pandèmia mundial

El PIB cau el 3,5 per cent durant el primer trimestre del 2020

El PIB cau el 3,5 per cent durant el primer trimestre del 2020

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia andorrana ha patit una caiguda del 3,5 per cent del producte interior brut (PIB) en el primer trimestre del 2020. Una dada que suposa més de cinc punts per sota de la variació del mateix període de l’any passat i que va relacionada directament amb la pandèmia de la Covid-19. Així ho va especificar ahir el departament d’Estadística en l’informe de comptabilitat nacional trimestral, en el qual també destaca que els sectors que s’han vist més afectats han estat els de la construcció i els serveis amb uns valors a l’entorn del 4 per cent.

La dinàmica dels serveis ha suposat més del 80% del PIB en els darrers anys. En el primer trimestre del 2020, aquest àmbit econòmic ha tingut una caiguda del 3,7 per cent. En concret, els sectors més afectats han estat el comerç, l’hostaleria, el transport i les comunicacions, amb una davallada del 4,8 per cent.

Per contra, només el sector industrial i el de l’agricultura han registrat taxes de creixement lleugerament positives. En aquest cas ha estat l’agricultura, amb un 0,6 per cent, i la indústria, amb el 0,1 per cent.

En termes generals, la caiguda del primer trimestre de l’any ha provocat un trencament de la dinàmica de valors positius des del 2014. Tot i això, es manté per sobre dels valors de l’economia espanyola, amb una pèrdua del 4,1%, i la francesa, del 5,0%. A més, només es troba un punt per sota de la variació a la Unió Europea (-2,5%). Si es considera només l’economia no financera, la caiguda és del 3,7 per cent.

tracking