acord que es va produir entre Andorra i la CEE el 1990, per part de Paul Demaret, i un altre sobre el sistema polític andorrà al llarg dels temps, a càrrec del politòleg Yvan Lara.

tracking