pandèmia mundial

Més autoritats que famílies al funeral

El funeral d’Estat aplega 21 famílies a l’església de Sant Esteve

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra va celebrar ahir un funeral d’Estat, en memòria de les víctimes que la pandèmia de la Covid-19 ha deixat al país. Però només 21 famílies de les 52 amb persones difuntes a causa del coronavirus van participar en la cerimònia presidida pel Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, que sí que va comptar amb una àmplia representació de la classe política del Principat i altres càrrecs institucionals. L’emotivitat, però, va ser la nota predominant entre els assistents i molts dels familiars van sortir visiblement emocionats en acabar el funeral. Les llàgrimes van ser presents en molts moments de l’homilia en memòria de les persones estimades que la pandèmia s’havia emportat per davant.

L’acte va començar amb la benvinguda de l’arxipreste de les valls d’Andorra, mossèn Ramon Sàrries. En les seves paraules, l’arxipreste va convidar les 21 famílies assistents a l’acte a encendre un llantió amb el ciri pasqual, en memòria dels familiars difunts. Tot seguit, va prendre la paraula el Copríncep episcopal, que va voler saludar tots els familiars, així com la munió d’autoritats del país que hi havia presents: el cap de Govern, la síndica general, l’ambaixador francès, els cònsols de les diferents parròquies, consellers generals de totes les formacions polítiques, el Raonador del ciutadà, el president del Consell Superior de Justícia o el director del SAAS, entre d’altres. L’arquebisbe també va saludar el representant del Copríncep francès.

En la seva homilia, Joan Enric Vives va destacar que “avui preguem com desitjàvem, units, amb el nostre país al darrere, a prop de les famílies que han perdut un ésser estimat”. El Copríncep episcopal va voler destacar la importància de l’acte per tal de poder acompanyar les famílies i mostrar-los “el nostre escalf i el de totes les persones que estimaven els vostres difunts, i que us estimen a vosaltres. És la bonica tradició del condol popular de les nostres parròquies”.

Vives també va recordar els mesos de confinament passats i els estralls, en l’àmbit mundial, que està causant la pandèmia provocada per la Covid-19, i va tenir un record per a aquelles persones que estan patint dificultats econòmiques. Vives també va parlar de totes aquelles persones que “s’han entregat amb generositat pel bé dels infectats, perquè la sanitat i el país funcionessin”, i va donar les gràcies “en nom de tots els andorrans” a les “famílies, als infants, als educadors, a les autoritats, als metges i al personal sanitari, a les forces de seguretat, als dirigents de la cosa pública i als que estan pendents que les coses funcionin i la vida pugui tirar endavant”.

No obstant això, Vives també va demanar unitat davant la Covid-19 i no tenir en compte qui feia les diferents accions per tal de tirar endavant, sinó que calia mirar el bé comú i que “donem gràcies a Déu per aquestes persones, algunes conegudes i moltes desconegudes i anònimes, amb treballs a vegades invisibles que han fet possible la marxa del país”. El Copríncep episcopal va manifestar que d’aquesta crisi “en sortim més solidaris, més agermanats com a poble, més orgullosos del país que entre tots anem fent. El lema continua sent exigent i valuós: Virtus, unita, fortior”. I va afegir que “hem d’estimar el país; crec humilment que cadascuna de les institucions ha fet el que li pertocava i ha mirat de no envair competències de les altres”, per recordar que “seríem insensats si ara deixéssim de fer pinya. Units som més forts. Units ens en sortirem”.

Acompanyat dels sacerdots de les parròquies de les Valls, Vives va cloure una emotiva cerimònia amb un “deixem que revifi l’esperança”. Després ell, juntament amb el cap de Govern i la síndica general, van donar el condol una per una a les famílies que s’havien aplegat al funeral. Cares d’emoció i llàgrimes als ulls en el moment d’abandonar l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, en un acte que va comptar amb més presència política que no pas amb familiars de traspassats.

Missa Funeral d'estat a Sant Esteve

Més autoritats que famílies al funeral

Més autoritats que famílies al funeral

tracking