x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

La Covid duplica els maltractaments

El servei ha gestionat 78 casos nous durant el coronavirus mentre que en el mateix període de l’any passat en va atendre 39
La policia i agents de circulació duent a terme una intervenció per violència de gènere.

La Covid-19 duplica els casos de maltractament

La policia i agents de circulació duent a terme una intervenció per violència de gènere.

Fernando Galindo
Actualitzada 20/06/2020 a les 06:25
El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès durant la pandèmia el doble de casos nous de maltractament respecte al mateix període de l’any passat. Així ho va indicar la cap de l’àrea d’Igualtat, Mireia Porras, qui va matisar que durant el 2019 el servei va obrir 39 expedients entre el 13 de març i el 10 de juny, mentre que aquest any n’ha registrat 78 durant el mateix període de temps. “El nombre de dones que han acudit al servei per primera vegada suposa un increment del cent per cent dels casos en comparació amb el 2019”, va exposar Porras.
Així, la cap de l’àrea va posar en relleu que l’augment de les intervencions també es veu reflectit durant el temps transcorregut del 2020, ja que de l’1 de gener al 10 de juny del 2019 el servei va gestionar un total 153 casos actius i aquest any “ja en portem 197, la qual cosa ens fa pensar que a final d’any augmentarem la xifra de registres respecte a l’exercici anterior”. I va dir que en aquest període la quantitat de casos acumulats, que inclouen els actius, els de prevalença, els de retorn i els que s’han resolt, són 236, quasi una cinquantena més dels que van registrar l’any passat, 190.

L’increment de les intervencions es deu al confinament que va provocar el coronavirus. “Tenim clar que la violència de gènere és estructural i està present en tot moment, però és cert que el fet d’haver estat a casa tancats i no tenir vida social ha agreujat la situació que viuen moltes dones i, conseqüentment, han acabat identificant que estaven patint violència i han acudit al servei”, va exposar. Porras també va dir que tot i l’arribada del desconfinament el nombre de casos que arriben al servei segueix en augment, i “creiem que fins que s’acabi la crisi socioeconòmica que ara comença les intervencions s’aniran incrementant”.

Accés al servei i atenció
Les persones que pateixen violència de gènere tenen diverses vies per accedir al servei. Porras va apuntar que la principal és el número de telèfon 181, però també disposen del correu electrònic d’Igualtat i el WhatsApp 606 181 que van habilitar a l’inici de la pandèmia, el qual només ha rebut vuit missatges. Quan una dona detecta que està sofrint maltractament, sigui de la tipologia que sigui, i acudeix al servei d’atenció a les víctimes se li assigna un tècnic referent, que és l’encarregat de realitzar un diagnòstic de l’afectada i valorar el risc que pot patir. “Si es determina que té una perillositat moderada o alta li recomanem a la dona que abandoni el domicili i, en primera instància, li oferim poder-se allotjar en una pensió o un hotel”, va manifestar Porras. El servei també disposa de cinc pisos on acollir les persones que sofreixen maltractament i tenen un risc alt, però abans de derivar-les allí “hem de valorar la seva situació i verificar que la dona té clara la seva decisió, perquè la localització dels pisos és secreta i si es donés a conèixer podria posar en perill la resta de persones que hi tenim ubicades”.

Arran de l’augment dels casos durant la pandèmia, Porras va posar en relleu que en aquests moments ja tenen els cinc immobles de què disposa el Govern ocupats per un nucli de vida o per una dona que ha patit violència de gènere. En cada habitatge hi poden viure fins a dues famílies, que suposa que ara per ara hi ha allotjades un total de deu unitats familiars.
Porras va destacar que un dels aspectes més importants que valora el servei quan atén una víctima de violència de gènere és la seva situació econòmica. “En el moment que entra una dona realitzem una valoració econòmica per determinar si necessita un suport i donar-li una prestació per poder tirar endavant, així com ajudar-la a buscar feina si no en té a través del servei d’Ocupació”, va puntualitzar. Tanmateix, el Govern ofereix un servei d’atenció i seguiment psicològic per donar suport i acompanyar la dona durant el procés que té una duració mitjana d’uns tres anys aproximadament. “Quan ve una dona hi ha molts àmbits de la seva vida que estan trastocats i per fer tot el procés i superar la situació acostumen a necessitar un període de tres anys”, va indicar.
Etiquetes
  • #5 Falses denúncies
    (20/06/20 23:19)

    Només amb una trucada telefònica d'una dona despitada s'activa el protocol de violència de gènere i si ets home ja ets culpable.

    Respondre
  • #4 Inquisició?
    (20/06/20 12:41)

    Tinc 2 preguntes per la Senyora Mireia Porras: 1) Te vostè el seu despatx a l'Edifici de les Columnes? 2) Sap vostè el que és el concepte de "presumpció d'innocència"?
    Gràcies

    Respondre
  • #3 Blacken'd
    (20/06/20 12:08)

    Aquesta notícia no dóna per portada. És que és estadística pura. Si amb x temps a casa compartint espais hi ha 38 casos de violència de gènere, que amb 2x temps a casa compartint espais hi hagi el doble de casos és el que estadísticament és esperable.
    No és una excusa, és una explicació. Les explicacions, la matemàtica no són masclistes. Si no donem explicacions no solucionarem el problema, només regalarem diners on no facin cap efecte i no fem veure que la violència de gènere s'ha tornat un problema més greu del que era abans del confinament.

    Respondre
  • #2 pepe
    (20/06/20 11:13)

    noticia globalista del dia, estas cosas son a la supuesta prensa seria, lo mismo q lo de las kardasian esas a la prensa basurilla del cuores. Y mas sabiendo como se manipulan estas cifras. Eso si, del pobre discapacitado asesinado por su mujer o la absolucion de un pobre hombre acusado de asesinato y q se revelo al final q la asesina era uno de esos seres de luz de los q habla la propaganda totalitaria globalista q confunde genero con sexo cuando el genero solo se usa en la gramatica. Entre la neolengua y los politicos q se comportan como aristocratas del antiguo regimen, vamos todos apañados, pq ademas, esto es mundial. Personas libres del mundo, la dictadura llega y nadie sabe como ha sido.....Bueno si, han usado una enfermedad, la han exagerado y con una buena campaña de publicidad y propaganda han conseguido acobardar a la poblacion europea y occidental.

    Respondre
  • #1 hans
    (20/06/20 10:24)

    La d'estructuració del ambit familiar a repetició, la impossibilitat de dur a terme les parelles per una llarga temporada, els problemes que tenen els fills d'aquestes unitats familiars serà en pocs anys el que destruirà la nostra civilització actual. S'han trencat pautes, models a seguir i hi a una gran dependència i culpa per part de l econiomia. Tothom serà víctima directe o indirectament d'aquest fracàs colectiu.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts