Pandèmia mundial

Rebaixa salarial per trams a partir de 4.000 euros dels càrrecs de confiança

La reducció més elevada serà del 40%, als treballadors que cobren 7.000 euros o més

Rebaixa salarial per trams a partir de 4.000 euros dels càrrecs de confiançaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reducció salarial dels càrrecs de lliure designació s’aplicarà per trams a partir dels 4.000 euros. Així s’indica en el projecte de llei de mesures de racionalització econòmica després del treball en comissió. El canvi més significatiu respecte a la versió inicial esdevé a través d’una esmena del grup socialdemòcrata que proposava que els percentatges de reducció fossin més elevats. Finalment, doncs, els càrrecs de confiança –aquells que no han obtingut la plaça mitjançant un procés de selecció i que no tenen condició de funcionaris o treballadors pú­blics– cobraran el sou íntegrament fins als 4.000 euros i a partir d’aquesta xifra i fins als 5.000 tindran una rebaixa del 25%. Entre els 5.000 i els 6.000 euros la reducció serà del 30% i fins als 7.000 del 35%. En la franja més alta, dels 7.000 cap amunt, la reducció serà del 40%. La versió inicial incloïa una rebaixa del 10% per als salaris de fins a 5.000, del 15%, entre 5.000 i 6.000 i del 20% per a més d’aquesta darrera xifra.

La mesura es manté per als mesos concernits, entre el juny i el desembre d’enguany inclosa la paga extraordinària. El text final afegeix que queda “expressament exclòs” d’aquesta reducció salarial el personal que presta els seus serveis al SAAS. També s’especifica que la reducció s’aplicarà sobre l’import total brut dels salaris mensuals, inclosos els conceptes fixos i variables. Així mateix, a proposta de terceravia, s’inclouen dins la reducció de com a mínim el 10 per cent i com a màxim el 20 per cent –la xifra exacta la defineix l’executiu– els caps de missió diplomàtica i els caps d’oficina consular.

De fet, el Govern ja va aprovar la setmana passada en consell de ministres la rebaixa salarial dels càrrecs concernits. En el cas del cap de Govern la reducció serà del 20%, del 15% per als secretaris d’Estat, la secretària general, cap de protocol, cap de gabinet del cap de Govern i ambaixadors residents, i del 10% per als ambaixadors no residents. A més, es veuran afectats com a càrrecs de confiança dins de l’executiu la cap de comunicació, l’assessor de finances de la Unió Europea i una diplomàtica no resident.

A proposta també del grup parlamentari liderat per Josep Pintat, la comissió ha decidit retocar l’article 5 del projecte de llei i remarcar que els plans de racionalització econòmica i d’ordenació dels recursos humans que hauran d’impulsar les entitats públiques i parapúbliques “han de ser tinguts en compte en l’elaboració dels pressupostos de l’any 2021 i en la liquidació dels pressupostos per a l’any 2020, sense perjudici de les directrius que es puguin establir posteriorment per a l’elaboració pressupostària corresponent”.

Terceravia també havia demanat suprimir la disposició addicional primera que recomana als comuns, al Consell General, al Tribunal Constitucional i al Consell Superior de la Justícia que adoptessin mesures de reducció salarial. L’esmena, que ha estat rebutjada, argumentava que la llei no ha de dir què poden fer ni tampoc recomanar com han d’actuar aquests organismes que ja tenen les seves pròpies lleis.

El projecte de llei es votarà dijous al Consell General.

tracking