x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reportatge

Passant de la CASS

La fiscalia porta al Tribunal Superior un home per apropiar-se en benefici propi de més de 6.000 euros per no abonar la part de les cotitzacions de la CASS. Corts l’havia absolt perquè considerava que l’empresa no tenia liquiditat i mancaven proves que demostressin el delicte.
La façana de la CASS.

Passant de la CASS

La façana de la CASS.

Fernando Galindo
Actualitzada 25/06/2020 a les 06:52
Obviar el pagament de les cotitzacions a la CASS dels treballadors d’una empresa pot ser considerat un delicte penal. Aquest és el cas d’un home que va passar dijous passat pel Tribunal Superior de justícia després que Corts l’absolgués d’un delicte major d’apropiació indeguda i el ministeri fiscal presentés un recurs contra la sentència. Tal com va exposar la fiscalia durant la vista oral, l’acusat retenia i es feia seva la part que li pertocava pagar de forma obligatòria a la CASS del salari dels treballadors, relativa a les cotitzacions dels assalariats.
El ministeri públic i l’acusació particular van manifestar que entenen les circumstàncies en les quals es podia trobar el processat, però van defensar que els fets i les proves presentades demostren l’execució del delicte i, per tant, hauria de ser condemnat. La fiscalia també va argumentar que el Tribunal de Corts acostuma a absoldre els acusats d’aquest delicte per manca de proves subjectives que demostrin l’apropiació i la liquiditat en l’empresa, per la qual entenen que l’inculpat decideix no transmetre la part dels sous a la CASS per evitar cessar l’activitat del negoci.

Així mateix, el ministeri fiscal va declarar que no es tracta d’un fet puntual, el processat va deixar de pagar les cotitzacions durant cinc anys, des del setembre del 2011 fins a la declaració de fallida de la companyia, el 2016. I va posar en relleu que si fos cert que l’acusat utilitzava l’import de les cotitzacions per cobrir les despeses de l’empresa i poder pagar els treballadors, hauria d’haver entrat en fallida abans. Tanmateix, va expressar que el processat i gerent de la companyia no va aturar l’activitat en cap moment, al contrari, va seguir contractant treballadors tot i estar, suposadament, sense liquiditat econòmica.
Per l’exposat, el ministeri públic demana que el Tribunal Superior revoqui l’absolució de Corts i condemni l’acusat a una pena de divuit mesos de presó condicional, amb un termini de suspensió de la condemna de quatre anys, i al pagament de les despeses processals.

Al seu torn, el lletrat de la defensa va argumentar que el seu client tenia constància dels fets, però es va veure obligat a deixar de pagar les cotitzacions per poder mantenir activa la societat i abonar l’import del salari als treballadors. “Amb la crisi del 2010 el senyor va començar a tenir problemes i com que no tenia prou capital per abonar totes les despeses va preferir prioritzar el pagament dels sous”, va indicar. I va matisar que fins i tot alguns dels assalariats van afirmar que pagava religiosament, tot i que alguns mesos havien percebut el salari uns dies més tard, “un fet que constata la manca de liquiditat de l’empresa”.
En aquest sentit, va puntualitzar que és sabut que l’home no era un bon gestor de comptes, però en cap moment va tenir la intenció d’apropiar-se dels diners de les cotitzacions per a benefici propi i per aquest motiu finalment va haver de declarar la fallida de la societat. D’aquesta manera, el lletrat va sol·licitar que tribunal ratifiqués la sentència dictada per Corts.
Etiquetes
  • #2 Boss
    (25/06/20 23:19)

    Jo també connec una família (pares i fill) que porten vivint del cuento des de fa anys. Són uns paràsits de la societat. Espero que un dia els enxampin!!!!!!!

    Respondre
  • #1 JESSYYY
    (25/06/20 21:22)

    Yo se de uno que lleva 3 años en una empresa de  ahi y  coge la baja cada 3 de Diciembre con excusas de la espalda y esta de fiesta cada noche y pinchando en todos los sitios, y luego en julio vuelve a trabajar, Agosto vacaciones y hasta Diciembre trabajando. 
    Este pais no vigila nada y da bajas laborales a quien quiere y luego se inventan cualquier enfermedad y feliz. 

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts