El CSJ defensa que el nombre de batlles que té és legal

El Consell Superior de la Justícia compta amb menys de dotze magistrats

El CSJ incompleix la llei i porta la Batllia al col·lapseFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell Superior de la Justícia va decidir dimecres passat no renovar en el seu càrrec la batlle suplent Núria López. La decisió, que segons fonts consultades no s’ha motivat, es va prendre per tres vots a dos, malgrat l’actual situació d’una Batllia amb una notable falta d’efectius i amb una gran acumulació de causes pendents de resoldre que s’ha agreujat amb l’aturada obligada de la feina a la justícia per la crisi sanitària de la Covid-19.

La situació actual de la Batllia és contrària a llei, ja que l’article 47 de la Llei qualificada de la justícia assenyala que “la Batllia d’Andorra es compon del conjunt de batlles en un nombre no inferior a dotze, i del seu president”. Les mateixes fonts recorden que ara mateix no es compleix el nombre mínim de jutges de primera instància que marca la legislació. Cal recordar que la batlle Maria Àngels Moreno es troba actualment en excedència i que n’hi ha una altra que està de baixa. La no-renovació de López ha provocat que no hi hagi el nombre mínim de batlles que marca la llei. Aquest fet, la no-renovació de la batlle suplent, ha causat fort malestar entre els seus companys, segons les mateixes fonts. No entenen per què no se l’ha renovat en el càrrec quan consideren que feia una bona feina i tampoc per què no s’ha tingut en compte la situació de “retard crònic” de la Batllia que ara mateix assenyalen que “és insuperable”. La marxa de la batlle suposa que un miler de causes hagin de ser repartides entre la resta de jutges que al mateix temps tenen un volum considerable de casos acumulats per resoldre.Tot i així, elCSJha declarat a través d'un comunicat que el nombre de places de batlles amb el que comptaactualmentés el que fixa aquest article i que, a més està duent a terme accions per al seu bon funcionament. En aquest sentit, destaca que en concurs tenen 2 places de batlles, dues de batlles de reforç, dues més desecretarisjudicials, tres d'oficials i 6 per administratius, així com una plaça de tècnicfinancer.

L’actitud del CSJ ha indignat els companys de López, segons les mateixes fonts, ja que la paralització de la Batllia ja està provocant que l’Estat hagi de fer front a indemnitzacions pels retards en la resolució de les causes. Cal recordar, per exemple, la sentència del Constitucional del gener passat que obliga l’Estat a indemnitzar un client de Valora per la vulneració del dret a un procés degut de durada raonable. Les mateixes fonts recorden que amb diners públics s’estan pagant indemnitzacions per “la forma d’actuar que té el CSJ”. Un fet que denuncien que es repetirà perquè “és impossible” que els batlles puguin resoldre totes les causes que tenen acumulades i que s’han incrementat amb la paralització de la justícia pel coronavirus.

Recurs de Núria López

El CSJ ja ha convocat un concurs per ocupar cinc places de batlle i la no adjudicació d’una d’elles a Núria López ha provocat que la fins ara batlle suplent hagi presentat un recurs contra aquesta convocatòria. Cal recordar que s’ha presentat dues vegades a les oposicions per ser batlle i sempre les ha aprovat quedant segona en una i tercera en l’altra. De fet, va ser escollida com a batlle suplent després que la guanyadora del concurs hi renunciés. El recurs es va presentar en entendre que una de les noves cinc places de batlle hauria de ser per a ella, ja que, en una interpretació de la Llei de la justícia, entén que abans de treure a concurs una plaça se li hauria d’oferir a la batlle suplent.

El concurs es troba ara mateix en fase de proves psicotècniques. S’hi han presentat 15 candidats i, segons les mateixes fonts, des del CSJ es va deixar de banda López d’aquesta convocatòria.

tracking