Pandèmia mundial

La Covid-19 duplica els casos de maltractament

El servei ha gestionat 78 casos nous durant el coronavirus mentre que en el mateix període de l’any passat en va atendre 39

La Covid-19 duplica els casos de maltractamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere ha atès durant la pandèmia el doble de casos nous de maltractament respecte al mateix període de l’any passat. Així ho va indicar la cap de l’àrea d’Igualtat, Mireia Porras, qui va matisar que durant el 2019 el servei va obrir 39 expedients entre el 13 de març i el 10 de juny, mentre que aquest any n’ha registrat 78 durant el mateix període de temps. “El nombre de dones que han acudit al servei per primera vegada suposa un increment del cent per cent dels casos en comparació amb el 2019”, va exposar Porras.

Així, la cap de l’àrea va posar en relleu que l’augment de les intervencions també es veu reflectit durant el temps transcorregut del 2020, ja que de l’1 de gener al 10 de juny del 2019 el servei va gestionar un total 153 casos actius i aquest any “ja en portem 197, la qual cosa ens fa pensar que a final d’any augmentarem la xifra de registres respecte a l’exercici anterior”. I va dir que en aquest període la quantitat de casos acumulats, que inclouen els actius, els de prevalença, els de retorn i els que s’han resolt, són 236, quasi una cinquantena més dels que van registrar l’any passat, 190.

L’increment de les intervencions es deu al confinament que va provocar el coronavirus. “Tenim clar que la violència de gènere és estructural i està present en tot moment, però és cert que el fet d’haver estat a casa tancats i no tenir vida social ha agreujat la situació que viuen moltes dones i, conseqüentment, han acabat identificant que estaven patint violència i han acudit al servei”, va exposar. Porras també va dir que tot i l’arribada del desconfinament el nombre de casos que arriben al servei segueix en augment, i “creiem que fins que s’acabi la crisi socioeconòmica que ara comença les intervencions s’aniran incrementant”.

Accés al servei i atenció

Les persones que pateixen violència de gènere tenen diverses vies per accedir al servei. Porras va apuntar que la principal és el número de telèfon 181, però també disposen del correu electrònic d’Igualtat i el WhatsApp 606 181 que van habilitar a l’inici de la pandèmia, el qual només ha rebut vuit missatges. Quan una dona detecta que està sofrint maltractament, sigui de la tipologia que sigui, i acudeix al servei d’atenció a les víctimes se li assigna un tècnic referent, que és l’encarregat de realitzar un diagnòstic de l’afectada i valorar el risc que pot patir. “Si es determina que té una perillositat moderada o alta li recomanem a la dona que abandoni el domicili i, en primera instància, li oferim poder-se allotjar en una pensió o un hotel”, va manifestar Porras. El servei també disposa de cinc pisos on acollir les persones que sofreixen maltractament i tenen un risc alt, però abans de derivar-les allí “hem de valorar la seva situació i verificar que la dona té clara la seva decisió, perquè la localització dels pisos és secreta i si es donés a conèixer podria posar en perill la resta de persones que hi tenim ubicades”.

Arran de l’augment dels casos durant la pandèmia, Porras va posar en relleu que en aquests moments ja tenen els cinc immobles de què disposa el Govern ocupats per un nucli de vida o per una dona que ha patit violència de gènere. En cada habitatge hi poden viure fins a dues famílies, que suposa que ara per ara hi ha allotjades un total de deu unitats familiars.

Porras va destacar que un dels aspectes més importants que valora el servei quan atén una víctima de violència de gènere és la seva situació econòmica. “En el moment que entra una dona realitzem una valoració econòmica per determinar si necessita un suport i donar-li una prestació per poder tirar endavant, així com ajudar-la a buscar feina si no en té a través del servei d’Ocupació”, va puntualitzar. Tanmateix, el Govern ofereix un servei d’atenció i seguiment psicològic per donar suport i acompanyar la dona durant el procés que té una duració mitjana d’uns tres anys aproximadament. “Quan ve una dona hi ha molts àmbits de la seva vida que estan trastocats i per fer tot el procés i superar la situació acostumen a necessitar un període de tres anys”, va indicar.

tracking