pandèmia mundial

La capital assegura dos milions al fons però critica la poca participació de Gili

Marsol afirma que la posició escaldenca dificulta poder avançar en aquesta matèria

La capital assegura dos milions al fons però critica la poca participació de GiliC. ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va assegurar ahir que la corporació destinarà els dos milions d’euros previstos al fons solidari de Govern, però va criticar la poca solidaritat del comú escaldenc, que ha decidit destinar un milió d’euros al fons comú i 1,5 milions a un fons propi de la parròquia.

La cònsol, en roda de premsa posterior a la sessió de comú, va indicar que les corporacions que són governades per Demòcrates (DA) o que estan amb coalició “ja ho vam acordar el mes d’abril”, però que “en no manifestar-se el comú d’Escaldes ho està fent tot més complicat”. Amb això, Marsol va dir que per la seva part “ja voldria haver fet la transferència.

Marsol, en la compareixença, va recordar que tots els comuns tindran ajudes per part del Govern i que, per tant, “hem de ser solidaris i ha de ser equitatiu”. Si bé és cert que va considerar que al final cadascú té les seves competències i el propi autogovern, “en moments com aquests és on s’ha de veure la solidaritat de tots”. “Tots formem part de l’Estat i d’aquest país i trobo trist que hàgim d’estar en aquests moments en aquesta situació”.

Amb tot això, la cònsol va assegurar que malgrat que la seva participació al fons solidari estigui assegurada, “no treu que continuem ajudant de manera puntual Andorra la Vella”. A més, Marsol va indicar que tenen la previsió de dotar de més pressupost les arques comunals per poder donar ajudes més directes, “com les taxes de radicació d’activitats comercials i empresarials, que estem parlant de més d’un milió d’euros”. De fet, la cònsol va indicar que aquests són dels tributs més importants amb què compta la capital, “on es recapten gairebé cinc milions d’euros”.

També el comú d’Ordino va aprovar ahir en sessió de comú una aportació de 800.000 euros al fons solidari. Una decisió que va comptar amb l’abstenció del conseller a la minoria Enric Dolsa. Amb aquesta aportació, tenint en compte la petita diferència amb la parròquia encapçalada per Rosa Gili, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, no va voler pronunciar-se al respecte al·legant que “sempre he estat respectuós amb aquest tema”. A més, va recordar que cada comú coneix les seves especificitats i el nivell d’endeutament que pugui tenir en els seus comptes. “No vull entrar en aquesta polèmica perquè és competència de cada corporació les seves decisions”, va dir Mortés. I va afegir que “en tot cas cadascú haurà de donar explicacions als seus ciutadans”.

ORDINO PREVEU INCREMENTAR EL DÈFICIT EN 1,4 MILIONS D'EUROS

El comú d’Ordino preveu incrementar el dèficit en 1,4 milions d’euros. Per finançar aquesta situació s’ha considerat la cancel·lació de partides de despesa corrent per 108.403 euros. També s’autoritza un nou endeutament a formalitzar mitjançant pòlisses de crèdit amb entitats financeres per un màxim de 2,08 milions. Pel que fa a la liquidació dels comptes del 2019, hi ha hagut uns ingressos de 10,9 milions d’euros i unes despeses d’11,3 milions, fet que suposa un dèficit liquidat de quasi 340.000 euros.

tracking