Suñé sosté que no hi ha “cap vulneració del reglament” en les retribucions de Costa

La síndica defensa “l’autonomia de gestió” de cada grup a l’hora de remunerar els consellers

Suñé sosté que no hi ha “cap vulneració del reglament” en les retribucions de CostaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La màxima autoritat del Consell General considera que no hi ha hagut “cap vulneració del reglament” en les retribucions percebudes pel president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa. En una conversa amb el Diari, la síndica general, Roser Suñé, va defensar “l’autonomia de gestió” de cada grup parlamentari a l’hora de remunerar els seus consellers generals. “El reglament el que fa és dotar els grups d’unes quantitats econòmiques que es divideixen en dues parts: un 50% que és igual per a tots els grups i l’altre 50% es dota a cada grup segons la xifra de consellers”, va expressar Suñé.

En aquest sentit, la síndica general va afirmar que els grups parlamentaris són els encarregats de “complementar les retribucions dels consellers a ple temps”, raó per la qual va evitar situar el debat en els termes de la legalitat. Precisament, sobre aquesta darrera qüestió Suñé va declarar que en el Reglament del Consell General “no està definit” que les jornades completes d’un parlamentari impliquin necessàriament una dedicació exclusiva.

“Un conseller a ple temps normalment dedica tot el seu treball aquí, però al final depèn de cada grup les hores que treballa”, va asseverar la síndica en al·lusió al PS, que va retreure a Costa haver seguit percebent rendes d’“altres negocis” sent president de grup parlamentari a jornada completa. No obstant això, Suñé va subratllar que el règim d’incompatibilitats no contempla cap tipus de restricció per al sector privat i va apuntar que només s’impedeix a un conseller general treballar a ple temps si alhora és funcionari, tal com recull la Llei de la Funció Pública.

Les dietes pels viatges

Pel que fa a les dietes que perceben els parlamentaris en els seus viatges laborals a l’estranger, Suñé va recordar que a la Junta de Presidents del mes d’octubre passat es va establir una paga extraordinària màxima de 100 euros diaris. “Està regulat amb una fitxa de treball en la qual els consellers desglossen les dietes que els corresponen. Està tarifat l’esmorzar, el dinar i el sopar i algunes trucades. I això ho sumen per cada dia i ens ho presenten”, va explicar. En el cas d’alguna despesa extra no prevista, Suné va assenyalar que “s’ha de portar tiquet i ha de ser validada”.

En qualsevol cas, la màxima autoritat de la Cambra va deixar patent que les dietes “no són un augment salarial, sinó un retorn de diners”. Així doncs, preguntada sobre l’ètica de percebre una dieta suplementària per part d’un grup parlamentari, Suñé va instar L’A “a explicar com ha concebut aquests complements salarials”, en referència als desplaçaments de Costa a l’exterior com a membre de la delegació andorrana a l’OSCE. De totes maneres, la síndica va reiterar que “cadascú té la llibertat d’actuar dins del marc d’aquest reglament”.

Reflexió sobre el reglament

Més enllà del seu posicionament, la síndica no és aliena a la “controvèrsia” generada, motiu pel qual es va mostrar partidària d’obrir un període de “reflexió”. “Si aquesta controvèrsia ha sorgit vol dir que alguna cosa hem d’aclarir i per això estem treballant aquests aspectes tant en el codi de conducta com amb la publicació de transparència”, va esgrimir Suné.

De fet, la presidenta de la Cambra va admetre que en la darrera Junta de Presidents es va posar de manifest “la disparitat de criteri” a l’hora d’interpretar el Reglament del Consell General, especialment entre socialdemò- crates i liberals. “El conseller Costa ja ha anunciat que deixa de ser conseller a ple temps, per tant hi ha una primera part que ja queda resolta però hem de continuar treballant perquè aquestes situacions quedin clares, ja que de vegades penses que les coses són enteses igual per tothom i no és així”, va argumentar.

D’aquesta manera, Suné va voler veure el got mig ple i va creure que tot plegat “ens ajudarà que la gent pugui entendre millor l’estructuració de la casa”. Igualment, per apaivagar l’enuig ciutadà en un context de crisi econòmica com l’actual, i la síndica va demanar respecte pel conseller liberal. “A vegades s’inflamen molt les opinions sense conèixer bé aquella feina en concret”, va concloure.

tracking