Finances

El Tribunal de Comptes obre un procediment sancionador a Podem

Hauria incomplert les obligacions comptables que es deriven de la llei de partits polítics

El Tribunal de Comptes obre un procediment sancionador a PodemARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Comptes ha obert un procediment sancionador a Podem per les irregularitats que considera que presenten els números de la formació política corresponents a l’exercici 2018. A l’informe, l’ens fiscalitzador indica que la formació política utilitza un local el qual disposa de mobiliari, subministraments, sistema informàtic i material audiovisual, que s’ha observat l’existència de material de marxandatge i que consten actuacions dutes a terme per la formació. Els costos d’aquestes actuacions, béns, subministraments i espais cedits no figuren enregistrats als comptes que han estat retuts al tribunal ni la font de finançament dels mateixos.

El president de la formació va manifestar al tribunal que els espais i altres materials que hi ha al local són cedits gratuïtament pel propietari dels mateixos i que alguns materials, marxandatge i actuacions s’han finançat amb col·lectes populars entre assistents als actes del partit i simpatitzants, els quals no són identificats ni es registren. L’ens, però, recorda que les cessions d’espais i béns i el pagament per compte de la formació política de subministraments, serveis i altres, constitueixen donacions en el terme que les defineix l’article 26 de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, per la qual cosa s’està incomplint l’obligació d’identificació del donant i el seu registre comptable. Aquest fet, a més d’incomplir les obligacions comptables que requereix la llei de manera que els comptes retuts no expressen la situació financera i patrimonial del partit, impedeix al Tribunal de Comptes verificar el compliment de les restriccions que imposa la normativa esmentada en relació a l’origen i límits quantitatius de les fonts de finançament privat.

El Tribunal de Comptes conclou que el partit Podem Andorra ha incomplert les obligacions comptables que es deriven de la llei de partits polítics de manera que els comptes retuts no expressen la situació financera i patrimonial del partit, fet que podria comportar una infracció tipificada a l’article 37 de la mateixa Llei. A la vista de les infraccions detectades, el Tribunal de Comptes obrirà un procediment sancionador. Podem no hauria remès els comptes dins del termini i en les condicions establertes per la llei, una infracció castigada amb una sanció que pot anar dels 3.000 als 300.000 euros.

tracking